HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mavi Balina oyunu hakkında Ulaştırma Bakanı'ndan son dakika açıklama

Ölüm saçan Mavi Balina oyununa ilişkin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'dan açıklama... Arslan, tartışma yaratan Mavi Balina oyunu hakkında konuştu. Arslan, “Servis sağlayıcının oynatmaması çalışması var” dedi. Dünya genelinde gençleri intihara sürüklediği iddia edilen Mavi balina oyunu, dünya çapında da çeşitli çalışmaların yapılmasına neden oldu.

Gençlerin intihar etmesine neden olan Mavi Balinaoyunu, tüm dünyada tehlike oluşturmaya devam ediyor. Ülke yönetimleri ise söz konusu oyun hakkında çeşitli takip ve araştırmalarını yürütürken bu tarz oyunları yönetenlere de cezai uygulama işlemlerine hız kazandırıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Mavi Balina oyununun zararlı içeriğe sahip olduğunu belirterek, "Zararlı oyunları yasaklayabiliyoruz, yayınını durdurabiliyoruz. Ancak bunun diğerlerinden farkı şu, kişiler birbiriyle irtibat kurup direkt link oluşturup oynadıkları için müdahale edip yasaklayamıyorsunuz. Ancak bu hizmeti sağlayan internet servis sağlayıcılarının bu tip zararlı oyunları oynatmaması bu hizmeti vermemesi adına düzenlemelerimiz var. Bu konuda onları tekrar uyardık" dedi.

Bakan Arslan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Servilerin denetlenmesi, öğrencilerin taşınması, herhangi bir aksaklık yaşanmaması konusunda üç bakanlığın çok titiz bir çalışma yaptığını söyleyen Arslan, çalışmanın Cuma gününe kadar bitirilmesinin beklendiğini, ardından bakanlar düzeyinde çalışmaya nihai halinin verileceğini söyledi. "Amacımız geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimiz eğitimlerine giderken, insanlarımız işlerine giderken en iyi servis hizmetlerini alabilsinler" diyen Arslan, "Herhangi bir eksiklik, aksaklık yaşanmasın. Bu hizmetleri veren araçların sahip olması gereken donanımlar ve şartları sağlayıp sağlamadıklarını çok ince ayrıntısına kadar denetleyelim. Bunları kullanacak sürücülerin de belli şartları sağlaması, özellikle mevcut yönetmelikte daha önce cinsel istismar suçu ve uyuşturucudan ceza alıp affa uğramış olsalar dahi bunların görev yapamayacakları mevcut. Yeni yönetmelikle ilgili üç bakanlık çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Yeni yönetmelik çalışmalarında okul aile birliklerinin de işin içinde olabileceği ama özellikle velilerin haklarının herhangi bir şekilde istismar edilmeyeceğini belirten Arslan, "Çocukların servislerle en iyi şekilde taşınması konusunda gerekli kriterleri biz koymuşken birilerinin bunu uygulamamasına sebep olacak herhangi bir şeye izin vermeyeceğiz. Şu anki yönetmelik çalışmamızda üç bakanlığın çalışmasının amacı sahada olabilecek istismarları engellemek" dedi.

"KİŞİLER LİNK OLUŞTURUP OYNADIKLARI İÇİN MÜDAHALE EDİP YASAKLAYAMIYORSUNUZ"

Bakan Arslan, son günlerde tartışma yaratan Mavi Balina oyununa ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Mavi balina oyununun zararlı içerikler içerdiğini, bunu oynayanların zarar gördüğünü, çocukların psikolojisinin bozulması dahil birçok olumsuz sonuçlar doğurduğunu biliyoruz. Zararlı oyunları yasaklayabiliyoruz, yayınını durdurabiliyoruz. Ancak bunun diğerlerinden farkı şu, kişiler birbiriyle irtibat kurup direkt link oluşturup oynadıkları için müdahale edip yasaklayamıyorsunuz. Ancak bu hizmeti sağlayan internet servis sağlayıcıların bu tip zararlı oyunları oynatmaması bu hizmeti vermemesi adına düzenlemelerimiz var. Bu konuda onları tekrar uyardık.

"VELİLER GEREKLİ BİLDİRİMLERİ ZARARLI İÇERİĞİ OLAN OYUNLARI ENGELLEMİŞ OLURUZ"

"Fiilen sahada bunu nasıl engelleyebiliriz" konusu üzerinde BTK Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün birlikte bir çalışma yaptığını söyleyen Arslan, "Amacımız bu tip oyunlarla karşılaşacak çocuklarımızın servis sağlayıcılarından başlayarak, bu oyunu oynamalarının engellenmesi. Bu konuda velilerimizden de istirhamımız bu tip oyunların oynandığını bilir ve duyarlarsa, gerekli bildirimleri yaparlarsa topyekun mücadele ile bu tip zararlı içeriği olan oyunları engellemiş oluruz" açıklamasında bulundu.

"TÜRK TELEKOM KONUSUNDA GEREĞİNİ YAPARIZ"

Bakan Arslan, Türk Telekom'un işleyişi ve üstlendiği görevleri en iyi şekilde yapmasının önemli olduğunu belirterek, "Tıpkı Türk Telekom gibi ülkemizin güzide kuruluşlarından birinin herhangi bir şekilde yıpratılmasına izin verme şansımız yok. Türk Telekom idarecisiyle, çalışanıyla kurumu daha da büyütebilmek, sektörü daha da büyütebilmek ve ülkemize saha iyi hizmet edebilmek adına çok güzel bir çalışma yapıyor. Türk Telekom'un hisse sahipliğinden kaynaklı olan işler, Türk Telekom'un işleyişini ve gelişmesini etkileyen işler değil. Hisseler el değiştirebilir. Sözleşme kapsamında hazine veya hazine temsilcisi olan bizler gereğini yaparız" diye konuştu.

SİBER GÜVENLİK UZMANLARI VE PEDAGOGLAR UYARIYOR!

Siber güvenlik uzmanları ile pedagoglar, kullanıcılarına tehlikeli talimatlar vererek, bunları yerine getirmelerini isteyen, çocukları ve gençleri intihara sürüklediği gerekçesiyle dünyanın çeşitli ülkelerinde yasaklanan "Mavi Balina" (Blue Whale) oyunu hakkında ebeveynleri uyardı.

Rusya'da son 6 ay içinde 130 gencin intihar olayıyla ilişkisi olabileceği gerekçesiyle hakkında inceleme başlatılan oyundaki talimatlar arasında kendine acı verme ve korku filmi izleme gibi istekler yer alıyor.

Pedagoji Derneği Başkanı Mehmet Teber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dipsiz bir kuyuya benzeyen sosyal medya ve internetin içindekileri kontrol etmenin pek mümkün olmadığını belirtti.

Sanal alemden yayılan bazı oyunların kontrolü ile başlayan sürecin meşakkatli olduğunu aktaran Teber, "Çocuklarımızı korumak için ilişkilere odaklanmamız gerekiyor. İyi ilişki ağı içinde olan bir çocuk sosyal medya ve oyunların zararlı etkilerinden korunabilir. Ama kopuk ilişkiler içinde yaşayan çocuklar risk grubundadır ve her türlü suistimale açıktır." dedi.

Teber, anne ve babaların "Acaba çocuğum ile aramdaki bağ nasıl?" sorusunu sürekli sorması ve özellikle ergenlik döneminde bu bağa çok dikkat etmesi gerektiğine dikkati çekti.

Devletin, filmlerde uygulattığı akıllı işaretleri tüm piyasaya çıkan oyunlar için de koydurması gerektiğini vurgulayan Teber, "Hangi oyun, kaç yaş grubuna uygundur? Şiddet, cinsellik, olumsuz örnek içerir mi?' gibi bilgilerin tüm oyunlar için düzenlenmesi gerekir. Böylece aileler ve çocuklar biraz daha seçici olabilirler." ifadelerini kullandı.

"ASLINDA TAM BİR OYUN DEĞİL, BİLİNÇALTI SİSTEMİ"

Yazılımcı ve Siber Güvenlik Uzmanı Muharrem Demir ise çocukların ve gençlerin dijital dünya ile yolculuğunun zaman zaman tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi.Online oyunların tehlikelerini gözler önüne seren haberlerin medyada yer bulduğuna dikkati çeken Demir, "Bunlar arasında en üzücü örneklerden biri, 'Blue Whale' adındaki 'Mavi Balina' oyunu. Aslında tam bir oyun değil. Telefona inen bir nevi direktiflerden oluşan bir bilinç altı sistemi diyebiliriz." dedi.

Demir, oyunun sosyal medya hesaplarından bazı etiketler aracılığıyla yayıldığını aktararak, telkinlerle başlayan oyunda kullanıcıya bir link verilip bazı materyallerin indirilmesi istendiğini belirtti.

Kullanıcıya "İndirmeyi reddeder ya da görevi tamamlamazsa acı çekeceğinin" söylendiğini ifade eden Demir, "Bir yandan da da bu oyunun onun için prestij olduğu, gruplarda bulunan çocukların bile reddetmeyip popüler olarak konuşulduğundan bahsediliyor. Kullanıcı oyunu açtığında bir 'chat' ekranı karşısına çıkıyor. Bununla beraber oynayan kişiye sıralı bazı görevler veriliyor" değerlendirmesini yaptı.

"OYUNUN EN CAN ALICI NOKTASI KİŞİYİ HUZURSUZLUĞA İTMESİ"

Demir, görevlerin çoğunun şiddet içerdiğini, son aşamada kişiden kendine zarar verici bazı hareketlerin istendiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:"2012 yılında kurulan bu oyunun en can alıcı noktası kişiyi huzursuzluğa itmesi. Oyunun yapımcısı halen tutuklu ve mahkemede suçunu itiraf etti. Çocukluğunda şiddet gördüğü ve baskı ile karşılaştığı için böyle bir şey yaptığını, çocukların bu dünyadan koparılması için özel insanlar ile çalıştığını söyledi. Oyunun içindeki tüm bu bilinçaltı ses ve görsellerde bir kadın akademisyeninin etkisi var. Oyunun isminin 'Mavi Balina' olması ve oyun renginin mavi olması hepsi birer stratejinin ürünüdür. Çocuklarımızı bu tarz oyunlardan uzak tutmak için hepimize görev düşüyor. İnternet ve dijital dünya zararları oldukça fazla bir sistem inşa ediyor. Bizlere düşen çocukların daha iyi bir bilgi toplumunda yetişmesi."

HEDEF ÇOCUKLAR VE GENÇLER

Sosyal Medya Uzmanı ve Dijital Stratejist Mehmet Burak Torun da organ kaçakçıları ile uyuşturucu satıcılarının "online" oyunlar ile sosyal medya üzerinden gençlere ulaşmaya ve onları kandırmaya çalıştığını söyledi.Torun, bazı arkadaşlık sitelerinin de tehlikeler barındırdığını, gerçek olmayan hesaplarla kandırılan kişilerden yüksek miktarda üyelik ücreti talep edildiğini belirtti.

Sosyal medya üzerinde kurulan arkadaşlıkların da sık sık insanların başını ağrıttığının altını çizen Torun, online oyunların genelde çocuk ve gençleri hedef aldığını kaydetti.

Torun, sanal alemdeki her oyunun tasarlanma amacının farklı olabildiğini ifade ederek, "Örneğin, 'Knight Online' oyununda kişiler en güçlü olmaya çalışıyorlar. Çünkü devamlı aralarında müsabakalar yapıp galip gelen taraf sanal para kazanıyor. Para kazandıkça ve güçlendikçe bilgisayar başından kalkamıyorsunuz. Amaç özellikle gençlerimizi bilgisayar başında sanallıklarla kandırmak ve işlevsiz bir hale getirmektir. 'Mavi Balina', daha çok çocukları yönlendirmek ve onları bazı psikolojik tehlikelere atmak için tasarlanan bir oyun türü olarak karşımıza çıkıyor." değerlendirmesini yaptı.


En Çok Aranan Haberler