HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HDP'lilerin çağrısı, gerginliği sonlandırdı

Suruç'un sınır hattındaki Mahser Mahallesi'nde toplanan bin kişiyi aşkın kalabalık, öğleden sonra telleri aşarak Kobani'ye gitmeye kalkıştı.

Toplu halde sınır hattına yönelen ve dağılmaları yönündeki uyarıya rağmen ilerleyişini sürdüren kalabalığa güvenlik güçleri ve basınçlı suyla müdahale etti.

Kalabalıkta yer alan bazı kişiler güvenlik güçlerine taş attı ve ardından yolları büyük taşlarla kapatarak zırhlı araçların ilerleyişini engellemek istedi.

Bunun üzerine sınır hattına gelen HDP'li yöneticilerin uyarısı ve çağrısı üzerine sınırı geçmeye kalkışan kalabalık geri çekilerek bölgeden uzaklaştı.

HDP'LİLERDEN KOBANİ'YE BAKLAVALI ZİYARET

Öte yandan aralarında 10 milletvekilinin de bulunduğu HDP ve BDP yöneticilerinin oluşturduğu heyet, IŞİD militanlarının püskürtüldüğü Suriye'nin Kobani kenitine geçti. Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Kobani'ye geçen heyeti burada Kobani Kanton Başkanı Enver Müslim ile PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ile YPG'liler karşıladı. HDP milletvekilleri, kendilerini karşılayanlara yanlarında getirdikleri çiçekler ile kutular içerisindeki baklavaları verdi.

HDP heyeti bir süre 134 günlük savaşın ardından harabeye dönen Kobani sokaklarında dolaştı ve çatışmanın izlerini inceledi. Heyette bulunanlar daha sonra YPG'lilerin eşliğinde kamyonet ve minibüslere binerek ilçe sokaklarını gezdikten sonra Azadi Meydanı'na geldi.

YPG'nin karargah olarak kullandığı binada Kobani Kanton yetkilileri, YPG ve peşmerge temsilcilerinden son duruma ilişkin bilgi alan HDP milletvekilleri adına konuşan DTK Eş Başkanı da olan Şırnak Milletvekili Selma Irmak, YPG'lileri elde ettikleri başarıdan dolayı kutladı. Selma Irmak, "Burada büyük bir direniş gösterdiniz ve dünyanın başına bela olan IŞİD'i püskürttünüz. Bu kahramanlığınız bütün halklar tarafından takdir ediliyor" dedi.

Kobani Kanton Başkanı Enver Müslim ise Kürtçe konuşmasında IŞİD'e karşı aldıkları destek ile YPG'nin büyük bir direniş gösterdiğini ve bugün itibariyle IŞİD'in Kobani'den temizlendiğini söyledi. Enver Müslim, "IŞİD'i topraklarımızdan temizledik ve şu an Kobani'nin kontrolü tamamen bizdedir. IŞİD'e karşı verdiğimiz mücadele sırasında şehit olan arkadaşlarımıza rahmet diliyorum. Bizi yalnız bırakmayarak yanımızda olan heyete de teşekkür ediyorum" dedi.

Öte yandan IŞİD militanlarının püskürtüldüğü ve harabeye dönen Kobani sokaklarında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu bazı sivillerin dolaştığı da görüldü.

ERDOĞAN: BUGÜN ÇİFTETELLİ OYNUYORLAR

Erdoğan muhtarları kabulünde Kobani'yi değerlendirdi: Orada emniyet sağlamak için hiçbir ülkenin kılı bile kımıldamıyor. Kobani söz konusu olduğunda dünya ayağa kalkıyor. Oradan ayrılanlar bize geliyor. Orada kimse yok burayı bombalıyorlar. Bugün bakıyoruz çiftetelli oynuyorlar. DEAŞ oradan çıkmış. O bombalanan yerleri yeniden kim onaracak. Oradan ayrılan 200 bin insan geri dönebilecek mi dönerse nereye yerleşecek. Kendilerine Halep diyoruz kimse duymuyor. 1 milyon 200 bin insan yaşıyor. Niye Halep ile ilgilenmiyorsunuz?

UÇAKLAR BOMBALADI

ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları saat 13.00 sıralarında Kobani'ye yakın noktadaki Minaz Köyü'nde IŞİD militanlarının bulunduğu bölgeye hava operasyonu düzenledi. Kobani'yi terk ettikten sonra bu ilçenin birkaç kilometre güneydoğusundaki Minaz Köyü'ne yönelik savaş uçaklarınca düzenlenen bombardımanın ardından yükselen dumanlar Türkiye tarafından da görüldü. (AJANSLAR)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler