HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeni ülke Liberland'a Türkiye'den büyük ilgi

Avrupa'nın yeni devleti Liberland, vatandaşlık başvurularını almaya başladı, ancak Liberland vatandaşı olabilmek için radikal düşüncelere sahip olmamak gerekiyor.

Yeni ülke Liberland'a Türkiye'den büyük ilgi

Hırvatistan'ın Zmeyavets şehri ile Sırbistan'ın Başki Monoştor şehri arasında kalan alanda Liberland adında yeni bir devlet kuruldu! Tuna Nehri'nin batı yakasında bulunan alanın her iki devlete de ait olmadığını öne süren Vít Jedlička adlı bir kişi, 7 kilometreden oluşan alanın 'tarafsız bölge' olduğunu savundu ve bu alanda Liberland adında bir ülke kurdu. Ülkenin tam adı resmi internet sitesinde ise Özgür Liberland Cumhuriyeti (Free Republic of Liberland) olarak geçiyor.

Liberland Arması:

Liberland'ın bir bayrağı ve arması da hazır durumda. Liberland Devlet Başkanı Vít Jedlička, devletin resmi dilini ise Çekçe olarak belirledi. Sloganı "Yaşa ve diğerlerinin yaşamasına izin ver" olan Liberland, bir anda ilgi odağı oldu. Vít Jedlička, "Herkese açığız, radikal düşüncelere sahip olmayan dünyanın tüm ülkelerinin vatandaşları Liberland vatandaşı da olabilirler" dedi. Jedlička ayrıca, Liberland projesinin ilk balkışta şaka gibi gelse de aslında ince düşünülmüş ve tam hesaplanmış bir proje olduğunu belirtti ve dünyanın pek çok yöresinde minik ve çok başarılı devletlerin olduğunu ifade etti.

Devlet Başkanı Jedlička, “Monaco, Liechtenstein ya da Hong Kong gibi devletler ve şehir devletleri başarıya ulaştı. Çünkü gereksiz bürokrasi uygulamadan hayata yanıt veriyor” diyor. “Böyle bir proje balkanlarda neden başarılı olmasın?” şeklinde konuştu.

Vít Jedlička aslında bağımsız ülke projesinin Avrupa Birliği fonlarını bürokrasi, oligarşi ve taraflı medya nedeniyle ülkeyi kalkındırmak için gerektiği gibi kullanamayan Çek devletine bir tepki olarak oluştuğunu söylüyor.

Projenin birkaç gün içinde on binlerce başvuru aldığını, adı sanı olan ciddi şirketlerin bile genel merkezlerini taşımak için hazırlık yaptıklarını neşeyle gazetecilere anlatıyor.

Öte yandan sitesinde, 13 Nisan'da kurulduğu belirtilen "Liberland" devletinde kaç kişinin yaşadığı hakkında ise bilgi verilmiyor.

Liberland Haritası:

LİBERLAND.ORG FORUMUNA TÜRKİYE'DEN YOĞUN İLGİ

Liberland'ın resmi internet sitesi olarak gösterilen liberland.org'a Türkiye'den ilgi oldukça fazla oldu. Çeşitli dillerden insanlar için açılan bölümler arasında 'Türk' seçeneği de yer alırken, Türkçe yorumlar sadece bu bölümde değil, diğer bölümlerde de görüldü.

Forum içerisinde askerlikten spora, eğitimden siyasete, eğlenceden teknolojiye kadar pek çok konuda eğlenceli başlıklar yer alıyor.

Liberland'ın kurucusu Vít Jedlička ve arkadaşları:


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler