HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Osmanlı Tokadı atan yapay kol

Amasya Üniversitesi öğrencileri, Osmanlı tokadı bile atabilen yapay kol geliştirdi.

Osmanlı Tokadı atan yapay kol

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde uzaktan eğitim veren mekatronik bölümünden ‘El Cezeri' adındaki 32 öğrenciden oluşan grup üyeleri ayak ve kafa hareketleriyle verilen talimatla kol ve parmaklara 11 farklı hareket kazandıran yapay kolun tanıtımını yaptılar.

Grup başkanı olan Halil Muştucu, yaklaşık 10 bin lira harcayıp ürettikleri yapay kolun özellikle de engelliler için umut olduğunu söyledi.

20 kilo ağırlığında olup 11 farklı şekilde hareket eden yapay kolun dirsek kısmının geliştirildiği takdirde hareket kabiliyetinin artırılabileceğini anlatan Muştucu, "Osmanlı tokadı bile atıyor” dedi.

Yaptıkları araştırmalarda Türkiye'de benzeri olmayan bir proje geliştirdiklerini vurgulayan Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Feda Öner de, "Kolu olmayan birisi bu şapka kafasında iken kafa hareketleriyle ve ayakkabıda bulunan sensörlerle ayak hareketleriyle kolu hareket ettirebiliyor. Engelli bir kardeşimize biraz daha yaşamında kolaylıklar sağlıyor” diye konuştu.

Uzatılan bir bardağı parmaklarıyla kavrayarak tutan kolun üretimini yapıp kola ‘Feda' ismini veren mekatronik bölümü öğrencilerine teşekkür eden Doç. Dr. Öner, "Biz ileride havada uçuşan cisimleri yakalayabilen robot kollar yapmak istiyoruz. Kese atan, banyo yaptıran kollar yapmak istiyoruz. Gelecek yıllarda bunların çok daha iyilerini yaparız inşallah” şeklinde konuştu.

Öner, yapay kolun Mayıs ayında düzenlenecek proje yarışmasına katılacağını da kaydetti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler