HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kömür ocağında kaza; işçiler mahsur kaldı

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde bulunan özel bir kömür ocağında, öğle vardiyası sırasında kaza meydana geldi. Madende mahsur kalan işçilerle henüz irtibat sağlanamadı.

Maden çıkarma sırasında yeraltı su kaynağı patladı. 350 metrede meydana gelen su baskını sonucu işçilerin bulunduğu bölgenin 50 metresini su doldurdu.

FACİADAN İLK GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYINIZ!

Maden ocağı yetkilisi Şehin Uyar'ın verdiği bilgiye göre bacalardan su sızıntısı gelmeye başlayınca vardiyadaki 26 işçiden 8'i tedirgin olarak ocaktan çıktı.

Olayın büyüyeceğini tahmin etmeyen 18 işçi ise çalışmaya devam etti. Sızıntıdan kısa bir süre sonra ise ani bir su baskını oldu.

Yine Uyar'ın verdiği bilgiye göre yer altındaki madencilerin maskeleri ve oksijen kaynakları ancak 2 saat yetecek kapasitede. Uyar, saat 12.15 sularında meydana geldiğini söylediği kazanın üzerinden 3 saat geçtiğini ve 18 işçinin hayatıyla ilgili umutlu olmadığını da belirtti.

Maden ocağı yetkilisi: Bu saatten sonra umutsuzuz

Şahin Uyar, "Kaçtıkları bir nokta var. Belki orada 2 saat dayanma şansları olabilir. Ondan sonra ulaşma ihtimali zor yani" diye konuştu.

Uyar, "Yerleri belli şu anda kurtarma ekiplerinin su çektirme çalışmaları devam ediyor. Ocağın üç girişi var, üç koldan su çektirilmeye devam ediliyor.50 metre su dolu olduğu için göçük altında bulunan işçilere ulaşılamadı. Ancak su boşaltıldıktan sonra ulaşabiliriz. İçerisi su dolduğu için elektrik hattı tamamıyla kesilir. İrtibat sağlama olasılığı yok. İşçilere ulaşmak için şu anda 3 koldan su çekme çalışmaları devam ediyor. Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor" şeklinde konuştu.

"MADEN OCAĞI İŞVERENİN GÜCÜ YETMEDİĞİNDEN DOLAYI KAPANMIŞTI"

Maden Ocağının 1.5 ay süreyle neden kapanıp, nasıl açıldığına ilişkin bir soruya da yanıt veren Uyar," Torba Yasa'da madencilere ağır yükler geldiği için kapanmıştı. Normal, işverenin gücü yetmediğinden dolayı kapanmıştı" açıklamasında bulundu.

"Şu anda sıkıntı yok çalışmalar devam ediyor" diye açıklamalarına devam eden Yetkili Uyar, "Oradan kaçan arkadaşlardan bilgi aldık. Olay 12.15 civarında yemek esnasında bacanın bir yerinden hafif su gelmeye başlamış. Bazıları kaçmış, bazıları da bir şey olmaz bahanesiyle orada kalmışlar. Kaçan arkadaşlar kurtulmuşlar zaten" diye konuştu.

-"BELKİ ORADA 2 SAAT DAYANMA ŞANSI OLABİLİR"-

Uyar, maden ocağında yaşam odasının bulunmadığını, bulunsa dahi sudan dolayı yaşam odasının hiçbir şey yapamayacağının altını çizdi. Uyar, maden işçilerinin kurtulmaları için sadece bir ihtimalleri olduğunu vurgulayarak, "Yanlarındaki maskelerinin dayanma süresi 2 saat. Yerin altından gelen gaz da var. Kaçtıkları bir nokta var. Belki orada 2 saat dayanma şansı olabilir. Ondan sonra ulaşılma ihtimali zor yani" dedi.

"18 işçinin bir şekilde güvenli bölgeye kaçma fırsatları olmuş mudur?" şeklindeki bir soru üzerine, "Yanlarındaki diğer 8 kişi kaçmış. Ama ani sudan dolayı içeride şu anda dışarıyla irtibat kesildiği için hava verme olayı da yok. Şu anda zaten olayın üzerinden tam 3 saat geçmiş. Bu saatten sonra biraz sıkıntılı diye düşünüyorum. Bu saatten sonra maalesef umutsuzuz" dedi.

SU YANDAKİ MADENDEN Mİ GELDİ?

Kaza bölgesinde ortaya atılan bir başka iddia ise su baskının yandaki madenden geldiği yönünde. İddiaya göre, iş makinaları yan taraftaki kapalı madenin duvarına zarar verdi. Bir süredir kapalı olan madende bikiren sular kazanın meydana geldiği madene hücum etti.

Bu arada, madenden çıkartılan 1 işçi Ermenek Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İşçinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Bakan Yıldız: Su seviyesini düşürmeye çalışıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Ocaktaki su seviyesini düşürmeden başka bir işlem yapamıyoruz. Şu an da Konya'dan Karaman'dan gelen ekiplerimiz onun için uğraş veriyor" dedi.

Bu sırada ocaktan sağ kurtulanlarla ve çevre maden ocaklarında çalışan işçiler Bakan Yıldız'a, "Bu üçüncü su baskını. Önlem alınsaydı böyle olmazdı. Ayrıca Torba Yasa'da çıkan kanununun ardından işçiler öğle yemeklerini madende yiyorlar. Öğle yemeğini madende yemeselerdi bu yaşanmazdı. Ayrıca hemen müfettişler denetim yapsın. Yoksa işveren eksiklikleri giderir ve denetimde bir şey çıkmaz" diye tepki gösterdi.

Bakan Yıldız da, "Ben bütün gece buradayım. Şu an tek çabamız su seviyesini azaltmak" dedi.Maden ocağındaki su tahliyesi devam ederken, içeriye hava da veriliyor.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığının da işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.

layın ardından bölgeye ulaşan Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ve Emniyet Müdürü Hüseyin Ekici, maden ocağındaki çalışmaları yerinde inceliyor.

Olayı duyarak çevredeki maden ocaklarından gelen işçiler ve vatandaşlar da kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

206 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞIYOR

Karaman'ın Ermenek İlçesine bağlı Güneyyurt beldesi mevkisinde özel bir linyit kömürü madeninden gelen ihbar üzerine AFAD ve ilgili birimlere bağlı arama-kurtarma ekipleri olay mahalline sevk edildi.

AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, müdahale çalışmalarına katılan 206 kişilik ekibi yerinden yönetmek üzere olay yerine gitti.

Karaman'ın Ermenek İlçesindeki özel bir linyit kömürü madeninden gelen bilgi üzerine, AFAD koordinasyonundaki ekipler müdahale çalışmalarına başladı. Karaman, Konya, Mersin, Adana, Zonguldak ve Kütahya'dan arama kurtarma ekipleri de bölgeye sevk edildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI: OLAY YERİNE 21 AMBULANS VE 4 UMKE EKİBİ GÖREVLENDİRİLMİŞTİR

SAĞLIK Bakanlığı, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olay ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada bölgeye ambulansların ve UMKE ekiplerinin gönderildiği belirtilerek "Olay yerine toplam 21 adet 112 ambulansı ve 4 adet UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Konya'da helikopter ambulans tedbir amaçlı bekletilmektedir. Öte yandan 3 anestezi uzmanı, 2 anestezi teknisyeni, 1 dahiliye uzmanı, 1 ortopedi uzmanı, 1 genel cerrahi uzmanıyla birlikte toplam 87 sağlık personeli olay yerinde görev yapmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TÜM İMKANLARIN SEFERBER EDİLMESİNİ İSTEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Karaman'da yaşanan maden faciasına ilişkin Vali Murat Koca'dan bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenek'teki maden ocağındaki faciayla ilgili Karaman Valisi Murat Koca ile bir telefon görüşmesi yaparak konuya ilişkin ayrıntılı bir bilgi aldı ve mahsur kalan işçilerin kurtarabilmek için tüm imkânların seferber edilmesini istedi.

BAKANLAR YILDIZ VE ELVAN GELDİ

Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki özel şirkete ait kömür ocağında su basmasıyla mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor. Bir yandan motopomlarla ocaktaki suyun tahliyesine çalışılırken, bir yandan da işçilerin bulunduğu bölgeye temiz hava basılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan akşam saatlerinde bölgeye ulaştı. Ocakta incelemelerde bulunup yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi alan Yıldız ve Elvan'ın, incelemelerinin ardından açıklama yapması bekleniyor.

CHP DE HEYET GÖNDERİYOR

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu başkanlığında bir heyetin, işçilerin mahsur kaldığı Ermenek'e gitmek üzere görevlendirildiğini bildirdi.

"EŞİMDEN HABER YOK"

Öte yandan mahsur kalan 18 işçinin yakınları da çalışmaları ocak çevresinde gözyaşlarıyla takip ediyor. Mahsur kalan madencilerden Nuri İlhan'ın eşi 2 çocuk annesi Ayşe İlhan, "Eşim 2 yıldır kömür ocağında çalışıyordu. Eşim içeride, saatlerdir burada bekliyoruz. Kimse bize bir haber vermiyor" diyerek gözyaşı döktü.

MADEN OCAĞINA 9 BİN LİRA PARA CEZASI UYGULANMIŞ

18 işçinin mahsur kaldığı Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit kömürü ocağına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bu yıl 19- 20 Haziran tarihlerinde yapılan denetimde, 'madenin kapatılmasını gerektirmeyen eksikliklerden' dolayı 9 bin lira idari para cezası uygulandığı ortaya çıktı.

ŞİRKETİN SAHİBİ ESKİ BELEDİYE BAŞKANI

Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin sahibi Saffet Uyar'ın 1994 yılından 2009 yılına kadar üç dönem Güneyyurt Belediye Başkanlığı yaptığı, 2009 seçimlerinde yeniden aday olduğu ancak kazanamadığı belirtildi.

ÖĞLE YEMEĞİ YİYORLARDI

Olayın meydana geldiği sırada işçilerin yemek molasında olduğu ve birden gelen suyun bulundukları yeri kapladığı, suyun tazyikiyle ocağın yukarısına doğru fırlayan işçilerin kurtulduğu, diğerlerinin çıkamadığı belirtildi.

Yakındaki ocakta çalışanlardan adının açıklanmasını istemeyen bir işçi, "Burada çalışan arkadaşlarımız yemek molasındaydı ve yemeği aşağıda, ocağın içinde yiyorlardı. Aslında yemek için yukarı çıkmış olsalardı böyle olmazdı" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler