HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ne petrol ne de kömür, son gözde 'asfaltit'

Petrol orijinli bir yakıt olan ve kömüre benzeyen asfaltit, Şırnak ve Mardin başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunuyor.

Ne petrol ne de kömür, son gözde 'asfaltit'
Türkiye'de yakıt olarak asfaltitin kullanıldığı ilk termik santral olma özelliği bulunan Ciner Grubu'na ait Şırnak Silopi Termik Santrali, dikkatleri asfaltite çevirdi. Petrol orijinli bir yakıt olan ve kömüre benzeyen asfaltit, 6 bin civarındaki yüksek kalori değeriyle Şırnak ve Mardin başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunuyor.
Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin asfaltit rezervinin 82 milyon ton civarında olduğunu söyledi.
Asfaltitin petrol orijinli bir katı yakıt ve yüksek ısı değerine sahip olduğunu bildiren Prof. Dr. Özbayoğlu, şu bilgileri verdi:
''Ülkemizin asfaltit rezervlerinin büyük olduğunu söyleyemeyiz. Asfaltitin içerisinde kıymetli elementler var. Kadmiyum bunlardan birisi. Bunun dışında molibden, nikel ve vanadyum gibi kazanılabilir pahalı elementler de var. Bölge halkı ısınmak için evlerinde tek tek yakınca bu elementler elde edilmiyordu ama termik santral gibi merkezi bir sistem sayesinde bu elementler elde edilebilir. Küller biriktirilip daha sonra bu işlem yapılabilir. Kömürden petrol üretildiği gibi asfaltitten de petrol üretilebilir. Tabi bunun mümkün olması için büyük rezervlere ihtiyaç var.'' (AA)

Güncel haberler


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler