HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mardin’de 3. yüzyıla ait 2 maske bulundu

Yedi bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Mardin’de M.Ö üçüncü yüzyıla ait Roma İmparatorluğu döneminde tiyatrocuların kullandığı iddia edilen demir ve bronz maske bulundu.

MARDİN (İHA) -Mardin Müzesi tarafından Ilısu barajında yapılan arkeoloji kazılarda ortaya çıkarılan maskeler, Roma İmparatorluğu zamanında Mardin’e gelen gezici tiyatro gurubuna ait olduğu tespit edildi. Geçtiğimiz ay Ilısu barajı havzasında yapılan arkeolojik kazılarda toprağın altından çıkarılan maskeler, Mardin müzesinde bulunan laboratuvarda restore edilerek, koruma altına alındı. Mardin’de yapılan kazılarda ortaya çıkan dünyanın ilk tapusu ve oyuncak arabası ardından Türkiye’de ilk defa Romalılara ait demir ve bronzdan yapılmış maske bulunduğunu belirten Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Dünya'nın en eski medeniyetlerin barındığı Mardin’de kazdıkça tarih çıktığını belirtti.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan ile birlikte ortaya çıkan maskeleri basına tanıtan Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Ilısu barajı havzasında Mardin müzesi ekipleri tarafında yapılan kazılarda toprağın altından ortaya çıkarılan maskelerin yapılan laboratuvar analizlerinin ardından bu maskelerin M.Ö 3.yüzyıl Roma İmparatorluğu'na ait olduğu tespit edildiğini söyledi. Yaklaşık 2 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan maskelerin Romalılar döneminde Mardin’e gelen tiyatro grubu tarafından oyunlarda kullanıldığı tespit ettiklerini belirten Beliktay, “Bu maskeler geçtiğimiz ay Ilısu barajında yapılan kazılarda ortaya çıktı. Roma dönemindeki bu eser o dönemde bu bölgede tiyatro olmadığı için gezici tiyatrolar aracılığı ile o dönemde Mardin’e getirildiği ortaya çıktı. Bu gezici tiyatronun batıdan doğuya geldiği tahmin edilmektedir” dedi.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan ise ortaya çıkan eserlerin Mardin tarihi açısından büyük önem arz ettiğini belirterek, Roma İmparatorluğu'nun gezici tiyatro grubuna ait bulunan bronz ve demirden yapılan maskelerin değeri paha biçilmez olduğunu ifade etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler