HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Lice'ye özerklik inşaatı

PKK’nın elebaşı Öcalan’ın “Her şeyi devletten beklemeyin. Kendiniz yapın” talimatı ve BDP Genel Başkanı Demirtaş’ın “Özerkliği inşa edeceğiz” açıklamasının ardından ilk adım atıldı.

Lice'ye özerklik inşaatı

PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın “Her şeyi devletten beklemeyin. Kendiniz yapın” talimatı ve BDP Genel Başkanı Demirtaş’ın “Özerkliği inşa edeceğiz” açıklamasının ardından ilk adım Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Yalaza köyünde atılıyor. Yapımı biten 3 katlı okulda 30 Mart’taki yerel seçimlerden sonra milli eğitim müfredatından bağımsız Kürtçe eğitim başlatılacak. Türkçe ve İngilizce ise seçmeli ders olacak. Okul, Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’da açılacak.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Özerkliği inşa edeceğiz” açıklamasının ardından ilk adım Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Yalaza köyünde atılıyor. Yapımı biten 3 katlı okulda 30 Mart’taki yerel seçimlerden sonra milli eğitim müfredatından bağımsız Kürtçe eğitim başlatılacak. Tüm derslerin Kürtçe verileceği okulda Türkçe ve İngilizce seçmeli ders olacak. Terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın BDP’li vekillere “Her şeyi devletten beklemeyin. Kendiniz yapın” demesinin ve demokratikleşme paketinde yer alan özel okullarda ana dilde eğitim düzenlemesi üzerine inşaatı başlatılan okulun açılışı Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’a yetiştirilmeye çalışılıyor. BDP’nin yüzde 92.6 oranıyla en fazla oy aldığı Lice’den sonra Hakkari, Cizre ve Nusaybin’de de Kürtçe anadilde eğitim uygulamasına geçilecek.

ÖZ YÖNETİM

Diyarbakır BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, “Lice’deki okul bizim öz yönetimi oluşturma çalışmamızın bir altyapısıdır. Okul yapabilecek gücü olanların okul yaparak halka devretmesi kadar güzel bir şey yoktur. Lice, öz yönetimin bir modeli ve başlangıcıdır. Bu aşamada bir ilktir. Kendi kendini yönetmenin bir ilk adımıdır. Bu süreçte eğitim ve sağlık adımları da vardır. Bu tür okullar 30 Mart’tan sonra yerel yönetimlerle biraraya gelinerek il ve ilçelerde yaygınlaşacaktır” diye konuştu. Okuldaki eğitimi verecek öğretmen ve yönetici kadrolar ise partinin Destek Eğitim Merkezleri’ndeki Kürtçe kurslarında halen görev yapan üniversite eğitimi ve öğretmenlik formasyonu almış gönüllüler tarafından verilecek.

‘ULUS’ TEMELİ

Eğitim destek evinde öğretmenlik yapan Abdullah Pınar, Öcalan’ın Nevruz’da verdiği demokratik ulus inşası mesajının temelini attıklarını ifade ederek, şöyle dedi: “Devletten bir şey talep etmiyoruz. Kürtçe okul isteğimiz, ‘demokratik ulus paradigması’nın ayağından biri de kendi ana dilimizde eğitim yapmaktır. Eğitim sistemimizi kendimiz inşa edeceğiz. Özerklik sistemini böylece başlatacağız. Kimseden bir beklentimiz yok. Bu okulu tamamen halk kendi isteğiyle ve komün bir şekilde aralarında para toplayarak yapmaya başladılar. İlk kez Kürtçe eğitim yapacak okulla birlikte, kendi sistemimizi kendimiz oluşturacağız. Ders verebilecek kapasiteye sahip yüzlerce genç kadın ve genç erkek var. Kendi anadilimizi parayla öğretiyorlar. Biz bunu parasız yapacağız. Milli eğitim müfredatından bağımsız olarak eğitim vereceğiz. Öğrenci ve öğretmen konusunda sıkıntımız yoktur.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler