HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mahalle muhtarını AİHM belirleyecek

ORDU (İHA) - Ordu'da 28 Mart yerel seçimlerinin ardından mahkemelere taşınan muhtarlık seçimlerinin sonucunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) belirleyecek.
Seçimlerin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen tartışması bitmedi. Ordu'da 28 Mart seçimlerinde muhtarlık koltuğuna oturan, 2 gün sonra da mazbatası elinden alınan Ahmet Bayrak, haksızlığa uğradığını iddia ederek başvurduğu AİHM'den olumlu yanıt aldı. AİHM, Bayrak'ın başvurusunu kabul ederek davanın görülmesine karar verdi.
28 Mart seçimlerinde, Ordu'nun Şirinevler Mahallesi'nden muhtar adayı olan Ahmet Bayrak, rakibi Yaşar Temel ile yarıştı. Seçimleri 605 oy ile Yaşar Temel kazandı. Ancak 585 oy alan Ahmet Bayrak, İlçe Seçim Kurulu'na başvurarak Temel Yaşar'ın birleşik oy pusulası kullandığını belirterek sonuca itiraz etti. Konuyu görüşen İlçe Seçim Kurulu, Yaşar Temel'in oylarından 35 tanesinin birleşik oy pusulası olduğunu tespit ederek, aldığı oy miktarını 570 olarak belirledi ve muhtarlığı Yaşar Temel'den alarak Ahmet Bayrak'a verdi. Bunun üzerine Yaşar Temel de İl Seçim Kurulu'na müracaat etti. Muhtar için kullanılan oy pusulası ile azalar için kullanılan oy pusulasının tırtırlı bir şekilde birbirinden ayrı olduğunu, bir kısım seçmenlerin bu pusulaları ayırıp zarfa ayrı koyduğunu, bir kısmının ise ayrılmaya müsait yerini koparmayarak birlikte zarfa attıklarını, sandık görevlilerinin de bu pusulaların geçersizliği konusunda seçmenlere herhangi bir uyarıda bulunmadığını, bu haliyle pusulaların birleşik olmasından bahsedilmeyeceğini belirten Temel, haklı bulununca muhtarlığı yeniden aldı.

Muhtarlık koltuğunda sadece iki gün oturan ve bu kararın ardından mazbatası elinden alınan Ahmet Bayrak, 2972 sayılı kanun uyarınca Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Ancak YSK, "İl Seçim Kurulu'nun kararı kesinlik taşır" diyerek Bayrak'ın başvurusunu reddetti. Bayrak bu kez Cumhurbaşkanlığı'na başvurdu. Cumhurbaşkanlığı'ndan gönderilen yazıda ise "Bu konuda kesin kararı veren YSK'dir" denildi. Ahmet Bayrak, son çare olarak Ankara 1 No'lu İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak buradan da olumsuz yanıt aldı.

Türkiye'de hukuk yollarının tıkandığını gören Ahmet Bayrak, son olarak AİHM'e başvurdu. Başvurudan iki ay sonra AİHM 2. Dairesi'nden Bayrak'a gönderilen yazıda ise başvurunun kabul edildiği, konunun en kısa sürede mahkemeye sunulacağı, mahkemenin kararı hakkında bilgi verileceği belirtildi.
Tek amacının elinden alınan muhtarlık hakkını tekrar kazanmak olduğunu belirten Ahmet Bayrak, "Türkiye'de bu tür hukuksuzlukların bir daha yaşanmaması için sonuna kadar mücadele edeceğim. Tek amacım, bana oy verenlerin hakkını geri almak" dedi.

Halen Şirinevler Mahallesi muhtarı olan Yaşar Temel ise seçim öncesi muhtar ve azaların isimlerinin yer aldığı oy pusulasını birbirinden ayrı olacak şekilde tırtıllı bastırdıklarını, propaganda döneminde seçmenlere pusulaları böyle dağıttıklarını, seçim günü ise pusulaları sandık başına yine tırtıllı getirdiklerini anlattı. Muhtar Temel, "Sandık başındaki görevlilere 'pusulaları ayrı mı yoksa böyle mi verelim' diye sorduk. Sandık görevlileri böyle verilmesinin hiçbir sakıncası olmadığını söyledi. Oylarımız sayılırken muhtar ile azaların bulunduğu pusulalar hep ayrıydı. Aradaki 35 tanesi ise telaşla yırtılmayanlardır. Kaldı ki biz hizmetimize başladık ve projelerimizi uygulamaya koyduk. Böyle bir dönemde bu sorunun AİHM'e taşınmasının yerinde bir karar olduğunu düşünmüyorum. Arkadaşın hukuk mücadelesini vermesini saygıyla karşılıyorum ama Türkiye'de hukuk mahkemelerinin verdiği kararların kabul edilmemesini doğru bulmuyorum" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler