HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kubilay törenlerinde belediye başkanından sonra basına da yasak

Menemen'de her yıl 23 Aralık'ta yapılan devrim şehidi Asteğmen Kubilay'ı anma törenlerinde, belediye başkanının konuşmasının yasaklanmasından sonra, basın kuruluşlarına da sınırlama geldi

Kubilay törenlerinde belediye başkanından sonra basına da yasak

Törenleri sadece devlet ajansı AA ile TRT izleyebilecek. Genelkurmay Başkanlığı'nın bu akreditasyon uygulaması ilk kez yapılıyor.

Menemen'de 85 yıl önce gericiler tarafından katledilen Şehit Asteğmen Kubilay için her yıl 23 Aralık'ta yapılan anma törenleri, öncesinde tartışmalar başladı. Her yıl tören programında yeralan ilçe belediye başkanının konuşması bu yıl programdan çıkarıldı.

Bunun tartışması sürerken, basın için de Genelkurmay Başkanlığı'ndan ilk kez bir kısıtlamaya gidildi. Törenin yapıldığı Yıldıztepe Kubilay Anıtı'nın askeri bölge içinde olması nedeniyle törenleri organize eden Genelkurmay Başkanlığı bu yıl sadece TRT ve Anadolu Ajansı'nın tören alanına alınacağını duyurdu. Diğer basın kuruluşlarının tören alanına alınmayacağı, seyircilerin arasından töreni takip edebileceği öğrenildi.

KUBİLAY UNUTTURULMAYA ÇALIŞILIYOR

CHP'li Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, kendisinden sonra basına yönelik akreditasyon uygulanmasına tepki gösterdi. Şahin, şunları söyledi:

"Daha neler göreceğiz? Üç yıl önce törenlerde kaymakamlık makamı konuşmamaya başladı. Bu yıl belediye başkanına konuşma yasağı getirdiler. Şimdi de basının alınmayacağı ortaya çıktı. Olayların nereye götürülmek istendiğini anlamış değilim. Aslında amaç belli, Kubilay anmaları gündemden düşürülmeye çalışıldığını açık bir şekilde görmekteyiz. Özellikle Kubilay olayı Türkiye'de Laiklik adına yapılan en anlamlı anma törenlerinden birisidir. Başkanı konuşturmuyorsun, halkı temsilcisi. Basını içeriye almıyorlar, Türkiye'nin nereye götürmek istendiğini izliyoruz. Böyle bir karar var ise karar yanlış."

Son yıllarda İzmir Valilerinin törenlere katılmayıp, yardımcılarını göndermesi de tartışmalara neden oluyordu.

Mustafa Fehmi Kubilay kimdir?

Mustafa Fehmi Kubilay (1906 - 23 Aralık 1930), Türk öğretmen ve asteğmen.

Kubilay Olayı olarak tanımlanan ve Menemen'de Mustafa Fehmi Kubilay, bekçi Hasan ve bekçi Şevki'nin 23 Aralık 1930'da Cumhuriyet karşıtı bir grup tarafından öldürülmesiyle başlayan ve faillerin (ve ilgili görülenlerin) yargılanması sürecinin sürdüğü Ocak/Şubat 1931 aylarını kapsayan olaylar zincirinin simgesi olan Türk askeridir.

1906'da Kozan'da, Giritli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Baba adı Hüseyin, ana adı Zeynep'tir. Mustafa Fehmi Kubilay 1930 yılında öğretmen olarak İzmir'in Menemen İlçesi'nde asteğmen rütbesiyle askerlik görevini yaparken 23 Aralık 1930’da Derviş Mehmet'in başında olduğu bir grup şeriatçı tarafından öldürüldü. Olay, Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci önemli irtica girişimidir, tarihe "Menemen Olayı" ve "Kubilay Olayı" olarak geçmiştir. Atatürk'ün Silahlı Kuvvetlere mesajı, Genelkurmay Başkanı'nın mesajı, TBMM'de soru önergesi ve Başbakan İsmet İnönü'nün konuşması, Bakanlar Kurulu'nun sıkıyönetim ilanı kararı, Sıkıyönetim ilanının TBMM görüşmeleri, yargılamanın ilk günkü tutanakları, Savcılığın Esas Hakkındaki İddianamesi, Divan-ı Harp Kararnamesi, TBMM Adliye Encümeni Mazbatası ve TBMM Genel Kurul kararları, tam metin olarak yer almaktadır. [kaynak belirtilmeli]

Menemen olayının izleri toplumsal bellekte yer etmiş ve Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, "devrim şehidi" olarak simgeleşmiştir. Her sene 23 Aralık'ta Kubilay Olayı ile ilgili olarak çeşitli yayın organlarında konu ile ilgili makaleler yayımlanmakta ve olay lanetlenmektedir.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler