HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ölüm yolu sürücülerin korkulu rüyası oluyor

Meydana gelen trafik kazalarında yılda ortalama 5 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı Zonguldak-Çaycuma eski ve dar sahil yolu, kenardaki uçurumlar nedeniyle sürücülerin korkulu rüyası oluyor.

ZONGULDAK (İHA) - Ölüm yolu olarak adlandırılan karayolunda, sadece tek şerit bulunurken, araç sürücüleri ise ancak biraz daha geniş olan virajlarda durup, karşı istikametten gelen meslektaşlarına yol verebiliyor.

Yaklaşık 50 kilometre uzunluktaki Zonguldak-Çaycuma eski karayolunun 15 ayrı noktasındaki toplam 5 kilometrelik kısmının gidiş ve gelişler için sadece tek şeridin bulunması ve yol kenarı boyunca yer alan uçurumlar sürücülerin korkulu rüyası oluyor. Özellikle 4 kilometrelik Türkali ile Göbü köyleri arasında kalan toplam 7 ayrı noktada karşı istikametlerden iki aracın yan yana yoldan geçmesi mümkün olmazken, yolun biraz daha geniş olduğu virajlarda, diğer sürücülere yol verilebiliyor.

Metrelerce uzakta birbirlerini gören araçlardan biri en yakın virajda durarak, bir süre karşı istikametten gelen aracın geçmesini bekliyor. Araçlar birbirini görmemeleri durumunda ise, birbirlerine çarpması sonucu maddi hasarlı, yaralamalı ve ölümlü kazalara sebep olabildiği gibi, yoldan çıkmaları sonucu uçuruma yuvarlanmaları kaçınılmaz oluyor. Benzer sebeplerden meydana gelen trafik kazalarında ise her yıl ortalama 5 kişi ölürken ve onlarca kişi, yaralanıyor, on binlerce TL maddi hasar oluşuyor. Dikkatli sürücülerin genelde yol vermekte kullandığı virajlar, keskin olması nedeniyle hızlı seyir eden,dikkatsiz sürücüler için de kazalara sebep olabiliyor.

Yolun bakımsız olması da sürücüleri adeta çileden çıkarıyor. Karayolunda her an canlarının ve mallarının ölüm tehlikesi altında bulunduğunu belirten sürücüler, ölüm yolu olarak ifade ettikleri karayolunda genişletme çalışmalarına başlanılmasını istiyor. Kışın heyelan riskinin de bulunduğu yolda bir an önce çalışmaların başlamasını isteyen sürücülerden Hürriyet Çeliktürk, bu bölgede meydana gelen çok sayıda trafik kazasında bir çok arkadaşını kaybettiğini ve bir çok kişinin de yaralandığını ifade etti. Yaz mevsiminde araç trafiğinin arttığını da anlatan sürücü Çeliktürk, “Bu yollar bir ölüm yoludur. Çoğu arkadaşımız bu yolda kaza yapıp hayatını kaybetmiştir. Gidip gelirken bizde sıkıntı çekiyoruz. Özelikle kamyonlardan ve servis araçları bizleri sıkıştırıyorlar. Yaz mevsimi de olduğu için trafikte kalabalık. Trafiğin kalabalık olduğu durumlarda da trafiğe çıkmıyoruz. Bu yollar ne yazık ki trafiği kaldırmıyor. Bu yolda kaza yapmamak elde değil. Bir insanın canı ne kadar değerli ise bu yolların da insanın canı kadar da değerli olduğunun bilinmesini istiyorum” dedi.

Geçimini hurdacılık yaparak sağlayan ve hurda toplamak için sürekli bu yolu kullanmak zorunda kaldığını söyleyen Rüstem Tozman ise, köy yollarının bile bu karayolundan daha iyi olduğunu kaydetti. Bölge siyasetçilerinden de yakınan Tozman, bölge insanının ve sürücülerin mağduriyetini ise şöyle anlattı:

“Zonguldak’taki gelmiş ve geçmiş milletvekillerimiz ne yazık ki yollarımıza bakmıyor. Gören göz kılavuz istemiyor. Şu yolların haline bakın. Köy yolları bu yoldan daha iyi. Biz vergi de veriyoruz. Nereye gidiyor bu paralar? Sahil yolu yapılacağı söylendi, halen daha yapılmadı. Ben öldükten sonra mı yapılacak bu yollar? Bu yoldan geçerken, karşıdan gelen kamyonu görünce bekliyorum, O gelip, yoldan geçecek. Ben de ondan sonra geçeceğim. Kaza riski çok büyük olan bir yol. Tünel üstü olduğu için kazalar da hayatı tehlike çok büyük. Biz devlete vatandaş olarak her görevimizi yapıyoruz ama devletin içindeki adamlar vatandaşa ne yazık ki hizmet edemiyor. Bırakın yolun genişletilmesini asfaltı bile gelişi güzel döküyorlar. Dökülen asfalt da yağmur yağınca akıp gidiyor.”

KORKULARA TÜNEL UMUDU

Kazalarla ve sürücülerin tepkileri ile zaman zaman gündeme gelen yolda yetkililer birtakım tedbirler için harekete geçti. İçerisinden demir yolu geçen tünelin 50 metre uzatılması ile yolu genişletmesi hedeflenirken, karayolları tarafından programa alınan proje sürücüleri heyecanlandırdı. Proje ile ümitlenen sürücüler, deniz, demir ve karayolunun birbirine paralel olarak geçtiği bölgede henüz çalışmanın başlamamasının üzüntüsünü de yaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından karayolunun uçurum kesiminde olan tünel, 50 metre uzatılırken, şimdi karayolunun genişletilmesi için Kastamonu'da bulunan Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalara start vermesi bekleniyor. Yaklaşık 10 ay önce tünelin tamamlanmasına rağmen yolda genişletme çalışmalarının ise halen daha başlamaması dikkat çekiyor.

Kastamonu 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise yolun dar kesiminin projeye alındığını ve sürecin başladığını ancak şuan için sadece Etüd çalışmasının yapılabileceğini ifade etti. Yetkililer, bölgede yapılması planlanan kamulaştırma çalışmaları ve fizibilite çalışmaları nedeniyle yol genişletme çalışmasına başlanacak zamanın henüz belli olmadığını da ifade etti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler