HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mavi Balina oyununu nasıl engellerim? Çocuğum Mavi Balina oynuyor mu?

Mavi Balina oyunu ile ilgili doğru-yanlış hemen hemen her detayı öğrenmiş bulunuyoruz. Rusya'da başlayan Mavi Balina oyunu, tüm dünyaya yayıldı ve gerçekleşen intiharların Mavi Balina oyunu ile ilgili olduğu söyleniyor. Bu konuyla ilgili ailelerde 'çocuğum Mavi Balina oynuyor mu?' şüphesi oluşturuyor. Peki, Mavi Balina oyunu nasıl engellenebilir? İşte tüm çıplaklığıyla Mavi Balina oyunu...

Mavi Balina oyununu nasıl engellerim? Çocuğum Mavi Balina oynuyor mu?

Mavi Balina oyunu, doğru bilgisi yanlış bilgiler ile hemen hemen 1 yıldır gündemimizde. Başlarda çok da ciddiye alınmayan Mavi Balina oyunu, özellikle medyanın ilgisini çekmesiyle birlikte çeşitli intiharlar ve yaralama olayları ile ilişkilendiriliyor. Dolayısıyla çocukları ile ilgili şüpheleri olan aileler, 'çocuğum Mavi Balina oynuyor mu?' ve 'Mavi Balina oynayıp oynamadığını nasıl öğrenebilirim?" soruları soruluyor. Basit birkaç adımla sevdiklerinizin veya çocuklarınızın Mavi Balina oyunu içerisinde olduğunu öğrenebilirsiniz. Peki nasıl?

MAVİ BALİNA OYUNU NASIL ENGELLENEBİLİR? PC'LERİNİZİ TAKİP EDİN!

Öncelikle ilk adım medya. Özellikle son dönemlerde oluşan Mavi Balina akımı ile ilgili basında bulunan bilgiler, çocukların ilgisini ve dikkatini çekiyor ve 15 yaşından küçük çocuklar Mavi Balina oyunu için arayışa giriyorlar. Son dönemlerde Mavi Balina ile ilgili çoğu bağlantılar engellendi, fakat durumdan çıkar elde etmek isteyen bilgisayar korsanları Mavi Balina-vari oyunlar ile bu sefer PC'lere sızmaya ve bilgisayarları kullanamaz hale getirerek bundan gelir elde etmeye çalışıyorlar.

Mavi Balina oyunu engelleme adım 1: Modem arayüzünden Firewall seçenekleri üzerinden, bu özelliği açın. Çoğu modemin Firewall ayarları farklı olsa da yeni nesil tüm modem modellerinde Firewall seçenekleri içerisinde 'aile filtresi' yer alıyor. Filtreleri çalışır hale getirdiğiniz takdirde 'https' bağlantısı olmayan hiçbir bağlantıyı ve server doğrulaması olmayan hiçbir bağlantıyı açmaz. Mavi Balina oyunu ile ilgili bilinen bir detay ise, hashtag uzantılı çalışması ve Rus sosyal medya platformundan yaygınlaşması. Mavi Balina oyunu, bu sosyal medya platformu aracılığı ile paylaşılsa da, gönderilen bağlantı https uzantılı olmadığı dolayısıyla, modeminizin Firewall'una takılma ihtimali büyük.
Mavi Balina oyunu engelleme adım 2: Google Play Store, App Store ve Chrome Store'da, ücretsiz web filtreleme uygulamaları bulunuyor. Bu filtrelerden, o tarayıcının girmemesini istediğiniz web sitelerinin adını girerek veya sadece 'şu kategoriden sitelere girme' seçeneğini takip ederek çocuklarınızın Mavi Balina oyunu için girişimde bulunmasını önleyebilirsiniz.

Mavi Balina oyunu engelleme adım 3: Adım adım izleyin! Artık tüm tarayıcılar ortak sunucudan bağlandığı için PC'nizden uzak olsanız dahi, tek kullanıcı adıyla tüm PC'lerde oturum açabiliyorsunuz. Dolayısıyla tüm bağlantı geçmişleriniz, tarayıcı geçmişleriniz, çerezleriniz kullanıcı adı içerisinde görüntülenebilir. Evde ortak kullandığınız PC'ye veya çocuklarınızın PC'sinde oturum açmanız ve aynı kullanıcı adıyla mobil telefonlarınızdan da oturum açmanız, bir şekilde içinizi rahatlatabilir.

Mavi Balina oyunu engelleme adım 4: Çeşitli antivirüs programları, oldukça kaliteli yetişkin filtreleri, aile filtreleri oluşturabiliyor. İyi bir antivirüs programı ile Mavi Balina oyununa ambargo uygulayabilirsiniz!
Çocuğunuzu oyalamak ya da kendinize biraz zaman ayırmak için internete bağlı cihazları kullanmaktan kaçının. Ebeveyn rehberliği olmadan çocuklar saatlerce çevrimiçi oyun oynayabilir veya internette sörf yapabilir.

• Aile bilgisayarını ekranı herkesin görebileceği bir yere koyun.

• Kuralları belirlemek önemlidir. Çocuğunuza bilgisayar kullanımı ile ilgili kurallar koyun ve onlarla nelerden endişelendiğiniz hakkında konuşun.

• Çocuğunuzu müstehcenlik ve saldırganlık içeren spam mesajlar, anlık mesajlar ve e-postaları cevaplamaması konusunda uyarın.

• Çocuğunuz sosyal medyada hesap oluştururken, gizlilik ayarları için ona yardımcı olun. Maruz kalacağı içerikleri kısıtlamak konusunda teşvik edin ve çevrimiçi arkadaşlarını gerçek hayatta da tanıdıklarından emin olun.

• Çocuğunuza Android uygulamalar indirirken dikkatli olması konusunda öğüt verin. Uygulamaların bazıları saldırgan reklam yazılımları ve ücretli hatlara mesaj gönderen kötü amaçlı yazılımlar içeriyor olabilir. Oyunları ve diğer Android uygulamalarını sadece Google Play gibi resmi yerlerden indirin.

• Çocuğunuzun çevrimiçi aktivitelerini izleyebileceğiniz Ebeveyn Kontrolü içeren bir güvenlik çözümü edinin. Bitdefender Ebeveyn Kontrolü, uygunsuz içerikleri engeller, internet erişimini belli saatlerle kısıtlar ve ebeveynlere çocuklarının çevrimiçi aktivitelerini uzaktan görüntüleme imkanı sunar

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler