HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Orucu bozan durumlar ve şeyler Mynet Ramazan sayfasında

Orucu bozan durumlar ve şeyler vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Orucu bozan durumlar ve şeyleri Mynet.com'dan öğrenebilirsiniz. Ayrıca Ramazan hakkında merak edilenler de Mynet.com'da!

Orucu bozan durumlar ve şeyler Mynet Ramazan sayfasında

Orucu bozan durumlar Ramazan ayının başladığı bugünlerde vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Oruç tutan vatandaşlar oruç bozan durumları, oruç bozan şeyleri bilmek ve buna göre bu hususlara dikkat etmek istiyorlar. Oruçlarını kazaya düşürmek istemeyen müslümanlar orucu bozan durumlara karşı da önlem almak istiyorlar. Müslümanlara farz kılınan oruç zamanında oruç tutan kimselerin muktedil olarak orucunu tutması, oruçla kendine zarar vermemesi ve oruca aykırı şeyleri yiyip içmemesi gerekmektedir. Bakara Suresi'nde, "Artık (Ramazan gecelerinde) onlarla (eşlerinizler) birleşin (cinsel ilişkiye girin) ve Allah'ın sizin için takdir ettiğini (evlat) isteyin.Sabahın aydınlığı, gecenin karanlığından ayırt edilinceye kadar yiyin ve için. Sonra da (güneşin batışı ile gecenin başlangıcı olan) akşama kadar orucu tamamlayın." ( Bakara Sûresi: 187 )

ORUCU BOZAN DURUMLAR, ŞEYLER

Oruçlu durumdayken bilerek yemek içmek, cinsel ilişkide bulunmak orucu bozar. Karı-kocadan biri ötekine zorla cinsel ilişkide bulunduğu takdirde zorla ilişkide bulunana kaza ve keffaret, kendisine zorla ilişkide bulunulan kişiye de kaza lazım gelir. Ağza giren yapmur, kar ve doluyu kendi isteğiyle yutmak, sigara içmek, öd ağacı veye anber ile tütsülenip dumanını içeri çekmek, buğday ve arpa tanesi yutmak, dışardan bir susam tanesi kadar bir şeyi alıp yutmak, yenmesi alışılmış olan çamur, kil ve kömür gibi şeyleri yemek, az miktarda tuz yemek, karısını veya sevdiği bir kimsenin tükürüğünü yutmak, kan aldırdıktan veya sadece karısını öptükten sonra orucu bozulduğu kanaatiyle bile bile orucunu bozmak, pamuk ve kağıt gibi yenmesi mutad olmayan bir şey yutmak, bir defada çok miktarda tuz yemek, yenmesi mutad olmayan zeytin çekirdeği yemek, taş, toprak, demir, altın ve gümüş gibi şeyleri yutmak orucu bozar. İçi olmayan ceviz ve badem yutmak, burnuna ilaç çekmek, ağzına aldığı boyalı iplik gibi şeylerin boyası ile rengi değişen tükürdüğü yutmak, boğazına kaçan kar veya yğmuru kendi isteği olmayarak yutmak, zorlama ile oruç bozmaki dişleri arasında nohut tanesi kadar kalan yemek kırıntısını yutmak orucu bozar. Abdest esnasında ağza ve burna su alırken kendi elinde olmayarak boğazına su kaçmak, unutarak yeyip içtikten sonra orucunun bozulduğunu zannederek yeyip içmek, Ağız dolusu kusmak, ağız dolusu gelen veya kendi isteğiyle getirdiği kusuntuyu mideye geri çevirmek, kendi isteği ile içine veya genzine duman çekmek, güneş batmadığı halde battı zannederek iftar etmek, imsak vakti geçtiği halde daha vakit vardır zannederek yemek, cinsel ilişki dışında kadına dokunmak veya öpmek sonucunda boşalmak, ramazan orucundan başka bir orucu bozmak, Ramazan orucuna niyet etmeyerek yeyip içmek, misafirken oruca başlayıo ikamete niyet ettikten sonra yemek, mukim iken oruca başlayıp sefer mesafesi yolculuğa niyet ederek bulunduğu yerin sınırlarını geçtikten sonra orucu bozmak gibi durumda orucu bozar.

ORUCU BOZMAYAN DURUMLAR, ŞEYLER

Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: "Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, (sakın) bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir." Unuarak yeyip içerken oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzını boşaltıp yıkar ve oruca devam eder. Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra boğazından aşağıya bir şey geçerse orucu bozulur. Bir kimse unutarak yiyen bir oruçluyu gördüğünde eğer güçlü kuvvetli olup dayanabilen bir kişi ise, oruçlu olduğunu kendisine hatırlatır, zayıf ve güçsüz bir kişi ise hatırlatmaz.

Bir suya dalıp kulağına su kaçmak, kendi isteği olmayarak boğazına toz ve duman girmek, kendi isteği olmayarak kusmak, kendiliğinden içeriden gelen kusuntusu yine kendiliğinden içeriye gitmek, uyurken ihtilam olmak, dokunma ve öpme olmadan sadece bakmak ve düşünmek sebebiyle boşalmak, karısını sadece öpmek, geceleyin cünüp olduğu halde sabaha kadar yıkanmayı gündüz yıkanmak, dişleri arasında sahur yemeğinden kalan nohut miktarından az olan kırıntıyı yutmak, ağızdaki tükürüğü yutmak, ağzına gelen balgamı yutmak, kafasından burnuma gelen akıntıyı içine çekip yutmak, ağzına aldığı ilacın tadı boğazına varmak, erkeğin tenasül organına ilaç veya su akıtmak, göze ilaç damlatmak, kan aldırmak, gözlerine sürme çekmek gibi durumlar orucu bozmaz.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler