HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuzey Irak referandum sonuçları son durum: Bağımsızlık referandumundan ilk sonuçlar geldi!

Kuzey Irak referandum sonuçları gelmeye başladı. IKBY Başkanı Barzani, tüm uyarılara rağmen referandumu dün başlattı. Kuzey Irak'ta düzenlenen bağımsızlık referandumunda katılımın %72 olduğu açıklandı. Resmi sonuçların 3 gün içinde açıklanacağı söylenen Kuzey Irak referandum sonuçları belli olmadan bölgede kutlamalar başladı. Kutlamalarda referanduma tek destek veren İsrail bayrakları da taşındı. İşte Kuzey Irak referandum sonuçları son durum...

Kuzey Irak referandum sonuçları son durum: Bağımsızlık referandumundan ilk sonuçlar geldi!

Kuzey Irak referandum sonuçları merak ediliyor. Dünyanın gözü bir anda Kuzey Irak'ta düzenenen bağımsızlık referandumuna çevrildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından yapılan 'anayasaya aykırı' bağımsızlık referandumundan ilk sonuçlar gelmeye başladı. IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Sözcüsü Sirvan Zirari, referanduma katılım oranının yüzde 72 olduğunu ileri sürerek, sonuçların 3 gün içinde açıklanacağını belirtti. İşte Kuzey Irak referandum sonuçları son durum...

KUZEY IRAK REFERANDUM SONUÇLARI SON DURUM

Kuzey Irak referandumunda sandıklar kapandı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin düzenlediği 'anayasaya aykırı' bağımsızlık referandumundan ilk sonuçlar geldi. Rudaw, aktardığı sonuçlara göre 'Evet' oyu yüzde 95,3, 'Hayır' oyu ise yüzde 4,7.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Sözcüsü Sirvan Zirari, Erbil'deki komisyon merkezinde yaptığı basın açıklamasında, "Referanduma katılıp oy kullanan seçmenlerin sayısı 3 milyon 305 bin kişi olarak kaydedildi. Bu da toplam kayıtlı seçmen sayısının yüzde 72'sine tekabül ediyor." dedi.

Sonuçların 72 saat içinde açıklanacağını belirten Zirari, medyada yer alan verilere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

Türkmen ve Arapların boykot ettiği referandum için Erbil, Süleymaniye ve Duhok illerinin yanı sıra statüsü tartışmalı Kerkük vilayeti, Salahaddin'in Tuzhurmatu ilçesi, Diyala'nın Hanekin ilçesi ile Celavla ve Karatepe kasabalarında sandık kuruldu.

Anayasaya aykırı referandumda oy verme işlemi, kısa bir süre önce terör örgütü DEAŞ'ın elinden alınan Musul vilayetinin Sincar, Mahmur, Telkeyf, Hamdaniye, Şeyhan ilçeleri ile Zummar, Rabia, Nemrud ve Bartilla kasabalarında da yapıldı.

Şehirlere göre katılım oranları şöyle:

Erbil: %86

Duhok: %90

Kerkük: %78.77

Ninova Ovası: %86

Hanekin: %92

Akre: %94

Gulala: %78

Zaho: %94

Karatepe: %62

Cebare: %76

Soran: %86

Mahmur: %87.3

Amediye: %89

Çoman: %91

Mergesor: %98

Rewanduz: %90

REFERANDUM SONUÇLARI AÇIKLANMADAN KUTLAMALAR BAŞLADI!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde, anayasaya aykırı olarak yapılan tartışmalı referandum sonuçları henüz açıklanmadan kutlamalar başladı. Erbil kentinde binlerce vatandaş, referandumun düzenlenmesi ve resmi olmayan sonuçlara göre yüksek bir katılımın olmasından dolayı caddelere çıktı.

Kentin tarihi kalesi ve trafiğe kapalı caddelerinde bir araya gelen vatandaşların ellerine IKBY bayrağı ve Mesut Barzani posterleri taşıdıkları görülüyor. Aynı zamanda bazı kent sakinleri ise havai fişek kullanıyor. Yöresel elbiseler içerisindeki vatandaşlar kale önünde halay çekip, eğleniyor. Kentin başka semtlerinde ise araçlarıyla caddelere çıkan vatandaşlar konvoylar halinde dolaşıyor.

İSRAİL BAYRAKLARI TAŞINIYOR!

IKBY tarafından anayasaya aykırı olduğu söylenen tartışmalı referandum sonuçları, daha tam açıklanmadan halk kutlamalara başladı. ABD tarafından sert bir dille eleştirilen Kuzey Irak referandumuna sadece İsrail destek veriyor. Bu yüzden resmi olmayan referandum sonuçlarına göre kutlamaya başlayan halktan bazı kişilerin İsrail bayrakları taşıdıkları gözlendi.

ABD "KUZEY IRAK REFERANDUMU TAM BİR HAYALKIRIKLIĞI"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandum kararından derin hayal kırıklığı yaşadığını bildirdi. Bakanlık Sözcüsü konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, dışarıdaki bölgeleri de dahil etmek suretiyle IKBY'nin tek taraflı bağımsızlık için referandum düzenleme kararı almasından dolayı derin hayal kırıklığına uğramıştır." ifadesine yer verdi.

BM'DEN REFERANDUM SONRASI KERKÜK UYARISI

Birleşmiş Milletler (BM), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) özellikle Kerkük'ü de dahil ederek tartışmalı bölgelerde düzenlediği referandumun "istikrar bozucu" olduğu uyarısında bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Antonio Guterres'in Irak hükümeti ile IKBY arasında öne çıkan sorunların anayasa, ortaklık ve karşılıklı saygı esasına dayalı bir şekilde çözülmesi fırsatının yakalanamamasından üzüntü duyduğu bildirildi.

Irak anayasasına aykırı bir şekilde, Iraklı yetkililer, komşu ülkeler ve uluslararası toplumun itirazlarına rağmen tek taraflı ilan edilen referandumun Peşmerge kontrolündeki tartışmalı bölgelerde de düzenlendiği vurgulanan açıklamada, "Tartışmalı bölgelerde referandum düzenlemek, özellikle de Kerkük'te, istikrar bozucu." ifadesine yer verildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler