HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Otorite boşluğu kaçakçılığı patlattı

Son aylarda en çok konuşulan sınır haline gelen Türkiye - Suriye sınırının güvenliğini Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı timler sağlıyor.

Sınır ihlallerine karşı termal kamera ve hareket sensörleri ile yer belirleyen Mehmetçik, son aylarda Suriye’deki otorite boşluğu nedeniyle adeta patlama yapan kaçakçılığa karşı mücadele ediyor. Sınır bölgesinde son bir hafta içinde 6,5 kilogram uyuşturucu, 15 bin 795 karton sigara, 37 bin 405 litre akaryakıt, 520 küçükbaş hayvan, 14 büyükbaş hayvan, 8 tabanca, 54 cep telefonu, 1 gece görüş dürbünü ve yaklaşık 10 ton gıda maddesi ele geçirildi.
**KAPSAMLI GÖZETLEME VE DEVRİYE SİSTEMİ**
Türkiye’nin 911 kilometre ile en uzun kara sınırı olan Suriye kara sınırının güvenliğini sınır kapıları hariç Kara Kuvvetleri Komutanlığı sağlıyor. Kara Kuvvetleri, sınırın emniyetini bölgede kapsamlı bir gözetleme ve devriye sistemi oluşturarak yürütüyor. Uzun kara sınırının belli aralıklarla dizilmiş karakollarda sürekli personel bulundurmak yerine, termal kamera ve hareket sensörü gibi teknolojik cihazlar kullanıyor. Kaçakçılık veya sınırdan yasa dışı geçiş durumuna karşı hareket halindeki timler müdahalede bulunuyor.
**TERMAL KAMERALARLA TESPİT**
Hakim mevzilere yerleştirilen termal kameralarla kaçakçıların geçiş yapmaya yönelik çalışmaları tespit ediliyor. Daha sonra bölgelere yakın zırhlı araçlardaki müdahale timlerine tespit edilen hedeflerin koordinatları ve cinsi bildiriliyor. Zırhlı araçlardaki müdahale timi birkaç dakika içinde kaçakçıların bulunduğu noktaya hareket edip, bulunduğu yerleri tespit ediyor. Kaçakçılar kalabalık olduğunda takviye birlik isteniyor. Takviye birliklerin gelmesinden sonra projektörlerle kaçakçıların çevresi aydınlatılıyor. Güçlü projektörlerle geçici körlük yaşayan kaçakçıların etrafı çevrilip, üstü arandıktan sonra etkisiz hale getiriliyor.
**HAREKET SENSÖRLERİ NEREDEN GEÇTİKLERİNİ BELİRLİYOR**
Sınır bölgesinde kaçakçılığın önlenmesinde kullanılan bir diğer yöntemde hareket sensörleri. Kaçakçıların atlarla veya araçlarla sınırı geçmesini engellemek için sınır hattında geniş ve derin bir hendek inşa ediliyor. Bazı kritik karakollarda ise muhtemel geçiş yerlerine hareket sensörleri yerleştiriliyor. Bu sensörler sayesinde sınırın nereden geçildiği belli olunca o bölgeye tim sevk edilerek kaçakçılara müdahale ediliyor.
**KAÇAKÇILIKLA MÜCADELENİN OLMAZSA OLMAZI PROJEKTÖRLER**
Mehmetçiğin kullandığı bir diğer yöntem ise kuvvetli projektörler. Kaçakçılıkla mücadelenin olmazsa olmazı bu güçlü projektörler, özellikle gece koşullarında kaçakçı ve göçmenleri geçici olarak göremez hale getirmek suretiyle etkisizleştiriyor.
**TEL ÖRGÜ YAP-BOZ MÜCADELESİ**
Mültecilerin sınır hattının Suriye tarafında yoğunlaşmasının da kaçakçılığın artmasına neden olduğu belirtiliyor. Hatay’a bağlı Bükülmez bölgesinde sınırın sıfır noktasındaki tel örgülerden itibaren başlayan ve fıstık ağaçlarının arasına kurulmuş yüzlerce çadır ve barakada yaklaşık 17 bin mültecinin yaşadığı tahmin ediliyor. Bu çadırlarda kalan insanların amacı bir an önce sınırın Türkiye tarafına geçmek ve Suriye’deki iç savaştan kendilerini ve ailelerini kurtarmak. Mehmetçik başka bölgedeki olaya müdahale etmeye yöneldiğinde bu çadırlarda kalanlar sınır hattındaki tel örgüleri tahrip edip, Türkiye tarafına geçiyor. Bu nedenle Mehmetçik ile kaçakçılar arasında bir de tel örgü yapma bozma mücadelesi yaşanıyor. Kaçakçıların geçiş için bozduğu bir tel örgüyü bir saat sonra Mehmetçik onarıyor. Ama birkaç gün sonra tel örgünün birkaç yüz metre ötesinden yeni bir delik daha açılıyor.
**KAÇAKÇILARDAN ASKERE DİRENİN ÇAĞRISI**
Doğan Haber Ajansı’nın ulaştığı bilgilere göre, sınır bölgesinde yaşanan can pazarını bazı kaçakçılar kendi emelleri için de kullanıyor.. Kaçakçılar, mültecileri yakalandıklarında Türk askerlerine direnip mukavemet etmeye teşvik ediyor. Kaçakçıların bu çağrıları üzerine mültecilerin yakalandıklarında bazen silahla, bazen de taş atarak askerin görevini yapmasını engellemeye çalışıyorlar. Sınırın Türkiye tarafındaki vatandaşlardan da bu saldırılara katılanların olduğu iddia ediliyor. Askerlerde, sivil halka zarar gelmemesi için silahlı müdahaleden özellikle kaçınıyor.
**OTORİTE EKSİKLİĞİ KAÇAKÇILIK OLAYLARINDA PATLAMA YAPMIŞ**
Suriye’deki olaylar nedeniyle devlet otoritesinin olmaması ve yaşanan insani dram, sınır güvenliğini önemli ölçüde güçleştiriyor. Sınırın Suriye tarafındaki otorite eksikliği, bölgede geçim kaynaklarından biri olarak görülen kaçakçılık olaylarında patlamaya yol açmış durumda. Mehmetçik bu koşullara ve olumsuzluğa rağmen Türkiye’nin gücünü ve ulusun şefkatini gösteren tavrıyla hareket ediyor.
**SINIR BÖLGESİNDE BİR HAFTADA 1672 KİŞİ YAKALANDI**
Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan bilgiye göre Suriye, Irak ve İran sınır bölgesinde bir hafta içinde 1672 kişi yakalandı. 24 Mayıs ila 30 Mayıs 2013 tarihleri arasındaki sürede Irak sınırında 5, İran sınırında 28, Suriye sınırında ise 1639 kişi yakalandı. Yine sınır bölgesinde son bir hafta içinde 6,5 kilogram uyuşturucu, 15 bin 795 karton sigara, 37 bin 405 litre. akaryakıt, 520 küçükbaş hayvan, 14 büyükbaş hayvan, 8 tabanca, 54 cep telefonu, 1 gece görüş dürbünü ve yaklaşık 10 ton çeşitli gıda maddesi ele geçirildi.
Mayıs ayının son günü ise Hatay’ın Hacıpaşa bölgesinde 4 ayrı kaçakçılık olayına müdahale eden Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın sınır birlikleri 78 Suriyeliyi yakaladı, kaçakçıların sınırda kullandıkları 6 ata el konulurken, 1045 litre akaryakıt, 19 akaryakıt bidonu, 800 kilogram çay ve 7 bin 720 paket sigara ele geçirdi. Böylece 2011 yılı Mayıs ayından bu yana yakalanan kaçakçı ve Suriyeli göçmen sayısının 50 bine ulaştığı bildirildi. (DHA)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler