HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Köyde ağaç katliam değil gençleştirme yapılıyormuş

Uşak merkeze bağlı İlyaslı Köyü'nde köylülerin 'seyreltme adı altında ağaç katliamı yapılıyor' iddialarına Uşak Orman İşletme Müdürlüğü'nden cevap geldi.

Köyde ağaç katliam değil gençleştirme yapılıyormuş

Valilik kanalıyla yapılan yazılı açıklamada, İlyaslı Ormanlık Alanı'nda tıraşlama tekniğiyle doğal gençleştirme uygulaması yapıldığı belirtildi.

Uşak'a 25 kilometre mesafede bir belde olan ve bir süre önce nüfusu 2 binin altına düştüğü gerekçesiyle kapatılıp, köye dönüştürülen İlyaslı'da son üç ay içinde ormanlık alanlarda binlerce ağaç kesimi yapılması köylülerin tepkisini çekti. Uşak Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaç kesim işleminin ihaleyle bir firmaya verildiğini belirten köylüler, kendilerine, kurumuş, kırılmış ve sık ağaçlıklı bölgelerde seyreltme çalışmaları yapıldığının söylendiğini, ancak özellikle yoğun kesimin yapıldığı Almalıoğlu ve Uzunoluk mevkisindeki genç ve sağlam ağaçların katledildiğini ileri sürdü. Köylüler seyrek alanlardaki ağaçların da kesildiğini belirtti.

Köylülerin yerel ve ulusal basında yer almasının ardından Uşak Orman İşletme Müdürlüğü, valilik kanalıyla yazılı açıklama yaptı. Açıkmada şöyle denildi:

"Yurt genelinde olduğu gibi Uşak'ta yürütülen 2015 Yılı Doğal Gençleştirme Programı kapsamından kızılçam ağaçlarından meydan gelen ve Merkez İlyaslı Köyü hududunda kalan üç bölge halindeki ormanlık alanda tıraşlama tekniğiyle doğal gençleştirme uygulaması yapılmaktadır. Bazı haberlerde 'Binlerce ağacın kesildiği, seyreltme yapılan alanın ihaleye verilerek ağaçların başka kişiler için kesim yaptırıldığı" iddia edilmektedir. İleri sürülen iddiaların gerçekle ilgilisi bulunmamaktadır. Söz konusu orman sahasında resmi prosedür uygulanmakta olup, hazırlanan plan ve program dahilinde kesim yapılacak köylerde ilan yapılmakta. Kesimlerde köy halkından çalışmak isteyenlere öncelik verilmekte. Bu konuda yeterli başvuru olmaması halinde ise usulüne göre başka kaynaklardan işgücü temin edilmektedir. Nitekim gençleştirme çalışması yapılan İlyaslı köy halkından da kesimlerde işçi olarak çalışmak isteyen sadece bir kişi köy muhtarına başvurmuştur. Söz konusu bu kişiye de işgücü oranında yapabileceği miktarda iş verilmiştir."

Köylülere, kuru ağaçların seyreltme şeklinde kestirildiği iddiasının da gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Köylerden çalışmalara katılan vatandaşlarımıza daha kolay olan ve az sayıda eleman ve ekipmanla yapılması mümkün normal bakım kesimleri yaptırılmaktadır. Doğal gençleştirme çalışmaları ise belirli bir zaman dilimi içinde yapılıp bitirilmesi gereken işler kapsamında olduğundan, yeterli eleman ve ekipmanı bulunmayan köylü vatandaşlarımızca yapılamamaktadır. Sonuç olarak, İlyaslı köyümüzde Orman Genel Müdürlüğünün tabi olduğu mevzuat çerçevesinde gerekli çalışmalar yürütülmekte olup, çalışmalarla ormanlarımızın daha vasıflı hale getirilmesi hedeflenmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler