HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muharrem Orucu kaç gün tutulur? Hicri yılbaşında hangi dualar okunur?

Muharrem ayı ile birlikte hicri takvime göre Muharrem orucu tutulur ve aynı zamanda Hicri yılbaşı olarak kabul ediliyor. Muharrem ayı ile birlikte oruç tutmak önemli ibadetlerden bir tanesi olarak kaydedildi ve Muharem ayı boyunca bu aya özel olarak Muharrem orucu ibadetlerini gerçekleştirecekler. Peki 2017 Muharrem orucu kaç gün tutulacak? Muharrem orucu ne zaman başlıyor ve bu önemli ayda hangi dualar okunur? İşte detaylar...

Muharrem Orucu kaç gün tutulur? Hicri yılbaşında hangi dualar okunur?

Muharrem ayı, 21 Eylül günü başlıyor! Böylece Muharrem orucu ile ilgili merak edilenler tekrar gündeme geldi. Muharrem orucu kaç gün tutulur, hangi dualar okunur gibi sorular yaygınca soruluyor. Hicri takvime bakıldığında ilk ay olan Muharrem ayının birinci günü olarak kabul gördü ve bu da Hicri yılbaşı olarak kabul edildi. Peygamber Efendimiz tarafından mübarek Muharrem ayı içerisinde tutulan orucun, Ramazan ayından sonraki en faziletli oruç olarak dile getirilmiştir.

Peki Muharrem orucu kaç gün tutulur? Muharrem ayı orucu tutulması fazileti nedir? Hicri yılbaşı ile neler yapılması gerekiyor? Aşüre günü ne zaman başlıyor? İşte; detaylar...
Kameri olarak 1 Muharrem 1439 yılına giriyoruz. Hicri Yılbaşı olarak kabul edildiğinde, 21 Eylül 2017 Perşembe'ye denk geliyor. Muharrem ayı, 21 Eylül'de başlayacak ve 10. günü il birlikte Aşüre günü kabul edildi ve Aşüre günü kutlanacak.

MUHARREM AYI ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR? MUHARREM AYININ HANGİ GÜNLERİNDE MUHARREM ORUCU TUTULUR?


Zilhiccenin son günü ve Muharremin birinci günü oruç tutan, o yılın tamamını oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Bir hadis-i şerifte, (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur) buyuruldu.
* Hicrî (İslâmî) ayların birincisi, Muharrem ayıdır.
* Yeni yıla oruçla başlamak için, birinci günü oruç tutmak tavsiye edilmiştir.
* Ramazan'dan sonra en fazîletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.

Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak ise, müstehabtır. Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır: “Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah'ın ayı muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyam 202, 203; Ebu Davud, Savm 56; Tirmizi, Mevakit 207; Nesai, Kıyamü"l-Leyl 6).

Muharrem ayının başında, ortasında, sonunda veya 13, 14, 15'inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11'inci günlerinde oruç tutulabilir. Muharrem ayının onuncu gününe de, aşura günü denmektedir. Rasulüllah (s.a.s.), “Aşura günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffaret olacağını umarım” buyurarak (Tirmizi, Savm, 47, No: 752), ümmetine bu günde oruç tutmayı tavsiye etmişlerdir. Aşura günü oruç tutmakla ilgili olarak İbn Abbas (r.a.) şöyle anlatıyor: “Rasulüllah (s.a.s.) Medine'ye gelince, Yahudileri aşura günü oruç tutar gördü. Onlara: “Bu da ne (niçin oruç tutuyorsunuz)? “ diye sordu. “Bu, salih (hayırlı) bir gündür. Allah, o günde Beni İsrail"i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Musa o gün oruç tuttu.” dediler. Rasulüllah (s.a.s.) de: “Ben Musa'ya sizden daha layığım (yakınım)” buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını emir (tavsiye) etti.” (Buhari, Savm 69, Enbiya, 22, Fedailu'l-Ashab 52; Tefsiru Yunus 1, Taha 1; Müslim, Sıyam 127, hadis no: 1130; Ebu Davud, Savm 64, hadis no: 2444).

MUHARREM ORUCU NASIL TUTULUR?

Muharrem ayının dokuzuncu, onuncu ve on birinci günü ve Aşure günü tutulan Muharrem orucu, faziletlidir. Ancak diğer günlerde de oruç tutulmasında bir sakınca yoktur.

Muharrem orucu, tıpkı normal oruç gibi tan yerinin ağarmasıyla imsak vaktinde başlar ve akşam ezanının okunmasıyla son bulur. Hz. Peygamber, Aşure orucunu da tavsiye etmiş, kezâ Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarında üç gün oruç tutulmasını öğütlemiştir. Bu üç günün muharrem ayındaki uygulaması Aşureden önceki gün, Aşure günü ve Aşureden sonraki gün şeklindeydi. Bilindiği gibi Aşure günü, Muharrem ayının 10. günüdür.
Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhu Anhüma)'dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmaktadır:

"Her kim, herhangi bir haram ay içinde Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü olmak üzere üç günü (peşpeşe) oruçlu geçirirse, kendisine (bu oruç karşılığında) iki sene, (diğer bir rivayette) yedi yüz sene (diğer bir rivayette de) dokuz yüz sene (nafile ibadet) sevabı verilir."

(Taberani, el-Evsat:1810, 2/468; Deylemi, Müsnedül Firdevs: 5696, 4/66; Abdülkadir-i Geylani, el-Gunye: 1/325, Suyuti, ed-Dürrül Mensur: 4/185; İmam-ı Gazali, İhyau Ulumi'd Din: 1/281; Ali el Mütteki, Kenzul Ummal: 24173, 8/561; Heysemi, Mecmaüz Zevaid:3/191) Hazreti Enes (Radıyallâhu Anh)'dan rivayet edilmiştir: Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz buyurdu ki:

"Her kim Muharrem ayında Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri olmak üzere üç günü (peş peşe) oruçlu olarak geçirirse, o kimseye dokuz yüz sene (nafile) ibadet etmiş sevabı yazılır." (Safuri, Nüzhetül Mecalis: 1/156)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler