HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

''Müslüman yapsaydı dünya ne cevap verirdi''

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Myanmar’da Budistlerin Arakan Müslümanları’na yönelik şiddeti karşısında dehşete düştüğünü söyledi.

''Müslüman yapsaydı dünya ne cevap verirdi''

Budistlerin Arakan Müslümanları’na şiddet uyguladıkları Myanmar’a giden Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Budist öğretilerinin örnek alındığı bir dönemde, din adamlarının yaptığı dehşet verici. Acaba bir Müslüman din adamı bu katliamları yapsaydı dünya nasıl cevap verirdi?” dedi. Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu da Myanmar’a gitti.

Emine Erdoğan dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve kızı Sümeyye Erdoğan’la birlikte Arakan Müslümanları’nın yaşadıkları dramı yerinde görmek için Myanmar’a gitti. Erdoğan, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda şunları söyledi:
**Budizm taklit edilirken**
“Yerinde tespitler yapacağız. Neler yapabiliriz onlar için onun gayretinde olacağız. Somali’deki gibi daha çok ihtiyaca binaen yardımları yapmak istiyoruz tabii ki. Müslüman halkın evlerinden ve yurtlarından zorla uzaklaştırılması inanılmaz bir şey. Bizde insanlarımızın bile Budist öğretilerini taklit ettiği bir dönemde, örnek aldıkları bir dönemde, din adamlarının bunu yapması beni dehşete düşürdü gerçekten. Bütün dünyanın bunun üzerinde durması gerekir. Acaba bir Müslüman din adamı bu katliamları yapsaydı dünya nasıl cevap verirdi? Ama şu anda ben bir şey duymuyorum, siz duyuyor musunuz? Bu çok çarpıcı bir şey. Buraya dikkat etmek lazım. Bir din savaşını mı ortalığa sürüklemek istiyorlar, bilemiyorum. Ama çok büyük bir vahşet. Din adına yapılıyor olması çok acı bir şey. Bütün dünyanın buraya dikkatini vermesi gerekiyor.”
**Tarihi bir ziyaret**
Ziyaretin Türkiye ile Myanmar arasındaki ilk üst düzey ziyaret olduğunu ifade eden Bakan Davutoğlu da şunları söyledi: “Şu ana kadar Myanmar, BM dışında uluslararası yardım kuruluşunun ya da bir ülkenin yardım götürmesine sıcak bakmamıştı. İlk defa bir heyet olarak Arakan bölgesini de ziyaret edeceğiz. Hem Müslüman, hem de Budistlerin kaldığı kampları ziyaret edeceğiz. Oraya yanımızda götürdüğümüz yardım malzemelerini ulaştıracağız. Bundan sonra yapılacak yardımlar için de temaslarda bulunacağız. Bu ziyaret bir çok açıdan tarihi bir ziyarettir. Türkiye’den Myanmar’ı ziyaret eden ilk Dışişleri Bakanı olmaktan ve kaderlerini yakından takip ettiğimiz masum Arakan halkının yaşamakta olduğu trajediye bir çözüm oluşturabilmek adına bu ziyaretten onur duyuyorum.
**Myanmar’da 700 şehit**
1’inci Dünya Savaşı’nda değişik cephelerden Myanmar’a götürülen ve orada şehit düşen büyüklerimizin şehitlik makamları büyükelçimiz tarafından tespit edildi. Onları da ziyaret edeceğiz. Orada onlara layık bir şehitlik inşa edilmesi çalışmalarını başlatacağız. İlk aşamada 700 şehidimizin olduğu bir mekan tespit edildi. Onlar İngiltere tarafından esir olarak götürüldükten sonra orada vefat etmiş şehitlerimiz.”


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler