HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ÖDTÜ'de ağaç gerginliği

ODTÜ'de ağaç katliamı yapıldığını iddia eden Ankara Kent Konseyi üyeleri ve bazı vatandaşlar, olayın yaşandığı Eymir Gölü kıyısında protesto gösterisi düzenledi.

ÖDTÜ'de ağaç gerginliği

ODTÜ'de ağaç katliamı yapıldığını iddia eden Ankara Kent Konseyi üyeleri ve bazı vatandaşlar, olayın yaşandığı Eymir Gölü kıyısında protesto gösterisi düzenledi. Ağaçların 3 kilometrelik yangın yolu için kesildiğini söyleyen ODTÜ yetkilileri ile eylemci grup arasında gerginlik yaşandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in dün akşam Twitter hesabından duyurduğu "ODTÜ'de ağaç katliamı" açıklamasının ardından bugün ODTÜ'de hareketli dakikalar yaşandı. Ankara Kent Konseyi üyeleri ve bazı vatandaşlar, olayın yaşandığı Eymir Gölü kıyısında protesto gösterisi düzenledi. Ellerinde "Haberim yokmuş gibi ağaçları kes ODTÜ", "Eymir'de ağaçları kesen ODTÜ'yü kınıyoruz", "Eymir'de katliam başrolde" yazılı dövizler taşıyan eylemciler, daha sonra ağaçların kesildiği yerde basın açıklaması yaptı.

"ODTÜ'CÜLER HESAP VERSİN"

Grup adına basın açıklaması yapan Ankara Kent Konseyi Başkanı Seyfi Saltoğlu, "Çok fazla ağaç kesimi var. ODTÜ'cüler gelsin, genel sekreter, rektör gelsin hesap versin. Kimin ağacını kesiyorsunuz, kimin malını kime bağışlıyorsunuz. Hangi amaç uğruna yapıyorsunuz, şahsen kınıyoruz" dedi.

"Bir ağaç bir insan gibidir" diyen Saltoğlu, "Bir ağacın kaç yılda yetiştiğini bilin. Kaldı ki burası o kadar bakımsız ki Eymir Gölü'nün kenarında şişeler, öbür tarafta bilmem neler. Buralar meyhaneye çevrilmiş" diye konuştu.

Saltoğlu, ağaçların ise Eymir'de bulunan kafelere yol açmak ve etrafını genişletmek için kesildiğini iddia etti. "Böyle tabi bir gölün belediyelerde olmasından daha doğal bir şey olabilir mi?" diyen Saltoğlu, "Büyükşehir Belediyesi'ne vereceksiniz, o zaman hesap soracaksınız ama bu göl şu an gasp edilmiş. Ankara halkının en güzel mesire yeri, hava alacağı bir yer burası. Bir amaç için yapılan 1071 Malazgirt Bulvarı'na karşı çıkanlar şimdi mahcup oluyorlar, 'Biz eskiden beddua ediyorduk, şimdi dua ediyoruz' diyorlar" ifadelerini kullandı.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUM"

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Saltoğlu, "Gezi direnişi gibi bir direniş başlatacak mısınız?" sorusuna, "Çok yanlış yapmışlar, Ankara halkına hakarettir bu. ODTÜ yolu yapılırken feveran edeceksin, 'Yaptırmam Allah yaptırmam' diyeceksin, buraya geleceksin bizi kandıracaksın. Suçüstü yakalandılar. Ben Ankaralılar adına suç duyurusunda bulunuyorum. Ankara Kent Konseyi olarak üzerimize düşeni yapacağız. Şahsen şu anda suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu ağaçlar niçin kesildi?" karşılığını verdi.

Gerekirse olayın yaşandığı yerde çadır kuracaklarını belirten Saltoğlu, Ankara milletvekillerini göreve davet etti.

"11 KİLOMETRELİK PARKURDA BULUNAN 290 AĞAÇTAN 90'I KESİLDİ"

Ağaç kesimi yapılan alanda ODTÜ'lü yetkililer de basın açıklaması yaptı. Açıklama yapıldığı sırada iki taraf arasında tartışmalar yaşandı. Yaşanan tartışmalar zaman zaman gerginliğe neden oldu.

ODTÜ Ağaçlandırma ve Çevre Düzenleme Müdürü Erhan Torunoğlu, uzun yıllardır Ankara halkına açık olan Eymir Gölü çevresinde bakım ve rekreasyon çalışması yapıldığını belirtti. "Biz çalışmamızın arkasındayız" diyen Torunoğlu, "Çalışma şu an olsa yine devam ettirilir. Fotoğraflarda gösterilen tamamıyla dibinden kesilmiş ağaçlar, 290 ağaçtan bahsediyoruz. 11 kilometrelik parkur üzerinde 290 ağaçtan sadece 90 tanesi kesilmiştir. Bu da kesilmek zorundadır, kesilmediği takdirde zarar geleceği içindir. Dibinden kesilen ağaçlar alttan tekrar sürgün verip yeniden yaşamaya devam edecektir. Çünkü burası bir yeşil alan değil bir ekosistemdir, böyle şeylerin olması da son derece doğal karşılanmaktadır. Kesilen ağaçlarla ilgili ODTÜ'nün yeni bir tesis yapmak gibi kaygısı, düşüncesi olmamıştır, ileriye yönelik bir düşüncesi de yoktur" ifadelerini kullandı.

"Açılan yol nedeniyle kesilen ağaçların can ve mal güvenliği için herhangi bir sıkıntısı var mıydı?" sorusuna Torunoğlu, "Orman yangın emniyet yolları belli prosedürler çerçevesinde açılan yollardır. Bunu biz bir greyder ya da dozer sokarak açamayız. Bunun için gerekli izinler alındı. 2 sene sürecek, 200 bin ağaç kampanyamız çerçevesinde ihtiyaç duyulan gerek ağaç dikeceklerin alana ulaşımı, gerekse dikim yapacak ekiplerin ulaşacağı yollardır. Bu yollar elzemdir, bu yollardaki ağaçların kesilmesi de son derece doğal karşılanmaktadır. Nakil ne yazık ki mümkün değil. Nakil işlemi, düz platformda büyük kamyonların yanaşabileceği platformlar için geçerlidir" karşılığını verdi.

1071 MALAZGİRT BULVARI İLE EYMİR'DE AÇILAN YOLUN FARKI

"1071 Malazgirt Bulvarı çerçevesinde açılan yol ile burada açılan yol arasındaki fark nedir? Çünkü gösterilen tepki farklıydı" sorusuna da cevap veren Torunoğlu, "1994 yılından itibaren yürütülen bir çalışmadan bahsediyoruz ODTÜ yolunda. Sayın Rektörümüz bu konuda basına yeterli açıklamayı yapmıştır ve ODTÜ'nün bu yola karşı durmak gibi bir durumu yoktur, izin vermiştir. Biz Eymir'de ise can ve mal güvenliği sağlamak için ağaç kesildi. Yolu açarken belli bir yere ulaşmak amacında değiliz. Biz ormana ulaşımı sağlamayı amaçlıyoruz, insanlara değil" ifadelerini kullandı.

İki grup, yapılan basın açıklamalarının ardından olaysız dağıldı.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler