HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kömür devi iflasın eşiğinde

Dünyanın en büyük kömür şirketi Peabody Energy, iflasın eşiğine geldiğini duyurdu.

Kömür devi iflasın eşiğinde

Amerikalı özel şirket, kömür sektöründeki durgunluk ve devlet sektöründeki maliyetli denetimler nedeniyle, alacaklılarına olan ödemelerinin ve borçlarının yeniden yapılandırılması için iflas mahkemesine "Chapter 11" başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

Peabody Energy'den yapılan açıklamada, şirketin son üç yılda iş gücünü yüzde 20 azaltmasına rağmen hala 10,1 milyar dolarlık borcu olduğu bildirildi.

Açıklamada, "Son yıllarda, dünya genelinde kömür endüstrisini etkileyen faktörlerin daha önce eşi benzeri görülmedi" ifadesine yer verilirken, sıkı çevresel denetimlere, ABD'de kaya gazı üretiminin hızlı artışına ve küresel kömür talebinin düşüşüne işaret edildi.

Peabody Energy'nin CEO'su Glenn Kellow da "Şirketin azımsanamayacak borç yüküne iflas mahkemesinde bir çözüm arayacağız" yorumunda bulundu.

ABD'de kömür üretimi 2008'de 1,17 milyar metrik tondan bu sene 752 milyon metrik tona gerilerken, Amerikan tarihinde ilk defa elektrik üretiminde doğalgaz kullanımının kömür kullanımını bu yıl geçmesi öngörülüyor.

Merkezi ABD'nin St. Louis şehrinde bulunan ve 26 ülkede faaliyet gösteren şirketin 2008'de piyasa değeri 20 milyar dolar olmuştu.

Martta yapılan bir duyuruda, 400 milyar dolardan fazla varlığa sahip dünyanın en büyük 5'inci emeklilik fonu Hollandalı ABP, aralarında Peabody Energy'nin de bulunduğu 15 fosil yakıt şirketindeki yatırımlarını, düşük enerji fiyatları ve çevresel duyarlılık nedeniyle, tamamen durdurduğunu açıklamıştı.

AA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler