HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mahkeme "Aile boyu işkence" dedi

Mahkemeden önemli karar: Gözaltında biber gazı ve dayak işkence sayılır.

Mahkeme "Aile boyu işkence" dedi

Gaziantep'te 2 yıl önce polislerin, bir ailenin 4 üyesini dövmesi ve gözaltında biber sıkması olayının davasında önemli bir karar verildi. Mahkeme, gözaltında biber gazı sıkmayı işkence kapsamında değerlendirdi.

Gaziantep 6. Asliye Ceza Mahkemesi, bir trafik kazasının ardından yaşanan tartışma nedeniyle aynı aileden 3’ü kadın 4 kişiyi döven, gözaltında biber gazı sıkan, polis aracıyla dolaştırıp tehdit eden ve hakaret eden 8 polis hakkında "yaralama ve hakaret" suçlarından açılan davanın işkence kapsamında görülmesine karar verdi. Milliyet'in haberine göre, hâkim Orhangazi Ertekin, sanık polislerin fiillerinin yaralama değil işkence sayılabileceğine işaret ederek davaya Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilmesi gerektiğine karar verdi.

AİLE BOYU İŞKENCE KABUSU

Gaziantep'te 2 yıl önce yaşanan olay, tanık anlatımları ve iddianameye göre şeyle gelişti:

Bir hasta ziyaretinden dönen Kurtuoğlu ailesinden Mehmet Kurtoğlu, annesi, kızkardeşi ve teyzesinin bulunduğu otomobil bir trafik kazasından son anda kurtuldu. Kazaya karışan araçlardan birinin sürücüsü ile Mahir Kurtoğlu tartışmaya başladı. Olaya müdahale eden polis ekipleri, Mahir Kurtoğlu'nu dövmeye başladı. İddiaya göre polisler, Kurtoğlu'nun arabasının önünde diz çöktürerek dövdü ve arabanın kaputu kana boyandı. Bunun üzerine ailenin diğer fertleri duruma müdahale etmek istedi. Ancak polisin kötü muamelesinden onlar da nasibini aldı. Ailenin kadın üyeleri de sayıları 20'yi bulan polisin darbına maruz kaldı. Polis ayrıca aile fertlerine biber gazı sıktı. Telefonla olay yerine çağırdıkları baba Şıh Mehmet Kurtoğlu ise polislere müdahale etmeye çalıştığı gerekçesiyle, hakkında herhangi bir gözaltı ya da yakalama kararı olmamasına kelepçelenerek polis aracının kafes kısmına konuldu. İddiaya göre polis Nimet Kurtoğlu'nu da polis merkezine götürmeden önce polis aracıyla ormanlık bir alana götürerek "öldürüp atacakları" tehdidinde bulundular ve sinkaflı küfürler ettiler.

Şahinbey Polis Merkezi'ne götürülen Kurtoğlu ailesinin fertlerine burada da kötü muamele devam etti. Nezarethaneye alınması gereken Mahir Kurtoğlu, teşhis odasına eli arkadan kelepçeli şekilde alındı ve 50 santemetre masfaden gözlerine biber gazı sıkıldı. Olaydan sonra ailenin yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada dosyaya ailenin arabasının kaputundaki kan izlerine ilişkin görüntüler, kadın mağdurların sırtlarındaki darp izlerine ait raporlar, polis merkezinin önünde ve koridorda oturan kadın mağdurları el kol hareketi ile sindirme ve korkutmaya çalışan polislerin görüntüleri girdi.

SAVCILIK "YARALAMA" DEDİ

Ancak bu görüntülere rağmen Gaziantep Başsavcılığı sanık polisler Murat Tabur, Fatih Mert, Şehmus Babat, Önder Özaslan, Yusuf Kılıç, Hüseyin Aksüt, Mehmet Emin Bozkoyun ve Nihat Belhan hakkında "yaralama ve hakaret" suçlarından, Kurtoğlu ailesi fertlerine ise "görevli memura direnme" suçundan dava açtı.

HAKİM: İŞKENCEYE GİRER

Davanın dün Gaziantep 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında mağdur Kurtoğlu ailesinin avukatı Muharrem Ercan dosyadaki delilleri sıraladıktan sonra "Sanık polislerin insan onuru ile bağdaşmayacak şekilde ve bedenseml ve rehsal yönden acı çektirmeye yönelik davranışları yaralama kapsamı değil işkence olarak değerlendirilmesi gerekir" dedi. Cumhuriyet Savcısı Orhan Kesim ise eylemlerin işkence olarak görülmeyeceği gerekçesiyle bu talebe karşı çıktı.

Hakim Ertekin ise, sanık polislerin eylemlerinin Türk Ceza Kanunu’nun 94. maddesinde tanımlanan işkence suçunu oluşturabileceğine dikkat çekerek dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesi için "görevsizlik" kararı verdi.

AVUKATIN "YENİ SAVCI GÖREVLENDİRİLSİN" TALEBİ

Duruşmada mağdurların avukatı Muharrem Ercan ile savcı arasında da ilginç bir tartışma yaşandı. Savcı Orhan Kesim'in herhangi bir gerekçe belirtmeden davanın işkence kapsamına alınmasına karşı çıkmasına tepki gösteren avukat Ercan "Ceza Muhakemesi Kanunu'nun yüzde 15'inde delil kelimesi geçmesine rağmen savcı mütalaasında tek bir delilden bahsetmemiştir" dedi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararına göre savcının usulüne uygun mütalaa vermemekte direnirse hakim Başsavcılıktan yeni bir savcı görevlendirilmesini talep etmesi gerektiğini savunan avukat Ercan'ın bu talebi hakim tarafından reddedildi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler