HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Malatya referandum sonuçları: 2017 Türkiye geneli il il ve Malatya'da Evet/Hayır oy oranları

Referandum sonuçları için Malatya ve Türkiye'nin diğer illerinde heyecanlı ya da gergin bekleyiş devam ediyor. Evet hayır oy oranları ile ilgili ilk sonuçların gelmesine az bir süre kaldı. İşte Kütahya ve Türkiye geneli il il referandum sonuçları ve evet/hayır oy oranları ile ilgili detaylar...

Malatya referandum sonuçları: 2017 Türkiye geneli il il ve Malatya'da Evet/Hayır oy oranları

Ülkenin en kalabalık 27 şehri olan Malatya ve ilçelerinde 2017 referandumu için halk evet ve hayır yönünde oy vererek 18 maddelik Anayasa değişikliği ile ilgili görüşünü sandığa yansıttı. Peki bu görüşün çoğunluğu hangi yönde oldu? İşte kayısı diyarı Malatya'nın nüfusu, seçmen ve sandık sayısı, referandum sonuçları ile ilgili detaylar...

781 binlik nüfusu ile Malatya'da 13 ilçe bulunuyor. Referandumdan bir gün önce Malatya'nın 718 mahallesinde 543.000 seçmen için 1.830 adet sandık kuruldu. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Malatya'daki her bir seçmenin oyu nihai referandum sonucunda etkili olacak.

2017 REFERANDUM SONUÇLARI

YSK'nın referandum sonuçlarının yayımlanması ile ilgili yayın yasağının kalkması ile aşağıdaki bağlantıdan Türkiye geneli evet hayır oy oranını görebilirsiniz. Ayrıca il özelinde evet hayır oranlarını merak ediyorsanız da her il için ayrı ayrı referandum sonuçlarını öğrenebilirsiniz.

REFERANDUM SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Referandum sonuçları ile ilgili ilk verilerin sandıkların kapanmasını müteakip 1-2 saat içinde kamuya açılması bekleniyor.

2017 REFERANDUMUNDA SANDIK GÜVENLİĞİ

Türkiye'de son yıllarda sandık güvenliği meselesi büyük tartışmalara yol açmakta. Özellikle 2014 yerel seçimlerinde yaşanan elektrik kesintileri ve 1 Kasım'da sandıklarda görülen plakasız araçlar, vatandaşların ihbarları sandığa olan güveni zedeliyor.

Sandık güvenliğinin sağlanması için siyasi partiler sandıklara temsilci gönderiyor ve bu temsilciler oylamalara hile karışmaması için süreci takip ediyor. Normal seçimlerden farklı olarak referandumda 1 oy bile sonucu etkileyebileceğinden sandık güvenliği ve oylamada herhangi bir usulsüzlüğün olmaması büyük önem taşıyor.

Siyasi partiler dışında Oy ve Ötesi adlı sivil toplum organizasyonu sandıklarda müşahitlik için vatandaşlara çağrı yaptı ve müşahitlerin kullanabilmesi için T3 tutanak gönder adlı bir uygulama çıkardı. Oy ve Ötesi, YSK tutanakları ile uyuşmazlık görmeleri halinde bunu kampanyanın tarafı olan siyasi partilerle paylaşıyorlar.

MALATYA'DA ÖNCEKİ REFERANDUM VE OYLAMALARDA NE OLMUŞTU?

Malatya'da 2010 yılında yapılan referandumda yüzde 82 katılım olmuş ve seçmenlerin tercihi sandığa evet yüzde 75.42, hayır yüzde 24.57 şeklinde yansımıştı.

2014'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeyse AKP'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 70,27 HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 5,31 CHP, MHP ve diğer bazı partilerin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 24,42 oy almıştı.

Son olarak 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AKP %67, CHP %15, MHP %9,2 ve HDP %5,6 oy aldı.

MALATYA İLİNİ TEMSİL EDEN MİLLETVEKİLLERİ

Bülent TÜFENKCİ = AK Parti
Mustafa ŞAHİN = AK Parti
Nurettin YAŞAR = AK Parti
Öznur ÇALIK = AK Parti
Taha ÖZHAN = AK Parti
Veli AĞBABA = CHP

MALATYA'NIN DEMOGRAFİSİ

781.305 nüfuslu ilin yüzölçümü 12.259 km2'dir. İlde km2'ye 64 kişi düşmektedir. Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 321 kişi ile Battalgazi’dir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler