HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milli savaş uçakları geliyor!

Katıldığı konferansta milli uçakla ilgili soruları yanıtlayan Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar önemli açıklamalarda bulundu.

Milli savaş uçakları geliyor!

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, F-16 filolarının yerini almak üzere yeni bir savaş uçağının kavramsal tasarımını yaptıklarını belirterek, ''Hedefimiz, 10 yıl sonra, Cumhuriyetimizin 100. yılında ilk uçuşunu yapacak ve sonrasında da kullanıma alınacak bir uçak'' dedi.

Bayar, Hava Harp Akademisi tarafından Harp Akademileri Komutanlığı'nda düzenlenen Uluslararası Havacılık ve Uzay Konferansı'nın (ICAP'13) açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin ''Açılış konuşmanızda da bahsettiniz. Milli uçakla ilgili son gelişmeler nedir?'' sorusu üzerine Bayar, F-16 filolarının yerini almak üzere yeni bir savaş uçağının kavramsal tasarımını yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
''Bu proje geçen sene başladı. İki senelik fazda Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile ön kavramsal tasarımını yapacağız. Burada bir kaç türevden geçtik. Şu anda bir tasarım olgunlaşmaya başladı. Sene sonuna kadar kavramsal tasarımı tamamlayıp, Hava Savunma İcra Komitesi'ne proje teklif etmeyi hedefledik. Bu, uçağın geliştirilmesi için bir teklif olacak. Hedefimiz, 10 yıl sonra, Cumhuriyetimizin 100. yılında ilk uçuşunu yapacak ve sonrasında da kullanıma alınacak bir uçak. Bu, bir savaş uçağı ve F-16'ların yerine geçecek. Yıl sonuna kadar bir tasarım ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu tasarımı şöyle açıklamak lazım; buna 'mimari tasarım' diyelim. Bundan sonra ciddi bir mühendislik ve geliştirme fazı başlayacak. Bunun da 10 senede tamamlanmasını hedefleyeceğiz.''
Bayar, ''Göktürk-2 uydusundan görüntü alınmaya başlandı mı '' sorusunu yanıtlarken, bu uyduların dünyayı günde 14 kez dolaşan gözlem uydusu olduğunu ve fotoğraf çektiğini anlatarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin istihbarat ihtiyaçları için kullanılan uydunun, belli bölgelerden fotoğraf almasının sağlanacağını ve bunların da harekat planlamasında kullanılacağını anlattı.
Uydudan ilk görüntülerin alınmaya başlandığını belirten Bayar, uydunun, Türk Hava Kuvvetleri'nin kullanımına verildiğini ve bu kapsamda Uzay Grup Komutanlığı kurulduğunu hatırlattı.
Türkiye'nin uzay ile ilgili yetenekleri ve alt yapısının gelişerek artacağını kaydeden Bayar, önümüzdeki dönemde bu konuda ciddi yatırım yapılacağını söyledi.
Bayar, ''Hem değişik gözlem uydularında hem haberleşme uydularında hem belki bölgesel konumlandırma uydu sisteminde ciddi bir yatırımımız olacak'' dedi.
Murad Bayar, ''Hürkuş''un mayıs veya haziran ayında ilk uçuşunu yapacağını bildirdi. [güncel haberler](https://www.mynet.com/guncel-haberler)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler