HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası'nın faiz kararından Erdoğan memnun olmadı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz kararından memnun olmadı. Geçtiğimiz haftalarda da Erdoğan Merkez'i sert şekilde eleştirmişti.

Merkez Bankası'nın faiz kararından Erdoğan memnun olmadı

Merkez Bankası'nın faiz kararı oldukça eleştirilmişti. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldukça sert bir şekilde Merkez Bankası'nın faiz kararını eleştirmişti. Son gelişmelerin ardından Merkez Bankası'nın faiz kararı merakla bekleniyordu. Sonunda beklenen açıklama yapıldı ve Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayı faiz kararını açıkladı. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,75’ten yüzde 7,5’e, borçlanma faiz oranı yüzde 7,5’ten yüzde 7,25’e indirdi.

Piyasa beklentisi yüzde 7,75 olan politika faizinde 25 veya 50 baz puan indirim yapılması yönündeydi.

Para Politikası Kurulu, toplantısında sonra yapılan açıklamaya göre, marjinal fonlama oranı yüzde 11,25’ten yüzde 10,75’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde, 10,75’ten yüzde 10,25’e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,5’ten yüzde 7,25’e indirildi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ise yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 12,75’ten yüzde 12,25’e indirildi.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir.

Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir. Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan Kurul, faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

GEÇEN AY NE YAPMIŞTI?

TCMB'nin geçen ayki PPK toplantısında marjinal fonlama oranı yüzde 11,25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10,75 ve borçlanma faiz oranı yüzde 7,50 düzeyinde sabit tutuldu.

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise 50 baz puan indirilerek yüzde 7,75 oldu.

ERDOĞAN FAİZ KARARINI BEĞENMEDİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, politika faizinde çeyrek puanlık indirime giden Merkez Bankası'nın kararı sonrası ilk kez konuştu. "Merkez Bankası lütfetti. Çeyrek puanlık bir indirim yaptı" diyen Erdoğan, "Halbuki geçtiğimiz Ocak ayında 5,5 puanlık artış yapmıştı. Gelinen noktada bunun yarısı kadar indirim yapılmadı. Böyle şey olur mu. Bizim Merkez Bankası'nın bağımsızlığına diyeceğimiz bir şey yok. Ama nereye kadar. Milletin menfaatleri söz konusu olduğunda biz de konuşuruz. Bize karşı bağımsızlığını savunuyorsun da başka yerlere mi bağımlılığın var" diye konuştu. Erdoğan isim vermeden "paralel yapı"ya göndermede bulunarak, "Acaba Merkez Bankası'nı da mı birileri nüfuz altına alıyor" dedi.

Yine isim vermeden Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı hakkında hükümet kanadından Ali Babacan, Mehmet Şimşek ve Bülent Arınç'ın övgü dolu sözlerine de gönderme yapan Erdoğan, "Çok açık konuşuyorum. Böyle kalkıp “merkez bankasının başındaki kişi iyidir hoştur vesaire”, ben iyiliğe hoşluğa yaptıklarıyla bakarım, kendi fiziğiyle bakmam. Ne yapıyorsun, netice ne? Ben buna bakarım, uygulamaya bakarım" eleştirisini yöneltti.

Erdoğan, Esnaf ve Sanatkatlar buluşmasında konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Sizler esnaf olarak çılgına dönüyordunuz ya. Hesap makinaları bile ihtiyaca cevap vermiyordu. Yahu bir kuruşa bir liraya, tuvalete giderken bir milyona tuvalete gider hale geldik.

‘Merkez Bankası yanlış yapıyor’

Merkez Bankası dün lütfetti… Merkez Bankası faiz konusunda yanlış yapıyor. Türkiye'nin gerçeğine uygun değildir. Güya riskleri azaltmak için uyguladıkları faiz politikasının kendisi bir risk haline dönüşmüştür.

Esnafımızın, çalışanımızın vatandaşımızın hakkını korumak benim en başlıca görevimdir. Bu konun takipçisi olmaya ve ikazlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Biz bu günlere istikara ve güven ile geldik. Biz

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler