HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

''Oyuncaklarımız köyümüzde kaldı''

Ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlerin çocukları, evlerinde bıraktıkları oyuncaklarına kavuşmayı hayal ediyor.

Bazı Kürt gruplar ile terör örgütü IŞİD arasında Halep'e bağlı Kobani (Ayn el Arap) bölgesindeki çatışmalardan kaçan Suriyelilerin kimisi AFAD koordinesinde kurulan kamplarda, kimisi de ilçe merkezindeki park ve bahçelerde barınıyor.

Kobani'nin Şeyran köyünde yaşayan çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 70 Suriyeli Kürt ise Suruç ilçesindeki Altınova Camisi'nin küçük mescidinde yaşam mücadelesi veriyor.

Hayırseverlerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hayata tutunmaya çalışan sığınmacılar, en kısa sürede ülkelerine döneceklerini düşündükleri için geçici olarak mescitte konakladıklarını dile getirdi.

-"Dışarıyı tanımıyoruz"

Henüz 10 yaşında 5 kardeşiyle ülkesini terk etmek zorunda kalan Silva Şahabi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce sadece televizyondan gördüğü bir ülkeye geldiğini söyledi. Türkiye'de herkesin kendilerine yardımcı olmaya çalıştığını anlatan Şahabi, buna rağmen tekrar köylerine dönmek istediğini ifade etti. Çevreyi tanımadıkları için dışarı çıkamadıklarını belirten Şahabi, "Köyümüze geri gitmek istiyoruz çünkü oyuncaklarımız köyümüzde kaldı. Onları yanıma alamadan buraya geldik" dedi.

Bozan Kamış da ülkelerindeki savaşın kendi köylerine kadar ulaşması nedeniyle yaklaşık bir yıldır gidemediğini okulunu özlediğini dile getirdi.

Türkiye'de canının istediği şeyleri alamadığını belirten Kamış, "Orada az para götürüyor çok şey alıyorduk ama burada bir sürü para veriyoruz yine de çok az yiyecek alıyoruz. Biz biran önce köyümüze dönmek istiyoruz. Bir de köyümde çok sevdiğim kamyonum vardı onu yanımda getiremedim burada oynayacak başka oyuncakta bulamıyorum" ifadelerini kullandı.

Siyar Havaş ise köylerinin etrafında silah seslerinin duyulmasının ardından annesi ve 7 kardeşiyle Türkiye'ye kaçtıklarını anlattı.

Yaklaşık bir haftadır evlerine dönmeyi beklediğini dile getiren Havaş, "Olayların nasıl geliştiğini bilmiyoruz. Saldırılar nedeniyle buraya geldik. Suruç'u çok fazla tanımıyoruz. Bu nedenle de daha bildiğimiz köyümüzde yaşamak istiyoruz" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler