HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Öcalan ölüm tehdidi yok dedi ama...

Bölücübaşı'nın avukatları ile yaptığı görüşme, örgüte yakın internet sitelerinde yayınlandı.

Öcalan ölüm tehdidi yok dedi ama...

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın İmralı'da avukatları ile yaptığı görüşmenin notları, örgüte yakın internet sitelerinde yayınlandı. Öcalan, Şivan Perver, Kemal Burkay veya bazı yazarları tehdit etmediğini söyledi. Öcalan, devletle ilk kez ciddi müzakere fırsatı yakaladıklarını öne sürerken, "Burada bir uzlaşmaya, Kürtlerin hakkını anayasal güvenceye bağlamaya, görüşmelerle bunu sağlamaya çalışıyoruz. Belki de ilk defa tarihi bir fırsat yakalamışız, devlet de ciddi yaklaşırsa, anayasal çözümü sağlayacağız" dedi.

Öcalan, tamamen demokratik siyaset yapanların tutuklandığını, Kemal Burkay'ın 35 yıllık cezasının 1 gecede kaldırıldığını savunurken, "KCK'den 2000 tutuklu var, bunlara en ağır cezalar isteniyor, ağırlaştırılmış müebbede varıncaya kadar cezalar isteniyor. Bunlar öyle silahlı da değiller, silahla alakaları da olmamıştır, tamamen demokratik siyaset yaptıkları halde tutuklanıyorlar. Bunları tutukluyorsun Burkay'ın ise 35 yıllık cezasını bir gecede kaldırıyorsun, beraat veriyorsun. Tutuklamalar halen devam ediyor. Kürtlere karşı hukuk kırımı yapılıyor. Devlet-hükümet bu kişileri bize karşı kullanmaya çalışıyor. KCK tutuklularının bir kelime bile Kürtçe konuşmalarına izin vermiyorsun ama Kemal Burkay'a devletin resmi kanalı TRT'de Kürtçe konuşturuyorsun. Bu da devletle ilişkilerini ortaya koyan en büyük belgedir. Bu aydınlar hep bizi eleştiriyorlar, bunları niye görmüyor, devleti-hükümeti neden eleştirmiyorlar" dediği ileri sürüldü.

Türkiye'ye dönmesi tartışılan Şivan Perver'e özel bir karşıtlığı olmadığını, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüşmesinin kendi açısından sakıncası olmadığını belirten Öcalan, ancak görüşmenin kişisel çıkar yerine Kürtler için yapılması gerektiğini söyledi. Öcalan'ın bu konuda söylediği öne sürülen sözleri şöyle:

"Peki Arınç'la görüşüyorsun ama ne yapıyorsun? Kürt sorununun çözümü için bir plan, bir proje mi sunuyorsun? Kürtler adına müzakere mi yapıyorsun? Hangi güvenceleri alıyorsun? Aleyhimize konuşan yazarların var mı Kürt sorununa ilişkin bir projeleri, çözümleri? Kemal Burkay'ın bir projesi mi var, Kürtler adına devletle müzakere mi ediyor? Varsa böyle bir durumun, bir projen ve devletle müzakere edebiliyorsan, Kürtler adına seni ciddiye alıp müzakere ediyorlarsa o zaman sen bizi temsil et, biz sana uyalım. Hem Kürtler adına bir projen olmayacak, hem Kürtler adına müzakere etmeyeceksin, hem de devletin resmi televizyonuna bizim aleyhimize röportaj vereceksin. Biz ilk kez devletle ciddi müzakere fırsatı yakalamışız, bunu da bozmaya çalışıyorsun. Biz burada bir uzlaşmaya, Kürtlerin hakkını anayasal güvenceye bağlamaya, görüşmelerle bunu sağlamaya çalışıyoruz. Belki de ilk defa tarihi bir fırsat yakalamışız, devlet de ciddi yaklaşırsa, anayasal çözümü sağlayacağız. Kürtlerin hakları için bir çözümleri varsa konuşsunlar, eleştirsinler. Yol haritamız var kamuoyuyla paylaşıldı. Bu konuda bir eleştirileri varsa söylesinler. Ama öyle Öcalan tehdit ediyor demesinler, ciddi olsunlar. Zağ olduğum, yaşadığım sürece hiç kimse, Kürtlerin onuruyla oynayamaz. Bu böyle bilinsin."

DHA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler