HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KOBİ’ler nasıl büyümeli?

Sürekli değişen, gelişen ve daha fazla globalleşen dünyada, KOBİ’ler büyürken nelere dikkat etmeli?

KOBİ’ler nasıl büyümeli?

Her şeyin birbirine bağlı olduğu, çok değişkenli finans dünyasında KOBİ’ler sağlıklı bir büyüme için bunlara dikkat etmeli.

Her şirket hemen büyümeyi ister ama...

Elbette ki tüm şirketler daha hızlı ve daha fazla büyümek ister. Bu doğal bir istek olmasının yanı sıra, bazı dezavantajları da beraberinde getiren bir durumdur. Daha hızlı ve daha fazla büyüme yerine ‘sürdürülebilir büyüme’yi tercih etmek KOBİ’nin geleceği açısından ve önünü görmesi açısından hayati önem taşımaktadır.

Büyüme ve büyümenin finansmanı nasıl olmalıdır?

Büyüme politikası hem bir işletmenin satışlarının artırılması hem de bu artışın nasıl finanse edileceğinin belirlenmesini içerir. Yani sadece satışların artırılmasına odaklanmak yetmez, aynı zamanda büyümenin finansmanı da planlanmalıdır. İşletmeler söz konusu artış için gereken finansmanı hangi kaynaklardan temin edeceklerini de bu doğrultuda planlamalıdır.

Kaynaklar dengeli yönetilmeli

İşletmeler büyümelerini öz kaynaklar ve yabancı kaynaklar olmak üzere iki kaynaktan finanse eder. Her iki kaynak da dengeli bir şekilde kullanılamıyor veya yeterli finansman sağlanmıyor ise, işletme plansız bir şekilde büyüyecek ve zamanla büyümesini sürdürmekte zorlancaktır.

Büyüme demek ilave kaynak ihtiyacı demek

Öte yandan yavaş büyüyen ve büyümesini finanse etmekte zorlanan işletmeler ise zaman içinde rekabete yenik düşeceklerdir. Her büyümenin ilave bir finansmana ihtiyacı var. Bir işletme ne kadar çok ve ne kadar hızlı büyürse, ihtiyaç duyacağı ilave kaynak da o denli yüksek olacaktır. Burada önemli olan ihtiyaç duyulan ilave kaynağın temin edilip edilemeyceği ve hangi kaynaklardan temin edileceği konusudur.

İlave kaynak geçici bir ihtiyaç değildir

Bir işletme yeterli finansman sağlayamazsa, o işletmenin düşük büyüme hızını tercih etmesi daha rasyonel bir karar olacaktır. Finansman temininin bir defalık işlem olmadığı ve bunun bir süreç olduğu unutulmamalıdır. İşletmenin sürekli büyümesi gerektiğini düşünürsek, ileride bir finansman sıkıntısı yaşanacaksa büyüme hızını düşürmek akıllıca bir tercih olacaktır.

Peki Ne Yapmalı?

Büyüme ve büyümenin finansmanı sorununa iki değişik yöntemle yaklaşılabilir. Önce arzulanan büyüme oranları belirlenmeli. Daha sonra bu büyüme oranının gerektirdiği finansman ihtiyacı saptanmalı. Eğer ek finansman ihtiyacı uygun şekilde ilgili kaynaklardan temin edilebiliyorsa, arzulanan büyüme oranı yakalanabilir. Bu bağlamda, iki yöntemle büyüme süreci sağlıklı bir şekilde yönetilebilir. Birinci yöntem: Finansman kaynaklarının ve buradan sağlanabilecek ilave finansmanın saptanması. Bu noktada girişm destekçisi KOSGEB’in sunduğu avantajlardan faydalanabilirsiniz. KOSGEB’te işletme durum sorgulamanızı yapabilir, ihtiyacınız olan finansman kaynağını tespit edebilirsiniz. Kobi olmak ya da var olan işletmenizi büyütmek için KOSGEB’in avantajlarından faydalanmak doğru bir tercih olacaktır. İkinci yöntem: Bu finansman miktarının sağladığı ölçüde büyümenin hedeflenmesi. Ancak bu şekilde büyüme hızı sürdürülebilir olur.

Büyümek için krediyi dert etmeyin, Akbank’a gelin!

Akbank’tan KOBİ’lere Sıfır Faizli ​Kredi Fırsatı​! KOSGEB tarafından KOSGEB veri tabanına kayıtlı , güncel KOBİ beyannamesi onaylı KOBİ'lere yönelik finansal destek sağlanması amacıyla başlatılan "KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" programı KOBİ’lerin yüzünü güldürüyor. İşletme başına kullandırılacak kredi üst limiti 50.000 TL ve kredi, ilk 12 ayı ödemesiz geri kalanı 3'er aylık eşit taksitler halinde ödemeli toplam 36 ay vadelidir.

Ayrıntılar için tıklayın.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler