HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

O ocak 2 ay önce denetlenmiş

Karaelmas diyarı Zonguldak'ı hüzne boğan 8 madencinin ölümüyle ilgili taşeron firmaya 2 ay önce yapılan denetimde idari para cezası verildiği ortaya çıktı.

O ocak 2 ay önce denetlenmiş

Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Kozlu Müessesesi 1 nolu kuyunun eksi 630 kodunda galeri açma işini yürüten taşeron firma işçilerinden Muharrem Yapıcı (29), Hasan Bozacıoğlu (44), Muhsin Akyüz (31), Satılmış Arslan (35) ve Köksal Kadıoğlu(48)'nun cenazeleri ailelerine teslim edildi. Patlamanın etkisiyle oluşan göçükte kalan Yüksel Koca, Hüseyin Kürekçi ve Ahmet Şeker’e ise ulaşılmaya çalışılıyor. Olayla ilgili TTK yetkililerinden bilgi alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Yaklaşık bin 500 tonluk göçüğün kaldırılmasından sonra arkadaşlarımıza ulaşacağız. Toplamda 27 işçinin çalıştığı galeride 9 işçi çalışıyormuş. Hayrettin Dağkıran isimli işçimizi kurtarmış olmak tek teselli kaynağımızdır." dedi.

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/komur-ocaginda-metan-patlamasi-kara-facia/11240/1214515/)

Olayın meydana geldiği firmanın 2 ay önce 16 Kasım 2012'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca denetlendiği ve 5 maddede eksiklik tespit edildiği öğrenildi. Konuya açıklık getiren Bakan Çelik, “5 maddede noksan husus tespit edilmiştir. Bunların giderilmesiyle ilgili gerekli uyarılar yapılmıştır. Özellikle 2. maddede hazırlık çalışmaları dahil, tüm çalışmaları kapsayan müstakil bir sağlık ve güvenlik dokümanı oluşturulması ve risk değerlendirilmesi yapılması hususu teftişlerde belirtilmiştir. Ayrıca, idari para cezaları da ilgili şirketlere kesilmiş bulunmaktadır.” diye konuştu.

Bakan Çelik, eksi 630 kodunun faaliyet alanı içerinde olay günü 27 işçinin tertip edildiğini belirterek, şöyle devam etti: “Bunların maske ve koruyucu donanımları ile ilgili herhangi bir sorununun olmadığı bize ifade edildi. Ayrıca gaz ölçümleme ile ilgili gerekli gaz ölçümlerinin yapıldığı, saat 11.19 sıralarında degajın çok ani gerçekleşmesi neticesinde, işçilerin kendilerin kurtarmalarının mümkün olmadığı anlaşılıyor."

Çelik, olaydan sağ kurtulan Hayrettin Dağkıran'ın (32) 7 aylık eşi Safiye Dağkıran'a (27) geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Çelik, işçinin yakınlarını teskin etmeye çalıştı. Safiye Dağkıran, eşinin 6 yıllık madenci olduğunu belirterek, “Şu an bilinci kapalı, inşallah tamamen iyi olur. Bu olay nedeniyle çok üzüntülüyüz. İlk çocuğumuza hamileyim." dedi.

TTK GENEL MÜDÜRÜ İNAN, SON DURUMU DEĞERLENDİRDİ

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan da Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde metan gazı püskürtmesi sonucu yaşanan iş kazasıyla ilgili, ''Ocağı sabaha kadar havalandırdık, gaz uygun değerlere düştüyse göçüğe müdahale edeceğiz.'' açıklamasını yaptı. İnan, göçük nedeniyle Yüksel Koca, Hüseyin Kürekçi ve Ahmet Şeker isimli işçilerin yığınların altında kaldığını hatırlattı. İnan, galerilerde metan gazı olduğunu belirterek, “Ocağı sabaha kadar havalandırdık, gaz uygun değerlere düştüyse göçüğe müdahale edeceğiz. Dün akşamdan itibaren ikinci bir pervaneyle madeni havalandırmaya başladık. Zaten kendi pervanesi de vardı. Değerlere bakıp karar vereceğiz.'' şeklinde konuştu.

CENAZELER DEFNEDİLDİ

Yaşamını yitiren 5 madencinin cenazesi ailelerine teslim edildi. Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morgundaki Muharrem Yapıcı (29), Hasan Bozacıoğlu (44), Muhsin Akyüz (31), Satılmış Arslan (35) ve Köksal Kadıoğlu(48) isimli madencilerin cenazelerini aileleri teslim aldı.
Aileler, hastane önünde gözyaşlarına boğuldu.

Türk bayrağına sarılı tabutlar, yapılan duanın ardından cenaze araçlarıyla köylerine gönderildi. Kılınan cenaze namazlarının ardından madenciler toprağa verildi.

BAKAN YILDIZ UZUNGÜNEY KÖYÜ VE KOZLU'DAKİ CENAZELERE KATILDI

Olayın ikinci günü Zonguldak'a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise yoğun kar yağışına rağmen Kozlu ilçesine bağlı Uzungüney köyündeki Muhsin Akyüz'ün (31) cenazesine katıldı. İlk olarak Akyüz ailesine taziye ziyaretinde bulunan Yıldız, daha sonra öğle namazını müteakiben madencinin evinin önünde kılınan cenaze namazına katıldı.

Muharrem-Kübra Akyüz çiftinin 4 çocuğundan biri olan Muhsin Akyüz'ün kısa süre önce Funda Aykanat ile sözlendiği ve evlilik hazırlığında olduğu öğrenildi. Aykanat, cenaze töreni sırasında gözyaşlarına boğuldu. Akyüz'ün naaşı, gözyaşları arasında kılınan cenaze namazının ardından Uzungüney köyü Hamdiler Mahalle Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Bakan Yıldız, daha sonra TTK Kozlu Müessesi Müdürlüğü'ne giderek olayla ilgili son durum hakkında bilgi aldı. Kuyu başında bekleyen acılı aileleri ziyaret eden Bakan Yıldız, olay hakkında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler