HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MEB ile Ensar Vakfı arasında yapılan protokol yargıya taşınacak

Eğitim-İş, MEB ile Ensar Vakfı arasında imzalanan işbirliği protokolünü yargıya taşıyacaklarını bildirerek, "Hiçbir dernek, vakıf, cemaat, tarikat Milli Eğitim Sistemine ortak edilmemeli. Eğitim-İş olarak, bu skandal protokole engel olmak için elimizden geleni yapacağımızı ilan ediyoruz. Bu skandal protokolü yargıya taşıyacak ve konunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Laik eğitim ve sosyal devlet ilkelerine aykırılık taşıyan hiçbir uygulamaya geçit vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

Eğitim-İş, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ensar Vakfı arasında imzalanan işbirliği protokolünü yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

Eğitim-İş sendikası, 24 Temmuz'da MEB ile Ensar Vakfı arasında imzalanan işbirliği protokolünü yargıya taşıma kararı aldı. Eğitim-İş'ten yapılan açıklamada MEB ve Ensar Vakfı arasında imzalanan protokol dolayısıyla Ensar Vakfı'nın okullarda öğrencilere eğitim, seminer, proje, gezi, kitap okuma, yarışma, kamp, yaz okulu adı altında etkinlikler düzenleyebilmesine olanak tanındığını anımsatıldı. Söz konusu protokolün kamuoyuna açıklanmayan ayrıntılarının olduğunu öne süren Eğitim-İş şunları kaydetti:

"Vakıf tarafından öğrenciler gezilere ve kamplara götürülebilecek. Bu etkinliklerin güzergahı ise muamma. Yani öğrencilerin 'gezi' adı altında tarikat yuvalarına, 'kamp' adı altında da cemaatlerin eğitim kamplarına götürülmesi mümkün olacak.

Vakıf isterse, eğitimleri kendisi tarafından belirlenen mekanlarda yapabilecek. Yani Ensar Vakfı, çağdaş olduğuna dair takiye yapmaya ihtiyaç duymazsa, öğrencileri tarikat yuvalarına bile sokabilecek.

Kitap okuma etkinliği adı altında öğrencilerin hangi 'eserlere' mecbur bırakılacağı meçhul. Yani Fetullah Gülen tarafından henüz 'kandırılmadan' önce okullara Said-i Nursi'yi sokma gayretindeki AKP, bu protokolle birçok şeyhin çağdışı kitaplarını çocuklara dayatabilecek.

Bakanlık bünyesindeki Halk Eğitim Müdürlükleri, vakfın protokol kapsamında düzenleyeceği gezi, kamp, eğitim, yarışma gibi etkinliklere katılım sağlanmasına çalışacak. Yani Bakanlık, vakfa devlet okullarında faaliyet alanı sağlamakla yetinmeyip, bu faaliyetlere öğrencilerin katılması konusunda da elinden geleni yapacak.

Vakıf ile Bakanlık, ortaklaşa belirledikleri kulüpleri liselerde kuracaklar. Hangi ihtiyaca cevaben protokole koyulduğu belirsiz olan bu madde, okullarda bu kulüplere katılan ve katılmayan öğrenciler arasında bir ayrıma neden olacak.

Protokol, tarafların uzlaşmaları ile sonlandırılabilecek. MEB, önceki protokollerinde (TÜRGEV ile yapılan protokol dahil) tek taraflı fesih yetkisi almıştı. Burada, Ensar Vakfı'nın isteği olmadan protokol sonlandırılamayacak.

Geçerlilik süresi 5 yıl olarak lanse edilen protokol, fiilen 10 yıllık. 5 yılın sonunda yenilenmemesi halinde bir 5 yıl daha devam edecek.

Yukarıda sıraladığımız bilinmeyen maddelere, çıkan haberlerde yer alan bir maddeyi de ekleyip, tekrar altını çizelim: Bu etkinlikler kapsamında vakıf çalışanlarına MEB para ödeyecek. Yani öğretmenlerin, yaşam şartlarının iyileştirilmesine ve özlük haklarının korunmasına dair her türlü talebini 'bütçe kısıtlılığı' gerekçesiyle geri çeviren Bakanlık, devletin parasını vakfa aktaracak."

-"ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİNİ, GÜVENLİĞİNİ UMURSAMANIZ İÇİN KAÇ TANE SKANDALA İHTİYAÇ VAR?"-

2016 yılında Karaman'da yaşanan çocuk istismarı olayı ile gündeme gelen vakfın Milli Eğitim Sistemi'ne dahil edilmesini ve MEB gelirinden faydalanacak olmasını kabul etmediklerini bildiren Eğitim-İş, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

"Vakıf ve derneklerin Milli Eğitim Sistemi'ne bu yolla dahil edilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğu konusunda bir kez daha uyarıyoruz. Cinsel istismar skandalları sırasında dönemin aile bakanı 'Bir kere oldu diye bir vakfı karalayamayız' demişti; bu protokolle aynı anlayışın sürdüğünü görüyoruz ve soruyoruz: Çocuklarımızın geleceğini, güvenliğini umursamanız için kaç tane skandala ihtiyaç var? Daha yakın zamanda eğitim sistemine nüfus etmesi sağlanan FETÖ'nün tahribatı, tüm Türkiye'yi sarstı. Devletin asli görevlerinin başında gelen eğitimi, cemaatlere peşkeş çekmemeyi öğrenmeniz için kaç defa 'kandırılmanız' gerekiyor? Her fırsatta dile getirdiğimiz üzere; hiçbir dernek, vakıf, cemaat, tarikat Milli Eğitim Sistemine ortak edilmemeli. Kimse Türkiye'nin geleceği olan yavrularımız üzerinden siyasi çıkarlarını şekillendirememeli. Kimse, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün biz eğitim neferlerine mirası olan çocuklarımıza, çağdışı bir eğitimi reva görememeli. Eğitim-İş olarak, bu skandal protokole engel olmak için elimizden geleni yapacağımızı ilan ediyoruz. Bu skandal protokolü yargıya taşıyacak ve konunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Eğitim-İş olarak laik eğitim ve sosyal devlet ilkelerine aykırılık taşıyan hiçbir uygulamaya geçit vermeyeceğiz."

ANKA


En Çok Aranan Haberler