HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ofiste sıkılıp THY’nin pilot adayı oldu

ODTÜ mezunu olan 26 yaşındaki Safiye Ademoğlu, İstanbul’da Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlüğü’nde çalışırken ofis hayatından sıkılıp, THY’nin açtığı pilotluk sınavına girmişti.

Hızla filosunu büyüten Türk Hava Yolları’nın (THY) gelecekteki pilot ihtiyacını karşılamak üzere ABD’ye gönderdiği pilot adayı öğrencilerden Safiye Ademoğlu, ünlü Amerikalı kadın pilot Amelia Earhart ile tanınan ve ‘Kadın Pilotlar Hava Derbisi’ olarak adlandırılan ‘Air Race Classic’ isimli yarışa katılan ilk Türk kadın pilot oldu.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, ODTÜ mezunu olan 26 yaşındaki Safiye Ademoğlu, İstanbul’da Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlüğü’nde çalışırken ofis hayatından sıkılıp, THY’nin açtığı pilotluk sınavına girmişti.

Tecrübesizim ama pozitifim
35’incisi düzenlenen ve önceki gün ABD’nin Iowa City şehrinde start alan 4 bin 350 kilometrelik yarış 10 eyalette mola verildikten sonra Alabama eyaleti Mobile şehrinde 24 Haziran’da sona erecek. 50 takımdan oluşan kadın pilotlar arasında Türkiye’yi temsil eden Safiye Ademoğlu’nun yardımcı pilotluğunu ise uçuş eğitmeni Victoria Dunbar yapıyor. Ademoğlu, Florida Tech Üniversitesi’nin de ilk defa temsil edildiği yarışa Cessna Sky Hawk modeli 2 kişilik uçak ile katıldı. Ademoğlu, tecrübesiz olmasına rağmen başarılı bir yarış geçireceğine inandığını belirterek, “İnancım şu, ne yaptığımı biliyorum. Prosedürleri biliyor ve ben kendime inanıyorum. Pozitif düşünmek iyidir” dedi.

10 yıl çalışma garantisi
Türk Hava Yolları’nın Florida Institute of Technology Aviation ile artan pilot ihtiyacını karşılamak için yaptığı 5 yıllık eğitim anlaşması kapsamında ABD’de pilot eğitimi gören 134 öğrenci arasında tek kadın olan Safiye Ademoğlu’nun geçen bir yıllık eğitim süresi içinde kemerinde 60 saatlik uçuş tecrübesi bulunuyor. THY ile 5 yıl içinde geri ödemek kaydıyla okul giderleri için 80 bin dolarlık kontrat yapan Ademoğlu, okulunu tamamladıktan sonra THY ile en az 10 yıl çalışma garantisi de aldı.

İlk kez Türk kadın pilot var
1929 yılında 20 kadın pilotun 8 günde Santa Monica’dan Cleveland’a kadar uçuşu ile başlayan ‘Birinci Kadın Pilotlar Hava Derbisi’, 30’lu yıllarda Powder Puff Derby olarak adlandırılmış. Dünyanın ilk Amerika turu uçuşunu yapan kadın pilot Amelia Earhart’ın 2 Haziran 1937’de uçağı Pasifik Okyanusundaki Howland Adası yakınlarında kayıplara karışmıştı. Amelia’nında defalarca katıldığı yarışlar 1977’den itibaren Air Race Classic adı altında devam etmekte. Bu yıl 35’ncisi düzenlenen yarışta, ilk kez bir Türk kadın pilotu Safiye Ademoğlu, ünlü kadın pilotlarının rekorlarını kırmak için uçacak.

Pilot yetiştirmek için 40 milyon dolar ayırdı
GEÇTİĞİMİZ yıl Florida Institute of Technology Aviation ile THY arasında yapılan 5 yıl süreli ve maliyeti 40 milyon doları aşan anlaşma ile giderek büyüyen pilot ihtiyacının karşılanması amaçlanmıştı. Anlaşma gereği amacıyla ABD, Florida eyaletinde bulunan eğitim tesislerinde, seçilen pilot adaylarının eğitimini gerçekleştiriliyor. İlk aşamada 134 kişilik pilot adayı öğrenci grubu eğitime başlarken eğitimini tamamlayan pilotlar Türkiye’ye dönüşlerinin ardından jet uçağına geçiş ve atandıkları yolcu uçağının tip eğitimlerini Türkiye’de alacaklar.

En Çok Aranan Haberler