HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kızıltepe JİTEM soruşturması tamamlandı

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 90'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin soruşturma tamamlandı.

Kızıltepe JİTEM soruşturması tamamlandı

Kazılarda cesetlerine ulaşılan 22 kişiyi öldürdükleri iddiasıyla 4'ü asker 5'i köy korucusu 9 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, aralarında dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan vekili Hasan Atilla Uğur, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk'un da bulunduğu 9 şüphelinin, "silahlı terör örgütü kurmak ve üye olmak" ve "tasarlayarak adam öldürmek" suçlarından cezalandırılması istendi.

Kızıltepe'de ‘Bıçak Timi'

İddianamede, şüphelilerden dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan vekili Hasan Atilla Uğur ve Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk'un "JİTEM"in Kızıltepe ve Diyarbakır yöneticileri olduğu ileri sürüldü:

"Doğu ve Güneydoğu bölgesinde silahlı olarak faaliyet gösteren terör örgütü PKK'ya karşı varlığı izah edilen 'JİTEM' isimli örgütün faaliyetleri kapsamında şüpheli Hasan Atilla Uğur, Eşref Hatipoğlu ve Ahmet Boncuk'un örgütün Kızıltepe ve Diyarbakır yöneticileri oldukları değerlendirilmiştir. İlçede bu örgüte bağlı olarak geçici köy korucularından ve itirafçılardan oluşan 'Bıçak Timi' adı altında bir timin mevcut olduğu, bu timin korucular Abdurrahman K, Ramazan Ç, Mehmet Salih K, Mehmet Emin K ve İsmet K ile asker olan Ünal A'dan oluştuğu, 1992 ila 1996 yılları arasında faaliyet gösterdiği bilgisine ulaşılmıştır."

Gizli tanık, Hasan Atilla Uğur'u suçlamıştı

İddianamede, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma dosyasının gizli tanığın 27 Ekim 2008'deki beyanı üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği belirtildi. Gizli tanık ‘Aydos' beyanında "Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı Hasan Atilla Uğur'un terörle mücadele adı altında bölgede birçok cinayet, işkence ve karanlık faaliyetler gerçekleştirdiğini" ifade etti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 10 Ocak 2013'te Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı'na "gizli tanığın ifadesinde geçen olaylar ile benzeri olaylara ilişkin kapsamlı araştırma yapılması" yönünde talimat yazması üzerine gerekli soruşturma başlatıldı.

Mağdur ve tanıkların ifadesi üzerine soruşturma genişletildi

İddianamede, "İfadesine başvurulan mağdur ve tanıkların 'cinayetlerin JİTEM adlı örgüt bünyesinde gerçekleştirildiğini, o dönem itibarıyla Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı olan Hasan Atilla Uğur ve ekibinin insanlara işkence ettiğini ve zorla köyleri boşalttırdığını' beyan etmeleri üzerine soruşturma genişletildi" ifadeleri kullanıldı.

Tanık beyanları ve eski dosya içerikleri değerlendirilerek yapılan kazılarda bulunan cesetler incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na gönderildi. İstanbul ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıklarının benzeri soruşturmalar kapsamında temin ettiği "JİTEM" adlı oluşuma ilişkin bilgi ve belgeler istendi.

‘Dönemin siyasetçileri de yargılanmalı'

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi, yürütülen soruşturmaya ilişkin yaptığı açıklamada davanın ilk duruşmasının 28 Kasım 2014'te Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görüleceğini belirtti. İHD, "Davanın müdahili ve takipçisi olacağız" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler