HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Metin Feyzioğlu adli yıl açılışına katılmayacak

Türkiye Barolar Birliği, adli yıl açılışının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılmasının, yargı bağımsızlığını zedeleyeceği gerekçesiyle açılışa katılmayacağını duyurdu.

Metin Feyzioğlu adli yıl açılışına katılmayacak

Yargıtay Başkanı'nın ev sahipliği yapacağı adli yıl açılışında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi sorunu yaşanıyor. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun 'güzel müjdeli bir haber' diyerek katılacağını duyurduğu açılışla ilgili yazılı açıklama geldi. TBB, açılışın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılmasının yargı bağımsızlığını zedeleyeceğini gerekçe göstererek katılımdan vazgeçtiğini açıkladı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Yargıtay Başkanlığı ile karşılıklı sürdürdüğümüz yapıcı ve iyi niyetli diyaloğa rağmen sorunun çözülememesi üzerine, 21.08.2016 tarihli kamuoyu açıklamamıza uygun şekilde Yönetim Kurulumuz, 2016-2017 Adli Yıl açılış törenine Türkiye Barolar Birliği'nin katılmamasına karar vermiştir. Bu kararımız, tamamen yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyetimizden kaynaklanmaktadır" denildi

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle; "Yargıtay Başkanlığı'nca bir otelin kongre salonunda düzenlenecek olan 2016-2017 Adli Yıl açılış törenine davet edilerek, geleneğe uygun bir şekilde konuşma yapmamız istendiğinde bunu memnuniyet ile kabul etmiştik. Törenin CumhurbaşkanlığıKülliyesi'nde yapılacağına dair 21.08.2016 tarihinde medyada haberler çıkması üzerine; bu durumun kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar vereceğini, yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığının ulusal ve uluslararası kamuoyunda yıpratılmasına neden olabileceğini Yargıtay Başkanlığı'na aynı gün sözlü olarak iletmiştik. Yargının adil olması kadar adil görünmesi gereğini de vurgulayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yerleşik içtihadına da işaret etmiştik. Yine aynı gün yaptığımız kamuoyu açıklamasında, '15 Temmuz sonrası yaşanan, hepimizin ihtiyaç duyduğu milli birlik ve beraberlik ruhuna, yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını ulusal ve uluslararası kamuoyunda sorgulatarak zarar verebilecek bir organizasyonu doğru bulmayacağımızı ve meselelerin iletişim yoluyla çözülebileceğine dair inancımızı' dile getirmiştik. Bu süreçte, Yargıtay Başkanlığı ile karşılıklı sürdürdüğümüz yapıcı ve iyi niyetli diyaloğa rağmen sorunun çözülememesi üzerine, 21.08.2016 tarihli kamuoyu açıklamamıza uygun şekilde Yönetim Kurulumuz, 2016-2017 Adli Yıl açılış törenine Türkiye Barolar Birliği'nin katılmamasına karar vermiştir. Bu kararımız, tamamen yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyetimizden kaynaklanmaktadır. "

'İLETİŞİM YOLUYLA ÇÖZÜLEBİLECEĞİNE İNANIYORUM' DEDİ AMA...

TBB'nın açıklamasından önce Başkan Metin Feyzioğlu konuyla ilgili açıklama yaptı. Feyzioğlu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki törene neden gitmek istemediğini şöyle anlattı: “15 Temmuz sonrası yaşanan, hepimizin ihtiyaç duyduğu milli birlik ve beraberlik ruhuna, yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını ulusal ve uluslararası kamuoyunda sorgulatarak zarar verebilecek bir organizasyonu doğru bulmayacağımızı ve meselenin iletişim yoluyla çözülebileceğine inanıyorum.”

KILIÇDAROĞLU DA KATILMIYOR

CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğluda yargı bağımsızlığını zedeleyeceği gerekçesiyle adli yıl açılışına katılmayacağını söyledi.

Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümünde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerginlik çıkmıştı, Erdoğan salonu terk etmişti. Bunun üzerine adli yıl açılış töreni yasayla kaldırılmıştı.

1 EYLÜL'DE YAPILACAK

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 1 Eylül'deki adli yıl açılışı töreninin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bulunan Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacağı duyrulmuştu. Törende ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşacağı açıklanmıştı. Daha önceki törenlerde sadece Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve ev sahibi sıfatıyla Yargıtay Başkanı konuşuyordu.

FEYZİOĞLU 'GÜZEL, MÜJDELİ HABER' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 16 Ağustos'ta görüşen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu "Güzel müjdeli bir haberi sizinle paylaşmaya iznim var. Can da atıyorum. Türkiye bir Yenikapı mitinginin mutluluğunu yaşadıktan sonra ayrı bir adli yıl açılışları olmasın diye düşündük" demişti.

DHA

En Çok Aranan Haberler