HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kobani eylemlerinde ölü sayısı 19'a yükseldi

IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto etmek için düzenlenen gösterilerilerde olaylar çıktı. Diyarbakır, Siirt'in Kurtalan ilçesi, Mardin, Van ve Batman'da çıkan olaylarda 19 kişi hayatını kaybetti.

Diyarbakır'da yaşanan olaylarda yaralanan 2 kişinin tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesi sonucu ölü sayısı 10'a yükseldi.

Olaylarda şimdiye kadar Diyarbakır'da 10, Siirt'te 3, Mardin'de 3, Batman, Muş ve Van'da da birer olmak üzere toplam 19 kişi yaşamını yitirdi.

SİİRT İL MERKEZİNDE 1 KİŞİ ÖLDÜ
Siirt il merkezinde bugün öğle saatlerinde çıkan olaylarda ise 19 yaşındaki Davut Naz silahla vurularak hayatını kaybettiği belirtildi.

DİYARBAKIR'DA ÖLEN 10 KİŞİDEN 8'İNİN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI
Diyarbakır'da dünkü olaylar sırasında çoğu ateşli silahla vurularak ölen 10 kişiden 8'inin kimlikleri açıklandı. Bu kişilerin Turan Yavaş, Süleyman Kale, Yusuf Tokar, Mahmut Enes, Riyat Güneş, Mahsun Çoban, Hasan Gökyüz ve Ahmet Dağkak olduğu belirtildi.

Diyarbakır'da eğitime Pazartesi gününe kadar da ara verildi.

HAMİT CANER VAN'DA TOPRAĞA VERİLDİ
Van'da Kobani’ye yönelik saldırıları protesto etmek için dün öğle saatlerinde başlayan olaylar sırasında ölen 55 yaşındaki Hamit Caner Van Selimbey Mahallesindeki mezarlıkta toprağa verildi.

MARDİN'DEKİ OLAYLARDA 3 KİŞİ ÖLDÜ
Mardin Valiliği'nden olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, "06.10.2014 tarihinde ilimiz genelinde Kobani'ye destek adı altında yapılan sokak olayları esnasında ilimiz Derik/Üçyol mevkiinde yolu kapatmaya çalışan göstericiler ile aracıyla yoldan geçmekte olan bir vatandaş arasında yaşanan gerginlikte 1 vatandaşımız; yine Dargeçit ilçe merkezinde bir işyeri sahibi ile göstericiler arasında yaşanan gerginlikte 2 gösterici hayatını kaybetmiş, 1 gösterici de yaralanmıştır.İlimize dışarıdan gelen takviye kuvvetlerle olaylara müdahale edilmeye devam edilmektedir.Ayrıca dün saat 17.00 itibariyle 6 ilçemizde ilan edilen sokağa çıkma yasağı Derik İlçesi hariç bugün öğle saati itibariyle kaldırılmıştır" denildi.

BATMAN'DA 1 ÖLÜ
Sokağa çıkma yasağı bulunan Batman'da iki gün süren olaylarda İstanbul'dan yakınlarını bayram ziyaretine geldiği belirtilen 23 yaşındaki Emrah Demir dün çıkan olaylarda silah ile vurularak yaşamını yitirdi.

KURTALAN'DA 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Siirt'in dün akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kurtalan İlçesi'nde çıkan silahlı kavgada 2 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı. Açılan ateşte göstericilerden Yusuf Çelik ile Muhdi Erdoğan hayatını kaybettiği öğrenildi.

VARTO'DA 1 ÖLÜ
MUŞ'un Varto İlçesi'nde, Suriye'nin Kobani kentine yönelik IŞİD saldırısını protesto protesto için yapılan gösteriler sırasında açılan ateşle, 25 yaşındaki Hakan Buksur hayatını kaybetti.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SÜRECEK Mİ?

Tarım Bakanı, kentte dün saat 22.00'den itibaren başlayan sokağa çıkma yasağının bu akşam tekrar değerlendirileceğini açıkladı.

İşte Eker’in açıklamalarından satır başları:

Dün maalesef yasa dışı gösteriler eylemler taşlı sopalı ve silahlı saldırılar sonucunda şehrimizi maalesef can kayıpları meydana geldi.

“10 VATANDAŞIMIZIN HAYATINI KAYBETTİĞİ BİLGİSİ VAR”

An itibariyle Diyarbakır'da ikisinin ismi belirlenmeyen 10 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisi var elimizde. Bunların bir kısmının otopsisi yapıldı, bir kısmının devam ediyor. Öncelikle tüm Diyarbakır'a milletimize bu can kayıpları sebebiyle baş sağlığı dileklerimi ifade etmek istiyorum.

Maalesef çok sayıda iş yeri saldırıya uğradı. Ak Parti ilçe binası dahil olmak üzere Kayapınar ilçesi, bir çok yine gerek parti veya kamu binası ve özel sektöre esnafa ait iş yeri tahrip edildi.

Marketler esnafa ait iş yerleri dahil olmak üzere Diyarbakır'da çok sayıda iş yeri de ya yakıldı ya tahrip edildi ya yağmalandı. Bu tür görüntülerde sizin bilginiz dahilinde oldu.

“22.00'DEN İTİBAREN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ”

Tabi dün akşam saatlerinde ben Diyarbakır'a geldim. Sayın valimiz, güvenlikle ilgili gerek emniyet müdürümüz, jandarma komutanımız onlarla sabaha kadar süren toplantılar değerlendirmeler yaptık ve Diyarbakır ilimizde sükûnetin sağlanması, can ve mal güvenliğinin sağlanması için de 22.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Halen yasak uygulanıyor.

“VATANDAŞ YASAĞA UYSUN”

Sokağa çıkma yasağını arkadaşlarımız bu akşam değerlendirecekler. Ona göre tekrar gözden geçirilecek. İnşallah devam etmesi gerekmeyecek bir sükûnet olur ve hayat normale döner.

Tabi bizim ilk çağrımız bütün vatandaşlarımızın kesinlikle sokağa çıkma yasağına uyması yönünde. Amacımız bu şehirde yaşayan bir milyon insanın can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır.

“HALK GALEYANA GETİRİLİYOR”

Sosyal medya üzerinden enformatik kirlilik oluşturuluyor. Gerek hükümete dönük tamamen yalan tamamen gerçek dışı isnatlarla vatandaşlar kışkırtılmaya çalışılıyor. Buna karşı vatandaşlarımızın dikkatli olmasını özellikle istiyorum. Çünkü sosyal medyada dönen bilgilerin çoğu gerçek dışı. maksatlı ve kaos yaratmaya dönük doğru değil hiçbirisi. Tıpkı Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin IŞİD'le ilgili politikası hakkında söylenenlerin doğru olmadığı gibi. Halk galeyana getiriliyor. Bunu vatandaşlarımızın bilgisine sunmak istiyorum.

“ÖRGÜT MAALESEF, SİLAH KULLANMAYA DA TEŞVİK EDİYOR”

Tabi ki halkı silah kullanmaya bölücü örgüt maalesef, silah kullanmaya da teşvik ediyor, kışkırtıyor. Bunu da kınadığımızı vatandaşlarımızın buna itimat etmemelerini arzu ediyoruz.

DİYARBAKIR'DA ÖLENLERDEN 8'İNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Diyarbakır'da dünkü olaylar sırasında çoğu ateşli silahla vurularak ölen 10 kişiden 8'inin kimlikleri açıklandı. Bu kişilerin Turan Yavaş, Süleyman Kale, Yusuf Tokar, Mahmut Enes, Riyat Güneş, Mahsun Çoban, Hasan Gökyüz ve Ahmet Dağkak olduğu belirtildi.

Ölenlerden 2 kişinin üzerinden kimlik çıkmazken, bu kişilerin kimlik belirleme çalışmaları sürüyor. Olaylarda yaralanan 45 kişi de çeşitli hastanelerde tedavi görüyor. Diyarbakır'da dünkü olaylarda kışkırtıcılık yaptıkları belirlenen 30 kişi de gözaltına alındı.

Bu arada kentte sokağa çıkma yasağı bulunmasına rağmen bugün öğle saatlerinde merkez Yenişehir İlçesi Koşuyolu Parkı çevresinde yollara barikat kurmak isteyen göstericilere polis gaz bombası ve basınçlı su sıkarak dağıttı.

Diyarbakır Valiliği'nin aldığı kararla kentteki ilk ve orta dereceli okullar da pazartesi gününe kadar tatil edildi.

Suriye'nin Kobani kentine IŞİD saldırılarını protesto sırasında çıkan olaylarda 10 kişinin öldüğü, bir çok banka, kamu binası ve işyerinin yakılıp tahrip edildiği Diyarbakır'da, sokağa çıkma yasağı yarın saat 06.00'ya kadar uzatılırken, kentin stratejik noktalarına askeri birlikler konuşlandırıldı. Diyarbakır'da 2006 yılı mart ayında 10 kişinin öldüğü olayların ardından ilk kez kente inen askerler, zırhlı araçlarla önlem aldı. Sokağa çıkma yasağının uzatıldığının geç öğrenilmesi nedeniyle çok sayıda özel araç Diyarbakır caddelerinde dolaştı, bazı yerlerde yasağa uyulmadığı gözlendi.

Olaylar nedeniyle Diyarbakır Valiliği dün, bu sabah saat 07.00'ye kadar aldığı sokağa çıkma yasağını, yarın saat 06.00'ya kadar uzattı. Daha önce merkez Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir ilçeleri ile Bismil, Silvan ve Lice ilçelerindeki sokağa çıkması yasağı genişletildi. Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp ilçeleri de yasak kapsamına alındı. Kentteki ilk ve orta dereceli okullarda bugün eğitime ara verildi, kamu personeli izinli sayıldı.

ASKER 8 YIL SONRA SOKAKLARDA

Diyarbakır'da 12 Eylül askeri harekatının ardından ilk kez sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, yine aynı dönemin ardından ilk kez de askerler tank ve zırhlı araçlarla kentte konuşlandırıldı.

Diyarbakır'da 2006 Mart ayında meydana gelen 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar sırasında askerler, zırhlı araçlar olmadan indikleri kent merkezinin değişik noktalarında görevlendirilmişti.

İSTANBUL Birçok ilçede olaylar çıktı. Kadıköy Altıyol’da toplanan ve AK Parti İlçe Başkanlığı’na yürümek isteyen gruba polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Grup, polise taşla karşılık verdi. Bağcılar’da 3 otomobil ve Sultanbeyli’de ise 3 belediye otomobili ateşe verilirken, Sultanbeyli’nde göstericilerin pompalı tüfekle ateş açması sonucu 2 polis yaralandı. Okmeydanı’nda akşam saatlerinde toplanan gruptan bir kişi polise pompalı tüfekle ateş açtı, 1 polis yaralandı. TEM’in Gazi mahallesi mevkisinde göstericiler, akşam saatlerinde yolu çift taraflı trafiğe kapattı. Sultangazi’de, karşıt görüşlü grubun saldırısı üzerine saat 13.00’te partinin ilçe binasına sığınan DBP üyesi 50 kişi, 7 saat sonra binadan çıkabildi.

ADIYAMAN Yaklaşık 400 kişi Vali Mahmut Demirtaş’ın evinin bulunduğu Atatürk Bulvarı’nda bir araya geldi. Valinin evine molotof kokteyli ve taş atan grupla polis arasında çıkan arbedede 14 polis yaralandı.

ŞIRNAK İl genelinde 3 dershane, 1 market ve mobese kameraları yakıldı, bankalara molotofkokteylleri atıldı. İdil’de ise yaklaşık 300 kişilik PKK’lı bir grup Atatürk İlköğretim Okulu kapısını ve Atatürk büstünü tahrip etti. Cizre’de gösteri yapan yüzleri maskeli kişiler, yolları trafiğe kapattıktan sonra 3 mobese kamerasını tahrip etti, bir market ve bir dershane ateşe verildi. İlçedeki bir özel öğrenci yurduna da molotof ve ses bombaları atan göstericiler, bankaların ATM’lerini de kullanılamaz hale getirdi.

ANKARA Sakarya Meydanı’nda toplanan kalabalık AK Parti Ankara İl Başkanlığı’na yürümek istedi. İzin vermeyen polis, biber gazı ve plastik mermilerle protestoculara müdahalede bulundu. Cumhuriyet Gazetesi Foto Muhabiri Necati Savaş ile Milliyet Foto Muhabiri Ünal Çam, atılan taşların isabet etmesi sonucu yaralandı. Polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

KOCAELİ İzmit, Gebze ve Dilovası ilçelerinde, IŞİD’ın Kobane’ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla protesto yürüyüşleri yapıldı. Gebze İlçesi’ndeki yürüyüşte polise taş ve sopalarla yapılan saldırılar sonucu Çevik Kuvvet ekipleri göstericilere cop ve gazla müdahalede bulundu. Dilovası’nda 300 kişi D-100 Karayolunu bir süre kapatarak oturma eylemi yaptı.

İZMİR Konak ilçesinde toplanan bir grupla polis arasında gerginlik çıktı. Eylemcilerden biri gözaltına alınmamak için ensesine bıçak dayadı. Polis bu kişiyi etkisiz hale getirmek istedi. Çıkan kargaşada bir kişi, polisin silahını alıp kaçtı. Kovalamacada güvenlik güçleri şüpheliyi yakaladı.

HAKKARİ: Hakkari Üniversitesi Rektörlük binası önünde eylem yapan yaklaşık 100 kişilik grup, binayı ateşe vererek yakmaya çalıştı. Hakkari Üniversitesi’nde pazartesiye kadar eğitim ve öğretime ara verildi. Valilik il genelinde çıkan olaylarda 3 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

MERSİN: Bir çok ilçede gösteri yapıldı. Akşam saatlerinde Akdeniz ilçesinde toplanan göstericiler balkonunda Türk Bayrağı asılı olan evi taş yağmuruna tuttu. Araçlara da zarar veren eylemcilerden 20 kişi, Tarsus’da da ise 3 kişi gözaltına alındı..

AĞRI: Doğubayazıt’ta Yolaltı Sokak üzerinde ateş yakarak barikat kuran göstericiler, Doğubayazıt Çok Programlı Lisesi’nin bahçesinde bulunan Türk Bayrağını gönderden indirdi. (DHA)

ŞANLIURFA: Şanlıurfa ve Adıyaman’da IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için toplanarak çöp konteynırlarını devirip ateş yakan, araç ve işyerlerine de zarar veren gruplar, dağılmaları yönünde uyarılarda bulunan güvenlik güçlerine taş, molotof kokteylli ve havai fişeklerle saldırdı. İşyerleri ve araçlara zarar veren gruplara biber gazı ve basınçlı suyla müdahale edildi. Adıyaman’da 14 polisin yaralandığı olaylarda, çok sayıda işyeri ve araçta hasar oluştu. Birecik’te göstericilerin ateşe verip uçuruma yuvarladığı aracın sivil polislere ait olduğu öne sürüldü.

GAZİANTEP: IŞİD’in Suriye’deki Kürtlere yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla izinsiz gösteri yapmak isteyen 100 kişilik grup, akşam saatlerinde Beybahçe Mahallesi’nde toplandı. Polis, yüzlerini poşularla gizleyen çoğunluğu gençten oluşan grubu dağılmaları yönünde uyardı. Yapılan uyarılara rağmen dağılmayarak çöp konteynırlarını devirip ateşe veren gruptakiler, polise taş, molotof kokteyli ve havai fişek atmaya başladı. İşyerleri ve araçlara zarar veren gruba polis tarafından biber gazı ve basınçlı suyla müdahale edildi.

HASTANEYE GİDEN AİLENİN BULUNDUĞU OTOMOBİLE ZARAR VERİLDİ

Bu sırada yoldan geçen ve içerisinde hastaneye gittikleri öğrenilen bir ailenin bulunduğu otomobil de göstericilerin saldırısına uğradı. Camları kırılan otomobilin içersinde mahsur kalan aile, polis tarafından bölgeden uzaklaştırıldıktan sonra hastaneye götürüldü. Göstericilerin attığı bir molotof kokteyli de akrep denilen zırhlı polis aracına isabet etti. Araçta çıkan yangın, TOMA’dan su sıkılarak söndürüldü. Müdahaleyle gruptakiler ara sokaklara dağılırken, kentteki gerginlik sürüyor.

ŞANLIURFA’DA ATILAN MOLOTOF EVDE YANGIN ÇIKARDI

Şanlıurfa’da, IŞİD’in Kobani’deki saldırılarını protesto etmek amacıyla korsan gösteri düzenleyen, polise; taş, molotof kokteyli, şişeler atan grup, biber gazlı ve basınçlı suyla müdahale edilerek dağıtıldı. Atatürk Bulvarı’nda akşam saatlerinde toplanan bir grup, yürüyüş yapmak istedi. Yürümelerine izin verilmeyen ve dağılmaları yönünde uyarılan gruptakiler, polislere taş ve şişeler atmaya başladı. Gruptakilerin attığı bir molotof kokteyli, bulvar üzerindeki bir evin balkonunda yangın çıkardı. Paniğe neden olan yangın, müdahale sonucu kısa sürede söndürülürken; polis, gruba basınçlı su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından kalabalık ara sokaklara dağılırken, kentteki güvenlik önlemleri arttırıldı.

BİRECİK’TE POLİS ARACININ YAKILDIĞI İDDİASI

Şanlıurfa’nın Birecik, Ceylanpınar ve Viranşehir ilçelerinde de korsan gösteri düzenleyerek araç ve işyerlerine zarar veren gruplara basınçlı su ve biber gazıyla müdahale edildi. Birecik’te, Kurtuluş Mahallesi’nde toplanan kalabalık, Şanlıurfa karayolunda korsan gösteri düzenledi. Yolu trafiğe kapatan gruptakiler, araçlara da zarar verdi. Kalabalığın ateşe verip uçuruma yuvarladığı bir aracın sivil polislere ait olduğu öne sürüldü. Ulaşımın yaklaşık yarım saat sağlanamadığı karayolu, polisin gazlı ve sulu müdahalesinin ardından yeniden trafiğe açıldı.

CEYLANPINAR’DA BANKALARIN CAMLARI KIRILDI

Ceylanpınar İlçesi’nin Gazi ve Viranşehir Mahalleleri’nde toplanan kalabalık grup, çöp konteynırlarını ateşe verip bankaların camlarını kırdı. Parklardaki aydınlatma lambalarına da zarar vererek polise taş, havai fişek ve molotof kokteyli atan grup, biber gazlı ve basınçlı sulu müdahaleyle dağıtıldı.

VİRANŞEHİR’DE MİLLETVEKİLİNİN MARKETİ ZARAR GÖRDÜ

Viranşehir İlçesi’nde, Ceylanpınar karayolunda toplanan göstericiler, işyerlerine taş atarak zarar verdi. Aralarında Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Akyürek’in sahibi olduğu marketin de bulunduğu ilçedeki birçok işyeri ve bankaların para çekme makineleri zarar gördü. Göstericiler, polisin gazlı ve basınçlı sulu müdahalesiyle ara sokaklara dağıldı.

AK PARTİ VE VALİNİN YAŞADIĞI KONAK ÖNÜNDE GERGİNLİK: 14 POLİS YARALI

Adıyaman’da da akşam saatlerinde Karapınar Caddesi’nde toplanan 400 kişilik grup, Ak Parti İl Başkanlığı’nın bulunduğu Gölbaşı Caddesi’ne yürüdü. Sloganlar eşliğinde yürüyen grup, Ak Parti İl Başkanlığı’nın binasına taşlarla saldırdı. Dağılmaları yönündeki uyarılara aldırış etmeyen ve polise taş atan kalabalığı TOMA’larla biber gazı ve basınçla su sıkıldı.

VALİNİN EVİNE MOLOTOF

Ara sokaklara dağılan gruptakiler, bir süre sonra Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş’ın evinin bulunduğu Atatürk Bulvarı üzerindeki konak önünde toplandı. Konağa taş ve molotof kokteyli atan, yol üzerinde bulunan bankaların da camlarını kıran göstericiler, yapılan ikinci müdahaleyle dağıtıldı. Gruptakiler, üçüncü kez yürüyüşe başlandıkları Karapınar Caddesi’nde toplanarak bu kez de çöp konteynırlarını devirerek ateş yaktı. Yakılan ateşler, itfaiye ve TOMA’ların müdahaleleriyle söndürülürken, çıkan olaylarda 14 polis memuru atılan taş ve molotofların isabet etmesi sonucu çeşitli yerlerinden yaralandı. Meslektaşları ve ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere götürülerek tedaviye alınan polislerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, ilçelerden takviye polisler ve jandarma güçleri sevk edildi. Kentteki gerginlik sürüyor. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler