HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

LYS'de 15 dakika kuralı yine ağlattı

1 milyon adayın başvurduğu Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ikinci oturumu LYS-1 (Matematik) sona erdi. Adaylar, 135 dakikada 80 soru yanıtladı. Bazı adaylar piercing, kolye ve bileklik ile salona geldi. Görevlilerin uyarmasıyla öğrenciler salona alınmayan takılarını çıkararak yakınlarına teslim etti. Bu sınavda da ÖSYM’nin bu yıl ilk kez uygulamaya başladığı ‘09.45 kuralı’na takılan öğrenciler oldu. Birkaç dakika geç kaldığı için sınava alınmayan adaylar arasında ağlayanlar da oldu.

LYS'de 15 dakika kuralı yine ağlattı

Saat 10.00’da başlayan LYS-1 (Matematik) sona erdi. 839 bin 124 adayın başvurduğu LYS-1’de adaylar, kendilerine verilen 135 dakikada 80 soru yanıtladı. Tek oturumda uygulanan sınavda, üç açık uçlu soru yer aldı.

Sınava girecek öğrenciler erkenden okula gidip sınıflarında yerini aldı. ÖSYM’nin ilk kez bu yıl uygulamaya başladığı ’09.45 kuralı’na bu sınavda da takılanlar oldu. Kimi öğrenciler, bir-iki dakika gecikmeyle sınava alınmadı. Sınava alınmayan öğrenciler ağlarken, velileri de onları teselli etmeye çalıştı.

UYARI ANONSLARI YAPILDI

Bazı okullarda öğrencilerin sınava geç kalmaması için uyarı anonsları yapıldı. Sınava dakikalar kala yapılan “Bir kaç dakika sonra giriş süresi bitecek. 09.45'ten sonra öğrencilerimiz içeriye alınmayacak kapılar kapanacaktır. 09.45'ten sonra içeriye giriş kesinlikle olmayacak” şeklindeki anonslar da etkili olmadı.

Koşarak okula gelen bazı öğrenciler geç kaldığı için sınava alınmadı. Öğrenciler hayal kırıklığı içinde evlerine geri döndü.

SINAVA ALINMAYAN ÖĞRENCİ AĞLADI

Bir aday saat 09.47’de sınav kapısına geldi. Koşarak binaya yöneldi ancak sınava alınmadığı öğrenildi. Dışarıda endişeyle bekleyen ailesini ise diğer veliler teselli etmeye çalıştı. Annesi, “Şirinevler’den geliyoruz. Metrobüs çok yavaş geldi. Bir saatte geldik. O yüzden geç kaldık” dedi. Ağladığı öğrenilen aday, uzun süre dışarı çıkmayınca güvenlik görevlileri annesini isminin Büşra olduğu öğrenilen adayın yanına götürdüler.

"1 YILIM GİTTİ, ÜZGÜNÜM"

Sınava geç kalan ve bütün bir yılının boşa gittiği söyleyen Metin Cidan isimli öğrenci, “Kağıthane Gültepe'den geliyorum, baya uzak. Önceki sistemi çok iyiydi geç kalan 15 geçe bir şekilde yetişebiliyordu. Daha önce sınava girdim ama bu yeni kurulla girmedim üzgünüm. Sadece ben tek değilim bir sürü arkadaş böyle yetkililerin bunu göz önüne almaları gerekiyor. En az 15 geçe arkadaşlarımızın girmesine yönelik bir çalışma yapılabilinir çalışmıştım 1 yılım gitti üzgünüm” dedi.

Bazı adaylar son saniyelerde koşa koşa sınava yetişti. Çevredeki velilerin de son anda sınava yetişen genç kızı alkışladığı görüldü.

Antalya'da bir kız öğrenci ayağındaki halhal nedeniyle sınava alınmak istenmedi. Öğrenci, bir yakınının yanına giderek ayağındaki halhalı çıkardı ve koşarak sınava gireceği sınıfa girdi. Öğrencilerin heyecanlı koşusuna bazı veliler tezahüratla katılırken, polis sık sık dakika uyarısında bulundu.

MARATON 17-18 HAZİRAN’DA SÜRECEK

Toplam 1 milyon 72 bin 396 adayın başvurduğu LYS’lerin iki oturumu, LYS-4 (Sosyal Bilimler) ve LYS-1 (Matematik) bitti. Adayların önünde üç oturum daha var.

Fen bilimleriyle ilgili LYS-2, 17 Haziran Cumartesi yapılacak. Sınav 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek. Yine aynı gün olacak LYS-5 (Yabancı dil), 14.30'da başlayacak. 80 sorunun yer alacağı LYS-5, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinden hazırlanan sorulardan oluşacak.

LYS-3 (Edebiyat-coğrafya) de 18 Haziran Pazar günü uygulanacak. Sınav, 10.00'da başlayacak ve tek oturumda yapılacak. 120 dakika sürecek LYS-3'te, Türk Dili ve Edebiyatı testi ile coğrafya-1 testi yer alacak.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler