HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Koyunların toplu intiharı

Koyunların toplu intiharı

VAN (İHA) - Van'ın Gevaş İlçesi'nde sarp kayalık bir bölgede otlayan koyun sürüsünün bir bölümü, inanılması güç bir olay yüzünden uçurumdan düşüp telef oldu. Kayalık bölgede otlayan sürüdeki bir koyun uçurumdan atlayınca bin 480 koyun da peşinden atladı. 450 koyun ezilip ölünce, diğerleri üzerlerinden geçip kurtuldu. Kokmaya başlayan leş yığınları arasında ağızlarını bezle kapatan köylüler, zarar tespiti yapmak için güçlükle çalıştı.

Alınan bilgilere göre, 95 hanelik İkizler Köyü Sulan mevkiinde dün sabah saatlerinde meydana gelen olayda, 26 evin hayvanlarından oluşan bin 480 hayvanın bulunduğu sürü, çobanlar tarafından sarp kayalıkların bulunduğu bölgede otlatılırken, öndeki bir koyun karşı yamaca geçmek için atlayınca arkasındaki bütün sürü peşinden gitti. Art arda atlayan koyunların bir bölümü kayalıklara çarpıp aşağı yuvarlanınca, oluşan leş yığını üzerinde düşen diğer koyunlar ölmekten kurtuldu. Olay karşısında hiçbir şey yapamayan çobanlar, yığın halindeki koyunlar arasından sadece 6 tanesini yaralı olarak keserken, diğerleri ezilerek telef oldu.

Köyde 6 kilometre uzaklıkta bulunan bölgede meydana gelen olaydan sonra ölen hayvanlarının tespiti için İHA muhabirleriyle birlikte bölgeye giden köylüler, 3 kilometreyi araçla, geri kalan sarp kayalık mesafeyi de uzun süren zorlu yürüyüşünün ardından aştı. Köylüler Sulan mevkiindeki birbirini ezen yüzlerce hayvan leşlerinin çevreye yaydığı kötü kokulara rağmen, ağızlarına bezler bağlayıp üst üste bulunan koyunları kayalık bölgeden aşağıya yuvarlayarak zararlarını ve ölen hayvanlarını tespit etmeye çalıştı.

Koyun sürüsünden yaklaşık 450'sinin telef olduğu haberinin bugün sabah saatlerinde kendilerine ulaştığını kaydeden Nevzat Bayhan isimli köylü, dağdan inen koyun sürüsünün önünde giden bir hayvanın karşı yamaca geçmek için atlaması üzerine, arkasında bulunan bütün sürünün peşinden gittiğini anlattı. Bayhan, bu sebeple kayalara çarpıp aşağıya yuvarlanan yüzlerce koyunun telef olduğunu ifade etti. Toplam zararları 100 milyar liranın üzerinde olduğunu da dile getiren Bayhan, "Vatandaşlar gelip leşler içinde kendi hayvanını tespit etmeye çalışıyor; ama yapılacak bir şey yok, hayvanların hepsi telef olmuş" dedi.

Abdullah Hazar isimli köylü ise, zararın düşündüklerinden de fazla olduğunu söyledi. Daha önce telef olan hayvanların 100 ile 150 arasında olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden Hazar, "Şimdiye kadar 225 hayvan leşini saydım. Derede 100'den fazla hayvan leşi daha duruyor. Çok büyük bir hasardır. Her ailenin zaten ortalama 20 tane koyunu vardı; ama şimdi kiminin 25, kiminin 10, kimilerinin ise 15 koyunu telef olmuştur" şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler