HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

LYS sonuçları 2017: Üniversite adayları ÖSYM'yi bekliyor!

Türkiye'nin 81 ilinde, dört bir köşesinde, evinde, dışarda yani her yerde çok sayıda üniversite adayı LYS sonuçları için gözünü kulağını ÖSYM'ye dikmiş durumda. Üniversite adayları ellerinde cep telefonu veya önlerindeki bilgisayardan sık sık LYS sonuçları açıkladı mı diye kontrol ediyorlar. Peki LYS sonuçları ÖSYM'nin sonuç açıklama sistemine ne zaman yani saat kaçra eklenecek?..

LYS sonuçları 2017: Üniversite adayları ÖSYM'yi bekliyor!

LYS sonuçları için Türkiye'nin doğusunda, batısında, güneyinde, kuzeyinde; köylerinde, şehirlerinde üniversite adayları ÖSYM'den gelecek açıklamayı bekliyor. Bugün ÖSYM çok bekletmezse LYS sonuçları kısa bir süre sonra ÖSYM'nin sonuç açıklama sisteminde olacak. Tabii LYS sonuçları saat kaçta açıklanacak kesin olarak belli değil o yüzden adaylar akşamüstüne kadar beklemek durumunda kalabilirler.

Nitekim ÖSYM'nin ana sayfasında LYS sonuçları için 23.59 saati görülüyor. Tabii bu LYS sonuçları bugün gece yarısı açıklanacak demek değil. ÖSYM'nin bu saatten kastı sonuçlar bugün söz konusu saate kadar açıklanacak. Yani LYS sonuçları her an ilan edilebilir. Aşağıdaki bağlantı ile LYS sonuçları sorgulama ekranına erişebilirsiniz. Sonuçlar bu ekranda olacak.

LYS sonuçları için tıklayınız

LYS TERCİH DÖNEMİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

ÖSYM'nin önbilgilendirme tercih kılavuzuna göre tercih dönemi önümüzdeki hafta yani 18 Temmuz'da başlayacak. Öğrenciler 24 olan tercih haklarını 26 Temmuz'a kadar yapıp ÖSYM'ye bildirmek durumundalar.

Üniversitelerin taban puanlarına ve bölümlerin zorunlu kıldığı puan türlerine göre tercih yaptıktan sonra öğrenciler "Tercih Süresi" içinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik de yapabilecekler. Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklayınız.

TERCİH ADIMLARINDA PUAN TÜRLERİNE DİKKAT

Üniversite adayları LYS sonuçları sonrası tercih yaparken seçtikleri bölümün gerektirdiği puan türünde bir puana sahip olup olmadıklarına dikkat etmeliler. Önlisans programlarından tercih yapacakların 2017 YGS'den 150 ve üzeri, lisans programlarından tercih yapacakların ise 2017 YGS/LYS'den ilgili puan türlerinde 180 ve üzeri puana sahip olmaları gerekmektedir.
Tercih işlemleri T.C. kimlik numarası ve şifre ile ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr adresindeki Aday İşlemleri Sistemi'nden yapılacak. Yani terrcih işlemleri tümüyle internetten gerçekleştirilecek.

Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, ÖSYM'nin tercih kılavuzundaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir. LYS sonuçları ile belli olan puan türlerinden hangilerine sahipseler o puan türünü şart koşan bölümler arasından tercih yapabilirler.

LYS SAYISAL PUANINA GÖRE GİRİLEBİLECEK BÖLÜMLERE ÖRNEKLER

Sayısal öğrencileri için puan türleri MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 şeklinde ayrılmaktadır. MF-1 puanı ile öğrenciler sayısal bilimler içerisinde yer alan bölümlere gidebilmektedir.

Bu bölümlere örnek olarak ise

Matematik Öğretmenliği,

Astronomi Bilimi,

Uzay Bilimi,

İstatistik ve Matematik mühendisliği gibi bölümler tercih edilebilmektedir.

MF-2 puanı ile tercih verecek öğrenciler ise fen bilimleriyle ilişkili olan bölümlere tercih verebilmektedir. Bu bölümler içerisinde

Fen Bilgisi Öğretmenliği,

Fizik Öğretmenliği,

Kimya Öğretmenliği,

Biyoloji Öğretmenliği,

Tarım Ve Ziraat Mühendisliği bulunmaktadır.

MF-3 puanı ile tercih yapacak kişiler için ise yine fen bilimlerinin ağırlıklı olduğu bölümler bulunmaktadır. Bu puan türüyle tercih verecek kişiler

Tıp,

Veterinerlik,

Eczacılık,

Diş Hekimliği,

Genetik Mühendisliği,

Biyokimya Mühendisliği gibi bölümleri tercih edebilmektedir.

MF-4 puanı ise matematik ağırlıklı bir alandır. Bu alan üzerinden mühendislik üzerine bölümlere gidilebilir. Örneğin girilebilecek bölümler şunlar;

Bilgisayara Mühendisliği,

İnşaat Mühendisliği,

Elektronik Mühendisliği,

Makine Mühendisliği,

Endüstri Mühendisliği gibi bölümlere bu puan türüyle tercih verilebilmektedir.

EŞİT AĞIRLIK PUANI İLE GİRİLEBİLECEK BÖLÜMLERE ÖRNEKLER

Eşit ağırlık öğrenciler için uygulamada olan puan türleri TM-1, TM-2 ve TM-3 şeklinde ayrılmaktadır.

TM-1 puanı matematiğin daha yüksek oranda incelendiği bir alandır.

Bu puan türü üzerinden

Bankacılık,

İşletme,

Muhasebe,

Maliye,

Pazarlama,

Uluslar arası Lojistik,

Ekonomi,

Sigortacılık gibi bölümlere tercih verilebilmektedir.

TM-2 puanı sözel kısmın ve sayısal kısmın yakın oranlarda olduğu puan türüdür. Bu puan türüyle girilebilecek bölümler şunlar;

Hukuk,

Uluslar arası İlişkiler,

Sınıf Öğretmenliği,

Kamu Yönetimi

Bilim Tarihi gibi bölümlere tercih yapılabilmektedir.

TM-3 puanı hesaplanırken ise alan ağırlığı Türkçe ve Edebiyat kısmıdır. TM-3 puanıyla girilebilecek bölümler;

Çocuk Gelişimi,

Sosyoloji,

Grafik,

Felsefe,

Rehberlik Öğretmeni,

Danışmanlık

Arkeoloji gibi bölümlere tercih verebilinmektedir.

LYS SÖZEL PUANIYLA GİRİLEBİLECEK BÖLÜMLERE ÖRNEKLER

Sözel alanı öğrenciler için ise TS-1 ve TS-2 puanları bulunmaktadır. TS-1 puanında sosyal bilimler dersleri etkilidir. TS-1 puanıyla girilebilecek bölümler;

Coğrafya Öğretmenliği,

Reklamcılık,

Radyo Ve Televizyon,

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği,

İletişim,

Basın ve Yayın,

Arkeoloji,

Sanat Tarihi ve bu gibi bölümlere tercih verilebilmektedir.

TS-2 puanı ile ise daha çok Türkçe ve Tarih konularının yüzdeleri ağırlık göstermektedir. Bu puan türü ile girilebilecek bölümler;

Tarih Öğretmenliği,

Türkçe Öğretmenliği,

Edebiyat Öğretmenliği,

Türk Dili ve Edebiyatı,

Film Yönetmeni

Sanat Tarihi gibi bölümlere tercih verilebilmektedir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler