HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milli Savunma Bakanı, diploması iptal edilip askere çağrılanların da bedelli askerlikten yararlanması gerektiğini söyledi

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, diploması iptal edilip askere çağrılanların da bedelli askerlikten yararlanması gerektiğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, diploması iptal edildiğinden dolayı "Askerlik süreniz eksik kaldı" diyerek askere çağrılanlara ilişkin, "Diploması, herhangi bir şekilde denkliği kabul edilmediği için iptal olanlar da bedelli askerlik yasasından yararlanması gerektiğini söylüyorum. Ancak bakanlığımdan verilen cevap bunun karşısındadır. Bunlar ne yapacaklar, idarenin kabul etmeme işlemlerine karşı yargıya gidecekler" dedi.

Milli Savunma Bakanı, Meclis Genel Kurulu'nda Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

HSYK KANUNUNA İŞARET ETTİ

Milli Savunma Bakanı, "meslekten çıkarmaya ilişkin hüküm adil midir, hukuki midir?" şeklinde soru yöneltildiğini belirterek, "Kurulumuzun vermiş olduğu bütün kararların yargı denetimine tabi olduğunu belirterekten şunu söylüyorum. Bu hükmü nereden aldık, mevcut HSYK Kanunu var, 69. maddesindeki aynı hükmü biz aldık. Dolayısıyla onlardan farklı bir hüküm getirmedik. İlave bir şey getirmedik, ancak bizimkinin diğerinden bir farklı iyi tarafı da var, yargı denetimine tabi" dedi.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar'ın sitemine de Milli Savunma Bakanı, "Öncelikle özür diliyorum. NATO toplantısındaydım" dedi.

BEDELLİ DE İKİNCİ TAKSİDİ YATIRAMAYANLAR NE YAPACAK?

Bedelli askerlik konusundaki sorulara da Yılmaz, "Bir önceki çıkarılan bedelli yasada, bedel 30 bin liraydı, iki taksitte ödeme imkanı getirmiştik. Birinci taksidi ödediler 15 bin, ancak ikinci taksidi ödemediler. Hukuk Müşavirliğimiz var, Genelkurmay'dan da görüş alıyorlar, bir görüş verdiler, onlara bu talep geldi Bakanlığa da, '15 bin ödemiştim, 3 bin daha ödeyeyim de bende bu bedelliden yararlanayım' diye talepler vardı. Hukuki görüş şu şekilde verildi; yasada böyle bir talep olmadığından siz 18 bin lira yatırın diye. Ancak devlet el koymaz. Biz bir Bakanlar Kurulu kararı çıkardık. Biz bedelli askerlikten dolayı 15 bin lira ödeyip ancak üstünü ödemediği için bedelli askerlikten yararlanamayan insanların bu parasını geri iade ediyoruz. Demek ki iade edeceğiz, alacak 3 bin lira da üzerine koyacak, geri bize yatıracak, durum bu" dedi.

"BAKAN DA HER ŞEYE KARAR VERMİYOR"

Yılmaz, bazen bakanın da her şeye karar vermediğinin altını çizdi.

Diploması iptal edildiğinden dolayı veya sayılmadığından dolayı "askerlik süreniz eksik kaldı" diyerek askere çağrılanların olduğunu belirten Yılmaz, "Dolayısıyla diploması, herhangi bir şekilde denkliği kabul edilmediği için iptal olanlar da bedelli askerlik yasasından yararlanması gerektiğini söylüyorum. Ancak bakanlığımdan verilen cevap bunun karşısındadır" dedi.

"YARGIYA GİDECEKLER"

Yılmaz, şöyle dedi:

"Hukuk müşavirlikleriniz var. Önümüze gelen görüş şu; diplomasının denkliği sayılmamış, askerliğini bitirmiş, daha sonra bitirdikten sonra tezkerede vermişsiniz, diploması iptal edildiğinden dolayı veya sayılmadığından dolayı sizin askerlik süreniz eksik kaldı diyerekten askere çağırıyoruz. Bu insanlar diyor ki bak hiç askerlik yapmamış olana bedelliden yararlandırıyorsunuz, ben ise askerliğimin bir kısmını yaptım, hiç değilse bedelin hepsini de ödeyeyim diyor, ancak hukuk müşavirliğinden gelen görüş, bana gelen yazıyı ben de imzalamadım ama bir şekilde Milli Savunma Bakanı namına Müsteşarımız bir şekilde cevap vermek durumunda kaldı, doğru bir yaklaşım değil ama bazen hukuk müşavirliğinden gelen veya o görüşlere de uymak durumunda kalıyorsunuz. Yani benim şahsi görüşüm, bunlar ne yapacaklar, idarenin kabul etmeme işlemlerine karşı yargıya gidecekler, yargıda da benim yapmış olduğum bu açıklamada onlar lehine ilave bir delil olarak diyoruz. Dolayısıyla diploması, herhangi bir şekilde denkliği kabul edilmediği için iptal olanlar da bedelli askerlik yasasından yararlanması gerektiğini söylüyorum. Ancak bakanlığımdan verilen cevap bunu karşısındadır. Bürokrasinin de ağırlıklı eğilimine uymak durumundasınız."

Milli Savunma Bakanı'nın sözlerine Meclis Başkanvekili Meral Akşener, "Demek ki sonsuz mili irade yokmuş" dedi.

Milli Savunma Bakanı, 2010 yılından önce meslekten ayrılmış hakimlere ilişkin soruya da, "2010 yılından önce meslekten ayrılmış hakimler için düzenlenmesi konusunda, 2010 yılında askeri hakimlerin özlük haklarına yönelik yapılan düzenlemeler adli yargıda olduğu gibi bu tarihten önce emekli olmuş askerlere yansıtılamamıştır" dedi.

(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler