HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ÖSYM LYS sorularını adayların erişimine açtı

Adaylar merakla LYS soruları ve cevaplarının açıklanmasını merakla bekliyordu. Meraklı bekleyiş sona erdi ve LYS soruları ÖSYM tarafından adayların erişimine açıldı.

ÖSYM LYS sorularını adayların erişimine açtı

Öğrencilerin büyük bir stresle beklediği Lisans Yerleştirme Sınavları'nın son oturumu edebiyat-coğrafya sınavı (LYS-3) sona erdi. Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan LYS sınavı, 2 bin 532 binada yapıldı. Sınav için 772 bin 735 aday başvuruda bulunmuştu. Sınav tek oturumda uygulanarak 120 dakika sürdü. LYS-3'te, Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi yer aldı. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soru bulundu ve 85 dakika cevaplama süresi verildi. Coğrafya-1 testinde ise 24 soru bulundu ve öğrencilere 35 dakika cevaplama süresi verildi. LYS-3'ün sona ermesiyle bu yıl düzenlenen tüm LYS'ler tamamlandı.

LYS'lerin son oturumları 20 Haziran Cumartesi günkü LYS-2 fen bilimleri sınavı için 420 bin 732, 21 Haziran Pazar günkü LYS-3 edebiyat-coğrafya sınavı için ise 772 bin 734 başvuru yapıldı. Geçen yıl 2 milyon 386 bin 348 olan LYS'lerin 5 oturumu yapılan toplam başvuru sayısı bu yıl 2 milyon 538 bin 556'ya ulaştı. 13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen LYS soru ve cevapları aynı gün içerisinde saat 21.00'de açıklanmıştı. 20-21 Haziran'daki LYS sınav soruları ise 21 Haziran'da saat 16.00'da açıklandı. Adaylar LYS soru ve cevaplarına https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden TC kimlik numaraları ve kişisel şifreleri ile erişebilecek.

LYS SORU VE CEVAPLARININ YÜZDE 20'Sİ İÇİN TIKLAYINIZ

​​LYS-2

Fizik Testi ve Cevap Anahtarı için tıklayın
Kimya Testi ve Cevap Anahtarı için tıklayın
Biyoloji Testi ve Cevap Anahtarı için tıklayın

**LYS-3

**

Türk Dili ve Edebiyatı Testi ve Cevap Anahtarı için tıklayın
Coğrafya-1 Testi ve Cevap Anahtarı için tıklayın

ÖSYM'DEN YAPILAN DUYURU

2015-LYS: Fen Bilimleri ve Edebiyat-Coğrafya Sınavının Temel Soru Kitapçıklarında Yer Alan Soruların % 20’sinin Yayımlanması ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden Adayların Erişimine Açılması

2015-LYS kapsamında uygulanan Fen Bilimleri (2015-LYS2) ile Edebiyat-Coğrafya (2015-LYS3) Sınavı tamamlanmıştır.

2015-LYS2 ve 2015-LYS3’te yer alan her bir test için test sorularının tamamından rastgele seçilen % 20’si “Temel Soru Kitapçıkları” adı altında, hiçbir telif bedeli talep edilmeksizin aşağıda belirtilen tarih ve saatte ÖSYM’nin İnternet sitesinden kamuoyunun erişimine açılacaktır. Yayımlanan % 20 dışında kalan diğer sınav sorularının telif hakları bedelli ya da bedelsiz olarak hiçbir kişi veya kuruluşa devredilmeyecek ve bu soruların kişisel ya da toplu her türden paylaşımı (basımı, yayımı, dağıtımı) yasak olacak, paylaşanlar hakkında 5846 sayılı Kanun kapsamında yasal yollara başvurulacaktır.

Sınav sorularının tamamı ise ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminden 10 gün süreyle sadece ilgili sınava/sınavlara başvuran adayların erişimine açılacaktır. İlgili sınava/sınavlara başvuran adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden TC Kimlik Numaraları ve kişisel şifreleri ile başvurmuş oldukları sınavın/sınavların sorularının tamamına erişebileceklerdir.

ÖSYM’nin İnternet sitesinden yayımlanan “Temel Soru Kitapçıkları” basın yayın organları tarafından, telif hakları ÖSYM’de saklı kalmak kaydıyla, herhangi bir telif hakkı bedeli ödenmeksizin kullanılabilecektir. “Temel Soru Kitapçıkları” adı altında ÖSYM’nin İnternet sitesinden yayımlanan sorular dışında kalan ve artık Merkezimize ait gizli bilgi olarak nitelenecek tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla bir bütün olarak veya kısmen paylaşılması halinde, paylaşan kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemler başlatılacaktır.

Kamuoyuna ve adaylara duyurulur.

Sınav Tarih Saat

LYS2, LYS3 21.06.2015 16.00 Temel Soru Kitapçıkları (%20)

LYS TERCİHLERİ NE ZAMAN

Öğrenciler LYS sonuçlarının açıklanmasıyla tercih, yerleştirme ve kayıt işlemlerini tamamlayacaklar. LYS sınav sonuçlarına göre tercihler 6- 14 Temmuz tarihleri arasında alınacak. Ardından yerleştirme sonuçları açıklanacak ve üniversitelere kayıtlar 3- 7 Ağustos arasında yapılacak. Online ortamda e- kayıt yapmak isteyen adaylar ise 28 Temmuz- 5 Ağustos arasında işlemlerini gerçekleştirebilecek.

ÖSYM BAŞKANINDAN LYS SONUÇLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

ÖYSYM Başkanı Demir, LYS 2015 sonuçlarının ne zaman açıklanacağına ilişkin sorulara yanıt verdi:

"Sınav sonuçlarını açıklarken süre konusunda sürpriz yapmak gibi bir iddiamız yok. Önemli olan,sağlıklı şekilde sonuçları üretelim. Çünkü sürprizin kurumsal açıdan maliyeti şu; sabaha kadar kişileri çalıştırmak zorundasınız, yorgun bir şekilde hata yapma riski olabiliyor. Dolayısıyla süreyi öne çekme konusunda çok özel bir gayretimiz olmayacak. Ama makul bir süre içinde açıklamaya çalışacağız."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler