HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Oy vermediler kıymete bindiler

Diyarbakır'ın Oyluklu Köyü sakinleri, yıllarca seçim sandığına gitti ama söylediklerine göre oy verdikleri hiçbir partiden hizmet alamadılar.

Oy vermediler kıymete bindiler

1 Kasım'da tepkilerini göstermek için hiçbiri oy kullanmadı. Bu tepkinin ardından hem Başbakanlık hem de HDP'li Büyükşehir Belediyesi, köylülerin sesini duydu.

Yıllarca kanalizasyon, içme suyu, yol ve sağlık merkezi için aşındırmadık kapı bırakmayan Oyuklu köyü sakinleri parti tercihlerini değiştirmelerine karşın sonuç alamayınca çareyi 1 Kasım'da seçimleri boykotta buldular. 661 seçmenin hiçbiri sandığa gitmeyince de dikkat çekmeyi başardılar. Yıllarca hizmet bekleyen köylüler bu sefer beklentilerine kavuşacak gibi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Oyuklu Köyü (Sıne) Lice, Kulp, Hazro ve Hani ilçelerinin tam kesişme noktasında kurulu. 210 haneli köyün 2 bin nüfusu ve 661 seçmeni var. Köylülerin seçim tercihi yıllarca ağırlıklı olarak sağ partilerden yana olmuş. Örneğin, 30 Mart 2014'teki yerel seçimlerinde Oyuklu Köyü’nde AK Parti 230 DBP 88 oy almış. 7 Haziran'da ise tablo değişmiş. HDP 258 oy alırken, AK Parti 96’da kalmış.

Muhtar İbrahim Savaş tercihlerinin nedenini şöyle anlatıyor:

“Bugüne kadar genelde sağ partilere oy çıktı bizim köyden. AK Parti seçimlere katılmaya başladığından beri ağırlıklı olarak AK Parti’ye verdi köylülerimiz. Haliyle köyümüzün eksiklikleri için Valilik, Kaymakamlık ve Özel İdare’nin kapısını aşındırdık. Köyümüzün kanalizasyon, içme suyu, yol ve sağlık merkezi problemleri var. Belediyeye, DİSKİ’ye gittik. Hep ‘tamam tamam’ deyip ilgilenmediler. Ama seçimler yaklaştığında gelip oy istemesini de bildiler. Köylüler hizmet alamayınca yıllarca oy verdikleri partiyi değiştirip hiç değilse HDP’nin elinde olan yerel yönetimlerden hizmet alırız diye bu sefer de ağırlıklı olarak HDP’ye verdiler.”

'Bir şey değişmedi'

Al Jazeera'nin haberine göre, AK Parti’den ilgi görmedikleri gerekçesiyle oy tercihini değiştiren köylüler seçim öncesi sorunlarının halli için vaatte bulunan HDP’li vekiller ve yerel yönetimlerden de beklediği ilgiyi görememişler. 1 Kasım'da bu nedenle farklı bir yola başvurmaya karar vermişler:

“Köyde tartışma çıktı, çünkü seçimden önce yapacaklarını vaat ettikleri kanalizasyon ve şu şebekesi için seçimlerden sonra muhatap bulamadık. Köyün ileri gelenleri ve her evden bir kişi toplanıp ‘Ne yapalım’ diye konuşmaya başladık. Ortak kararla seçimlere gitmemeye karar verdik ve 1 Kasım’da köyden tek bir Allah’ın kulu sandığa gitmedi. Dört oy çıktı iki sandıktan, onlar da sandık görevlilerinin oyuydu.”

'Telefonlar geldi'

Muhtar İbrahim Savaş’ın anlattığına göre, her iki siyasi parti de küçük bir şok yaşadı ve köylüler boykotun olumlu işaretlerini şimdi görmeye başladı:

“Başbakanlık'tan bir danışman arayıp boykot nedenimizi sordu. Ben de durumu anlatınca, ‘Böyle hizmetler beklediğinizden haberimiz yoktu, artık haberimiz var’ dediler. HDP kanadında da aynı durum oldu. Sandığa gitmeme gerekçemizi sordular, anlatınca söz verdikleri hizmetin geleceğini belirttiler. Köyümüz ile Hazro ilçesi arasındaki yola asfaltla yama yaptılar. Köyümüzle Lice arasındaki yolun onarım ve bakımı için bekliyoruz. DİSKİ arayıp, su şebekesi için geleceklerini söyledi. Bugünlerde bekliyoruz. Kanalizasyonu programa almışlar, onu da yapacaklar. Yapmazlarsa zaten yine sandığa gitmeyeceğiz.”

‘Çocuklar sürekli hasta’

Oyuklu köyünde boykot kararının alınmasının önemli nedenlerinden birisi kanalizasyon sisteminin olmaması. Köylülerden Vezir Demir sürekli açıkta akan kanal suları nedeniyle çocukların hasta gezdiklerini söylüyor:

“2 bin nüfusumuz var ve özellikle yaz aylarında kokudan durulmuyor. Bulaşıcı hastalıklar sürekli problemimiz. Hastaneye gideceğiz, en yakın hastane 20 kilometre ötede ve yol sıkıntılı."

Oyluklu köyü Diyarbakır'a 100 kilometre uzaklıkta. "Eğer hizmet alamazsak bundan sonraki seçimlerde de kesinlikle sandığa gitmeyiz" diyorlar. Tek istedikleri sorunlarının fark edilmesi ve çözülmesi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler