HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KOBİ’lerin sorunları ve çözüm yolları

Türkiye’de önemli yeri olan KOBİ’ler, ekonomimizin %99’unu oluşturuyor. KOBİ’lerin sorunlarının çözümü ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyor, ama bu sorunlar nelerdir ve çözümleri nasıl olmalı?

KOBİ’lerin sorunları ve çözüm yolları

Son yıllarda yaşanan teknolojik dönüşümün de etkisiyle KOBİ’ler, yönetimsel sorunların dışında, kârlılık, verimlilik ve kredi yönetimi gibi alanlarda çeşitli çözüm arayışı içindeler. İşte KOBİ’lerin yaşadığı başlıca problemler ve çözümleri.

İnsan kaynakları

KOBİ'lerin işlerini büyütme yolunda, en önemli konularından biri insan kaynakları yönetimi. Bunun yanı sıra, ülkemizdeki ekonominin %99’undan fazlasını oluşturan KOBİ’lerin insan kaynaklarına yeterli önemi göstermedikleri de açık.

En başta, Türkiye’deki KOBİ’lerde, personel yönetiminden insan kaynaklarına geçiş tam anlamıyla sağlanabilmiş değil. İnsan kaynakları konusunda yeterli birikime sahip olmayan kişilerin insan kaynağını yönetmeye çalışması sonucunda da firmalar kurumsallaşamamakta, verimlilik ve kalite açısından bir gelişme gösterememekte. Bundan dolayı da pazarda rekabet şanslarını kaybetmekteler. KOBİ’lerin bu konuda öncelikle çalışanlarına ‘önce insan’ felsefesiyle yaklaşması gerek. Çalışanlara adil bir çalışma ortamı sunmaları, onları ekip çalışmasına teşvik etmeleri gerek. Tüm bunlar gerçekleştirildiğinde, çalışanlarına gerekli önemi ve değeri veren işletmeler gün sonunda kazançlı çıkacaklar ve kurumsallaşma yolunda büyük bir adım atmış olacaklar.

İnovasyon

İnovasyon sadece parlak ve yeni fikirler bulmak demek değildir. Parlak ve yenilikçi fikirlerin hayata geçebilmesi ve en önemlisi kârlılık getirmesi gerekir. İnovasyon, yenilikçi fikirleri, ürünler, süreçler ve hizmetlerle ilgili yeni çıktılara dönüştürmeli. İnovasyon, yeni bir çıktı üretmesinin yanı sıra, devam eden süreçlere müdahaleyi de içerebilir. KOBİ’ler de bu kapsamda, hızla değişen dünyadaki yeni pazar dinamiklerini ve yeni kuralları tespit etmeli, bunlara yönelik aksiyon almalı. Gelecekte kendisine yer edinmek isteyen her işletmenin inovasyona ihtiyacı var. Çünkü oyunun kuralları değişiyor, saniyelerin bile hayati önemi var artık.

KOBİ’lerin inovasyon süreçlerine başlamadan önce, problemi ve kökenini tespit etmesi, probleme daha geniş bakabilecek perspektifi edinmeleri gerek. İşletmelerin bu konuda yaratıcı fikirlere açık olmaları, ekip çalışmasıyla da yenilikçi fikirleri hayata geçirip, inovasyon sürecini iyi yönetmeleri gerek.

Finansman yönetimi

KOBİ’lerin en çok problem yaşadığı konu finansman. KOBİ’ler büyük ölçekli işletmelere göre finansman ve sermaye açısından daha küçük olduğu için daha kısıtlı imkânlara sahiptir. Bundan dolayı da nakit, borç, öz kaynak ve yatırım yönetiminde daha profesyonel çalışma yöntemleri geliştirmeleri gerek. Örneğin, Türkiye’deki KOBİ’lerin kazandıklarını sermayelerine ekleyip, taşınmaz edinmesi kredi şanslarını daha çok artıracaktır.

Kurumsallaşma için de büyük önem taşıyan finansman yönetiminin tam uygulanabilmesi için öncelikle şirketler sermayelerini daha verimli yönetecek şirket içi bir yapılanmaya gitmeli. Bilimsel olmayan çalışma yöntemlerinden uzak durup, eğitim politikasını sürekli hâle getirmeli.

Satış ve pazarlama

Satış ve pazarlama sadece işletmelerin değil, herkesin günlük hayatında çok sık karşılaştığı ve işletmeler için de ayrı bir öneme sahip olan bir konudur. Türkiye’deki işletmelerin başlıca eksiklerinden birisi de satış ve pazarlamanın ayrı şeyler olduğunun anlaşılmaması. İşletmelerin günümüz dünyasında tutunabilmesi ve gelecekte yer edinebilmesi için satış ve pazarlamanın ayrı şeyler olduğunu bilmeleri gerek. Pazarlamanın temel amacı satışa destek olmaktır. Hatta pazarlama mümkünse, satış departmanına gerek kalmadan, sadece reklam, pazarlama ve tanıtım faaliyetleriyle şirketin müşteri bulma görevini gerçekleştirmelidir.

Bu kapsamda şirketler pazarlama konusunda 4 temel başlığa önem vermelidir. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz: Doğru ürün, doğru fiyatlandırma, doğru dağıtım ve doğru tanıtım. KOBİ’ler bu 4 başlıkta iyileştirmeler gerçekleştirirse, zaten arkası gelecektir.

Yapı Kredi KOBİ’lerin her zaman yanında!

Yapı Kredi Self Servis World ile hemen kendi kampanyanızı oluşturun, müşterilerinizi ürün ve hizmetlerinizden haberdar edin. KOBİ’lere kendi kampanyalarını düzenleme olanağı sağlayan ve Türkiye’de bir ilk olan kampanya yönetimi platformu Self Servis World ile işletmenizi geleceğe taşıyın!

Üye olmak ve detayları öğrenmek için tıklayın.

Bu sayfada reklam uygulaması yapılmıştır.

.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler