HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Orionid Meteor Yağmuru nedir, ne zaman ve nasıl izlenebilir

Orionid Meteor Yağmuru'nu Facebook kullanıcılarına hatırlattı. Sosyal medya kullanıcıları Orionid Meteor Yağmuru konusunda meraklandı. Peki Orionid Meteor Yağmuru nedir, nasıl izlenebilir?

Orionid Meteor Yağmuru nedir, ne zaman ve nasıl izlenebilir

Doğa olayları zaman zaman ilgi çekici olabiliyor. Özellikle gökyüzünde meydana geldiği zaman insanların bu olaylara olan ilgisi iyice artıyor. Güneş tutulması, ay tutulması meteor yağmuru gibi olaylar çok sık görülmediği için daha fazla merak ediliyor. Bugün Facebook'a giren kullanıcılar Orionid Meteor Yağmuru hakkında karşılarına paylaşımı merak etti. Facebook tarafından yapılan paylaşımda, "Gece aydınlanıyor. Bu gece dışarı çık ve Orionid yağmurunu izle!" ifadeleri kullanıldı. Bu paylaşım üzerine kullanıcılar Orionid Meteor Yağmuru konusunu araştırmaya başladı.

Haberimizde Orionid Meteor Yağmuru nedir, ne zaman meydana gelecek sorularına yanıt bulabilirsiniz. Ayrıca Orionid Meteor Yağmuru nasıl izlenebilir sorusunun yanıtı da haberimizin devamındadır.

ORİONİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

Önce en çok merak edilen soruya değinelim, "Nedir bu Orionid Meteor Yağmuru?" Aslında bu olay her yıl meydana gelmektedir. Ekim - Kasım aylarında izlenebilen bu olay ilgi çekmektedir. Halley Kuyruklu Yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biri olan Orionid Yağmurları, 2 Ekim civarında dünyaya ulaşmaya başladı. 7 Kasım'a kadar görülmeye devam edecek bu olay süresinde, meteorların en net görülebileceği gecelerden biri de bu gece. Özellikle gece yarısından sonra saat 01.00 ile 04.00 saatleri arasında Orionid Meteor Yağmurunu net bir şekilde izlemeniz mümkündür.

ORİONİD METEOR YAĞMURU NASIL İZLENEBİLİR?

Genellikle gökyüzünü izlemek istediğimizde çeşitli aletlere ihtiyaç duyarız. Ancak Orionid Meteor Yağmurunun güzel yanlarından biri de herhangi bir alete ihtiyaç duyulmamasıdır. Özellikle 21-22 Ekim tarihlerinde net şekilde görülebilecek bu meteor yağmurunu gözlemek isteyenler gece 01.00 - 04.00 saatlerini tercih etmeli. Günün en karanlık saatleri olmasından dolayı bu saatlerde gözlemleme şansınız daha yüksek olacaktır. Diğer taraftan bu gözlemlerde hava koşullarının uygun olması da önemlidir. Yine özellikle şehirden uzak, ışığın az olduğu bölgelerde Orionid Meteor Yağmurunu gözlemlemeniz kolay olacaktır.

METEOR YAĞMURLARI NEDİR, NEDEN YAŞANIR?

Meteor yağmuru, meteorların dünya atmosferine girmesinden ardından uzay boşluğunda belirgin ışıklı izi, havanın yüzeyleriyle sürtüşmesinden meydana gelen kızışmadır. Aslında meteor parçaları oldukça küçüktür. Hatta genellikle toplu iğne ucu büyüklüğünde olurlar ancak bazı meteorlar daha büyük olabilir. Meteorlar genellikle dünyamıza ulaşmadan atmosferde yok olurlar. Ancak görece daha büyük olan meteorlar dünyamıza ulaşabilir. Dünyamızın büyük kısmının sularla kaplı olmasından dolayı bu meteorlar çoğunlukla okyanuslara düşerler.

Dünyamız Güneş etrafından turunu gerçekleştirirken, tek ve belirli yönde hareket eden meteor gruplarına yaklaşabilir. Binlerce meteorun bir arada olduğunu düşündüğünüzde, Dünyanın yaklaşması durumunda atmosferin üst tabakalarına temasla çok kızışan meteorlar, meteor yağmuru olarak anılan olayın yaşanmasına neden olur.

HALLEY KUYRUKLU YILDIZI

Bugünlerde izlenebilecek Orionid yağmuruna neden olan Halley Kuyruklu Yıldızı, ortalama 75 yılda bir Dünyamızdan görülebilmektedir. Çıplak gözle görülebilen tek kuyruklu yıldız olan Halley, iç güneş sistemine en son 1986 yılında girmiştir. Bu yıldızın dünyamızdan yeniden görülebileceği tarih 2061 olarak hesaplanmıştır.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler