HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Oruç neyle açılır? Orucu hurmayla mı suyla mı zeytinle mi açmak gerekir?

Mübarek Ramazan ayı geldi. Üçüncü gününe girdiğimiz Ramazan ayında iftarı sofrasının eksilmeyen yiyecekleri su, hurma ve zeytin oluyor. Peki oruç nasıl açılır? Suyla mı hurmayla mı zeytinle mi? Hurma ile orucu açmak şart mı?

Oruç neyle açılır? Orucu hurmayla mı suyla mı zeytinle mi açmak gerekir?

Oruç neyle açılır veya nasıl açmak gerekir sorusu kafaları meşgul ediyor. Ramazan ayı girmesiyle iftar sofraları telaşı herkesi sardı. Ramazan ayında en çok merak edilen konulardan biri de orucu neyle açmak lazım? Orucu hurma ile açmak şart mı gibi sorular her sene sorulur. İftarın hurma, tatlı ve su gibi şeylerle yapılması müstehaptır. Peygamberimiz (s.a.s.), “Biriniz orucunu açtığı zaman hurma ile açsın. Hurma bulamazsa su ile açsın. Çünkü su temizdir / temizleyicidir.” (Tirmizî, “Savm”, 10). Müslüman orucunu bulabildiği herhangi bir gıda maddesi ile açabilir, hadislerde belirtilen şeyler tavsiye niteliğindedir. Yani orucu hurma ile açmak sünnettir. İlla hurma ile açılacak diye bir kaide yoktur. Ki hadiste Peygamberimiz, hurma yoksa suyla orucun açılabileceğini bildirmiştir. Ramazan'da oruçla ilgili olarak şunları da yapmak sünnettir;

1. Ramazandan bir veya iki gün önceden oruç tutmamak sünnettir.

  1. Muharrem ayının dokuz, on ve onbirinci günü oruç tutmak sünnettir.
  2. Ramazandan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak sünnettir.
  3. Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak sünnettir.
  4. Her ayın başında ortasında ve sonunda üç gün oruç tutmak sünnettir.
  5. Sahura kalkmak mutlaka bir şeyler yemek sünnettir.
  6. İftar duasını yapmak sünnettir.
  7. Hurma, su veya tuzla iftar etmek sünnettir.
  8. Orucu bozduktan sonra akşam namazını kılmak sünnettir.
  9. Orucu her organla tutmak ve sabırlı olmak sünnettir.

ORUCU AÇTIKTAN SONRA EDİLECEK İFTAR DUASI

Allah’n Rasûlü (s.a.s.) iftar ettikten sonra, “Allah’ım, senin için oruç tuttum, verdiğin rızıkla orucumu açtım, sana güvenip dayandım, sana inandım, susuzluğum gitti, damarlarım ıslandı, inşallah mükâfatım da gerçekleşti” diye dua ederdi. (Ebû Dâvûd, “Savm”, 22)

"ORUÇ ILIK BİR BARDAK SUYLA AÇILMALI"

Prof. Dr. Canan Karatay, tüm bunların göz önünde bulundurularak iftar ve sahur yapılması gerektiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sabahları kalktığımız zaman ılık bir bardak su içmemiz gerektiği gibi, orucumuzu da ılık suyla açmalıyız. Çorba da sulu olduğu için rahatlıkla içilebilir. Ancak hazır çorbalar kesinlikle tüketilmemelidir. Evde pişirilmiş tarhana, mercimek, ezogelin, yoğurt çorbası, her türlü sebze çorbası veya yuvalama gibi çorbalar olabilir. Zeytinyağlı, naneli bir kase cacık içimizi ferahlatır. Uzun süre boş kalmış olan midemizi korumak amacıyla, suyun da çorbanın da ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına dikkat etmeliyiz. Orucumuzu ılık suyla açtıktan sonra, zeytin yağına pide batırıp, lezzetli ve sağlıklı bir yiyeceği tüketerek, gün boyu boş kalmış midemizi yormamış oluruz. Ancak zeytinyağının soğuk baskı ve sızma olmasına dikkat etmemiz gerekir. İftar sofrasında salata tabağı mutlaka olmalıdır. Bol miktarda doğal fermantasyon sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu, sızma zeytinyağı, sumak ve peynirli mevsim salatası hazırlanabilir. Cacık ve ayran da çok sağlıklıdır, istenildiği kadar tüketilebilir. Ayrıca yemek olarak köfte, sulu sebzeli et yemeği, zeytinyağlı yemekler, yeşil mercimek yemeği, dolma, sarma, karnıyarık, imambayıldı gibi her türlü ev yemeği yenebilir. Kırmızı et yemeği ve et kebabı, 2-3 kaşık bulgur pilavıyla birlikte tüketilebilir."

Akşam geç saatlerde tatlı yemenin doğru olmadığını, karaciğer ve pankreas yağlanmasını başlatıp, arttırdığını ve hazımsızlığın nedenlerden biri olduğunu dile getiren Karatay, tatlı yerine kuru yemişlerle mevsim meyvelerinden düşük glisemik karbonhidrat içerenlerin tüketilmesi halinde daha dinç kalınacağını söyledi. Prof. Dr. Karatay, iftar ile sahur arasında bol likit almanın şart olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu sürede limonlu şekersiz çaylarla limonlu bol su, ayran ve süt tüketilmelidir. İftarda kola gibi bütün asitli ve şekerli içeceklerden kaçınılması şarttır. İftardan sonra uzun yürüyüş yapmak da son derece faydalı olur."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler