HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Küçük Berfin'e ilik bulundu

Lösemi hastası 3,5 yaşındaki Berfin Güneş'e uygun verici (donör) bulundu.

Acıbadem Hastanesinden yapılan açıklamaya göre, az rastlanan ve yüksek risk grubunda lösemi hastası olan Berfin'e kemik iliği nakli için uygun verici Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'nde (TÜRKKÖK) çıktı.

Berfin'e 10'da 10 uyumlu iliğin nakli, Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Gülyüz Öztürk ve ekibi tarafından yaklaşık 2 ay sonra gerçekleşecek.

Uygun ilik arayışlarını TÜRKKÖK'e bildirdikten kısa bir süre sonra mutlu haberin geldiğini belirten Öztürk, uygun ilik bulunmasının ardından donör uygunluğuyla ilgili ileri testlere geçildiğini söyledi.

Öztürk, "Uygun iliğin ülkemizden yani Berfin'le aynı kökten bir vericiden bulunması tedavideki başarı oranını artıran çok önemli bir gelişme. Bu nedenle Berfin için çok mutluyuz. Ama kemik iliği nakli olmayı bekleyen Berfin gibi birçok çocuk olduğunu biliyoruz. Bu çocukların hayata tutunabilmesi için daha çok donöre ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Kemoterapi süreci sona erdiğinde ilik naklini gerçekleştireceklerini anlatan Öztürk, "Nakil süreci 1,5 ay sürüyor. Bu sürecin sonunda dokunun tutup tutmadığına bakacağız. Sonrasında ise 6 aylık dönemde izlem süreci gerçekleşecek.

Her lösemi hastasının mutlaka kemik iliği nakli olması gerekmediğini belirten Öztürk, birçok hastada kemoterapi tedavisinin, kemik iliği nakli ile aynı başarıyı gösterdiğini kaydetti. Öztürk, Berfin'in durumunun ise farklı olduğunu vurgulayarak, "Onun kemik iliği nakli olması gerekiyor. Fakat nakil sürecinin başlaması için hastalığın hematolojik seyrinin düzelme dönemine girmesi gerekiyor. Bu nedenle de şu anda Berfin 2 aydır kemoterapi tedavisi görüyor. Nakil olabilmesi için de 2 ay daha kemoterapi görecek." bilgisini verdi.

- "Hüzün, sevinç ve heyacanı üst üste yaşadık"

Baba Mehmet Fehim Güneş, hüzün, sevinç ve heyecanı çok kısa bir süre içerisinde üst üste yaşadıklarını belirterek, duygularını şöyle aktardı:"Hiçbir aile başına böyle bir durum gelmesini istemez. Ancak bu olayda gördük ki toplumumuz konu çocuk olunca kenetleniyor. Bütün Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum, çok çok duyarlı davrandılar. Biz bunun burada durmasını istemiyoruz. Başka Berfinler de var. Başka aileler de bizim gibi sevinsin. Çocuğumuz yeniden doğacak gibi heyecanlıyız." diye konuştu.

Anne Burcu Malkoç Güneş, hastalığın teşhisinin aniden yükselen bir ateş sonrası ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

"Duyduğumuzda çok korktuk, hastalığın ismi kötüydü. Aniden ortaya çıkması çok yıpratıcıydı. İlk günden itibaren Gülyüz hocamın sayesinde moral buldum. Bugün de güzel bir haberle buradayız. Bu süreçte kendimizi hiç yalnız hissetmedik. Berfin tüm toplum için önemli bir farkındalık yarattı, kim bilir belki de bu görev içindi her şey. Dilerim ki bizim yaşadığımız bu mutluluğu başka aileler de yaşar. Çünkü nice Berfinler var bekleyen."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler