HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MİT TIR'ları davasında karar çıktı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar'a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül'e ise aynı suçtan 5 yıl hapis cezası verdi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, gazetede, MİT'in kontrolündeki TIR'larının durdurulması olayına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara yer verdikleri gerekçesiyle yargılandıkları davaya ilişkin karar açıklandı.

CAN DÜNDAR'A 5 YIL 10 AY HAPİS

Can Dündar "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak" tan 5 yıl 10 ay hapes cezasına çarptırıldı. Erdem Gül "gizli belgeleri yayınlamak"tan 5 yıl hapis cezası verildi.

MAHKEME KARARI

Terör örgütü üyeliği ve bilerek ve isteyerek yardım etmeden dolayı davanın ayrılmasına, hükümeti devirme suçundan yayın tarihleri ve amaç araç ilişkisi yokluğundan dolayı beraat.

Can Dündar için 329/1 uyarınca devletin gizli bilgilerini açıklamaktan 7 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, indirim yapılarak, 5 yıl 10 hapis cezasına… Erdem Gül'devletin gizli belgelerini açıklamak' suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Erdem Gül için seçme ve seçilme haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmasına, karar verildi.

Yurtdışı çıkış yasaklarının ayrı ayrı kaldırılmasına karar verildi. Mahkeme heyeti, kararı oybirliğiyle aldı.

Dündar ve Gül'ün tutuksuzluğu devam edecek.

Dündar, mahkeme çıkışı açıklama yaptı: "2 saat içinde 2 suikast yaşadık"

"İki saat içinde iki suikast yaşadık. İkinci sukiast kapalı oturumda gerçekleşti. Bir habercilik suçundan ben 5 yıl 10 ay, Erdem 5 yıl ceza aldı. Bu ceza bizi sindirmeye dönük değil; o kurşunlar gazetemizi yazmaya korkar haline getirmek için değil; tüm basını susturmak için verilmiştir. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin kararını elinin tersiyle itmiştir. Biz baştan beri eylemin suç olduğunu, haberin suç olmadığını savunduk.Karşımızda Cumhurbaşkanını bulduk. Bundan vazife çıkaran birileri saldırıda bulundu. Korkarım asıl hedef gazetecilerin haber yaparken korkak olmalarını sağlamaktır. Bu kurşunlar bizi asla yıldırmayacak. Diğer meslektaşlarımızı da yıldırmasın."

Erdem Gül: "O haberi Ankara'da Gar'da insanlar, çocuklar ölmesin diye yaptık."

"Bu Türkiye'nin ilk kez yaşadığı bir saldırı değil. Biz hapisteyken Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi öldürüldü. Türkiye'de önce bir linç yapılıyor sonra doğal mahkeme süreci geliyor. Bugün burada yaşanan da Elçi'nin başına gelenlere benziyor. Bugün bizim ceza aldığımız haberler zaten işte Türkiye bu hale gelmesin diye yaptığımız haberler. Biz o haberi Ankara'da Gar'da insanlar, çocuklar ölmesin diye yaptık."

TAHLİYEDEN 3 AY SONRA

Can Dündar ve Erdem Gül geçtiğimiz şubat ayında tahliye edilmişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal" kararının ardından, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliyesine karar vermişti.

İDDİANAME

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül için, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme" suçlarından ayrı ayrı bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istenmişti.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler