HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Köylü kadınların çamaşır çilesi

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nin kırsal bölgelerinde yaşayan kadınlar, çamaşır makinasıyla henüz tanışamadı. Kıt kanaat geçinebilen ve su olmayan köylerde kadınlar, çamaşırlarını derelerde yıkıyorlar.

Siverek'te özellikle Karacadağ, Bucak ve Karakeçi nahiyelerine bağlı birçok susuz köyde yaşayan insanlar, günlük temizlik ve su ihtiyaçlarını kendi civarlarında bulunan dere veya kuyulardan temin etmeye çalışıyorlar. Her gün dere kenarında günlük olarak çamaşır yıkayan kadınlar, ekonomik kriz nedeniyle deterjan yerine sabun, çamaşır makinası yerine de dere suyunu kullanarak çamaşırlarını pırıl pırıl yıkamaya çalışıyorlar. Çamaşırlarını adeta "derematik" temizliğiyle yıkayan çileli kadınlar, havaların soğuk geçmesi nedeniyle buz gibi derede yıkadıkları çamaşırlardan dolayı ellerinin sürekli çatlayıp yara olduğunu söylediler.

Halen birçok köyde yaşayan kadın gibi çamaşır makinası kullanmadığını belirten 8 çocuk annesi Zübeyde Demir, "Ben ömrümün 30 yılını çamaşır yıkamak ve su taşımakla geçirdim. Köyümüzde su olmadığı için her gün 5 kilometre uzaklıkta bulunan derede hem içme suyunu temin ediyor, hem de kirli çamaşırlarımızı yıkıyorum" dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler