HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Naim Süleymanoğlu kimdir? Cep Herkülümüz Naim Süleymanoğlu'nu kaybettik!

Naim Süleymanoğlu hayatını kaybetti. Milli halterci Cep Herkülü lakablı Naim Süleymanoğlu tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği açıklandı. Karaciğer nakli gerçekleştirilen Naim Süleymanoğlu, geçtiğimiz günlerde tekrar hastaneye kaldırılmıştı. Naim Süleymanoğlu'nun hayatını kaybettiği az önce bildirildi. 1987'de Bulgaristan'dan Türkiye'ye sığınan haltercimiz ardı ardına rekorlar kırarak tüm zamanların en iyi haltercisi oldu. Peki Naim Süleymanoğlu kimdir? Kaç yaşında hayatını kaybetti?

Naim Süleymanoğlu kimdir? Cep Herkülümüz Naim Süleymanoğlu'nu kaybettik!

Olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, tedavi gördüğü hastanede 50 yaşında yaşamını yitirdi. Karaciğer naklinin ardından tedavisi Ataşehir Memorial Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde süren Süleymanoğlu'nun hayatını kaybettiği belirtildi. Siroza bağlı karaciğer yetmezliğine bağlı olarak 28 Eylül'den bu yana Memorial Ataşehir Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi gören ve 6 Ekim'de de Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat ile ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla karaciğer nakli olan Süleymanoğlu, son olarak beyindeki kanama ve buna bağlı artan ödem nedeniyle 11 Kasım'da acil ameliyata alınmıştı. Peki Naim Süleymanoğlu kimdir?

NAİM SÜLEYMANOĞLU KİMDİR?

Naim Süleymanoğlu, ‘Cep Herkülü‘ lakaplı, 46 dünya rekoruna imzasını atan, eski milli sporcu. Tüm zamanların en iyi haltercisi olarak, Türk ve Dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı. 23 Ocak 1967’de, Mestanlı, Bulgaristan’da dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, haltere 10 yaşındayken başladı. 1982’de, Brezilya‘da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda, 52 kiloda iki altın madalya alarak şampiyon olan Süleymanoğlu, 16 yaşında, rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekorunu kıran halterci ünvanını aldı.

1983 – 1986 yılları arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 olmak üzere tam 62 rekor kıran ve yine bu dönemde Dünya ve Avrupa Şampiyonaları’nda, 52, 56 ve 60 kilolarda şampiyonluklar yaşayan Naim Süleymanoğlu, 1984, 1985 ve 1986’da dünyada, yılın haltercisi seçildi. 1984 Los Angles Olimpiyatları‘na, Bulgaristan‘ın da Sovyetler Birliği’nin yanında boykota katılması nedeniyle katılamayan Naim Süleymanoğlu, ülkesindeki baskılardan kurtulmak için, 1986 senesinde, Melbourne, Avustralya’da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası‘nda bir süre ortadan kaybolan ve daha sonra 11 Aralık’ta ortaya çıktığında, Türk Büyükelçiliği’ne sığınarak, Türkiye‘de yaşama, ve Türk Milli Takımı adına karşılaşmalara çıkma telebinde bulunan sporcu, talebinin kabul edilmesinin ardından, Naim Süleymanoğlu adını aldı.

Türkiye’ye ilticasında ve getirilmesinde rol oynayan Turgut Özal, 16 Aralık’ta ülkemize gelen Naim Süleymanoğlu’nu kucaklayarak basına ve halka tanıttı. 20 Aralık 1987’de, Naim Süleymanoğlu, Cumhuriyet Halter Turnuvası‘nda dünya rekoru kırdı.

1988‘de, Avrupa Halter Şampiyonası‘na Türkiye adına katılan ve üç altın madalyanın sahibi olan ve 60 kiloda, koparmada 150 kg kaldırarak dünya rekoru kıran Naim Süleymanoğlu, o sene 7 Aralık’ta, Beyaz Saray‘da Başkan Ronald Reagan ve eşi tarafından kabul edildi. Aynı sene, Seul Olimpiyatları‘na Türkiye adına katılabilmesi için Türk hükümetince Bulgaristan’a 1 milyon dolar ödenerek gerekli izin alındı.

Bu olimpiyatlarda Naim Süleymanoğlu, 60 kg koparmada sırasıyla, 145 kg, 150.5 kg, 152.5 kg, silkmede 175 kg, 188,5 kg, 190 kg, toplamda da 320 kg, 339 kg, 342.5 kg kaldırarak, 9 dünya ve 6 olimpiyat rekoru kırarak, Türkiye olimpiyatlar tarihinde, güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu olarak adını Türk spor tarihine yazdırdı.

1992 Barcelona Olimpiyatları‘nda, rakiplerine karşı ezici üstünlük sağlayarak, yurda altın madalyayla dönen Naim Süleymanoğlu, yine o sene, Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi. 1993 Dünya Şampiyonasında, 3 altın madalya kazanmasının yanı sıra, 2 de dünya rekoru kıran halterci, 1994‘te Bulgaristan’da yapılan, Avrupa Halter Şampiyonası’nda da, sadece üç kaldırış yaparak, üç dünya rekoru kırdı.

İstanbul’da yapılan Dünya Halter Şampiyonası’nda, ilk kez Türk seyircisi önüne çıkan ve bu şampiyonada sakat olmasına rağmen, 3 dünya rekoru kırarak, üç altın madalya kazanan Naim Süleymanoğlu, bu performansıyla, en güçlü sporcu ünvanı kazandı. 1995’te, Avrupa Halter Şampiyonası’nda, yine sakat olmasına karşın, 1 altın ve 2 gümüş madalya kazanarak, Türk Milli Halter Takımı’nın birinci olmasında önemli katkılarda bulunmuş oldu.

Çin‘de yapılan Dünya Şampiyonasın’a da sakat çıkarak, 3 altın madalya kazanan Naim Süleymanoğlu, 1996’da, Amerika’da düzenlenen Atlanta Olimpiyatları‘nda, 64 kiloda 4 dünya rekoru kırarak, 3. kez olimpiyatlarda madalya kazanmasıyla tarihe geçen sporcu, Sidney Olimpiyatları’nda, saka gösteremedi.

Naim Süleymanoğlu'nun kariyeri boyunca, olimpiyatlardan kazandığı 3 Altın Madalyası, 7 Dünya Şampiyonluğu ve 6 Avrupa Şampiyonluğu vardır. 46 kere dünya rekoru kıran Naim Süleymanoğlu, 2000 senesinin 7 – 9 Aralık günleri arasında, Atina‘da toplanan, Uluslararası Halter Federasyonu Kongresi’nde astbaşkanlığa seçildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler