HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

O madenciye 10 ay hapis cezası

Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel tarafından tekmelenen madenci Erdal Kocabıyık, 'Kamu malına zarar verme' suçundan açılan davada 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

O madenciye 10 ay hapis cezası

MANİSA, (DHA) - MANİSA'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen maden faciasının ardından dönemin Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel tarafından tekmelenen madenci Erdal Kocabıyık (34), taziye için ilçeye gelen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zırhlı makam aracına tekme savurduğu gerekçesiyle hakkında 'Kamu malına zarar verme' suçundan açılan davada 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasını 5 yıl süreyle erteledi.

Soma'daki 301 kişinin yaşamını yitirdiği 13 Mayıs 2014'te maden faicasından bir gün sonra dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan taziye ziyareti için gittiği ilçede, tepkiyle karşılaşmıştı. Tepkisini dile getiren kalabalığın arasından geçen Erdoğan'ın zırhlı Mercedes makam aracına, maden işçisi Erdal Kocabıyık tekme savurmuştu. Bunun üzerine Erdoğan'ın korumaları Kocabıyık'ı yere yatırıp, etkisiz hale getirmişti. Bu sırada dönemin Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel, yerdeki Kocabıyık'ı tekmelemişti. Yerkel, olayın ardından ayağı incindiği gerekçesiyle 7 gün iş göremez raporu almıştı.


Soma'da yerde yatan bir vatandaşı tekmeleyen Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel, görevden alınmıştı

Bu olayın ardından Kocabıyık başına gelmeyen kalmadı. Yerkel'in de içinde bulunduğu Başbakanlık'a ait araca zarar verdiği gerekçesiyle 543 lira ceza kesildi. Kocabıyık hakkında ayrıca 'kamu malına zarar verme' suçundan 2014 yılı Eylül ayında Soma 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İş de bulamayan Kocabıyık, faiziyle birlikte 631 lirayı bulan para cezasını kendisine destek verenlerin yardımlarıyla ödedi. Bir süre inşaatlarda çalışan Kocabıyık'a Bergama Belediyesi sahip çıkıp, Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde iş verdi.

Kocabıyık hakkında kamu malına zarar verdiği gerekçesiyle açılan davaya geçen 8 Mart'ta devam edildi. Mahkeme, Kocabıyık'ı 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme hükmün açıklanmasını 5 yıl süreyle erteledi.

"TÜRKİYE İŞÇİ SINIFININ ONUR BELGESİ"

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Kocabıyık'a verilen cezanın ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Soma, maden faciasının ardından bir taziye evine dönmüştü. Bizim kültürümüzde taziye evinde önüne bakıp susmak varken, dönemin Başbakanı Erdoğan geldi, Soma'yı provoke etti. Soma'da insanlar nefes almaya bile utanırken, belediye önünde kürsü kurdurup korkunç, utanç verici bir konuşma yaptı. Sonra Soma'da kitlesel bir isyanın yükseldiğini gördük. 7 yaşındaki çocuktan 70 yaşındaki amcaya kadar herkes, 'Bu kadar da olmaz' dedi. Acıyı paylaşmak yerine acıyı görmeyen, anlamayan, suçlayan bir dil kullandı Erdoğan. O gün 70 yaşındaki teyzeler onu ele geçirse saçını başını yolacaklardı, o kadar sinirlendiler. O sırada Erdoğan, eskortlar eşliğinde belki bin kişi tarafından korunarak zırhlı aracıyla Soma'dan geçerken; yüreği parçalanmış, arkadaşlarını katliamda kaybetmiş bir maden işçisi, o zırhlı araçlardan birine bir tekme savurdu sadece. En muktedire, en güçlüye karşı en güçsüzün attığı bir tekme, sembolik bir tepki, bir pasif direniş. Ama anlıyoruz ki, tanksavar mermilerinin, roketatarın işlemediği, değemediği o araca madencinin tekmesi değmiş. Emekçinin tekmesi o muktedirin zırhını delmiş, canlarını acıtmış, o yüzden intikam almaya çalışıyorlar" dedi.

Mahkemenin bu kararın Erdal Kocabıyık'ın, Soma'nın ve Türkiye işçi sınıfının da onur belgesi olduğunu da açıklamasında ifade eden Milletvekili Özel, "Erdal'ın sonuna kadar arkasındayız" dedi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler