HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Özel maden işletmelerinin umudu yeni yasama yılı

Zonguldak'ta, 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un getirdiği hükümlerin maliyetleri yüzde 50 oranında artırdığı gerekçesiyle faaliyetlerini durdurarak işçilerin çıkışını vermeye başlayan maden işletmeleri, 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılında TBMM'de sorunlarının görüşülerek çözüme kavuşturulmasını bekliyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) kiraladığı sahada faaliyet gösteren ve üretimleri oranında kuruma rödovans (katkı, kira) payı veren 22 kömür işletmesinin kamuoyunda "torba kanun" olarak bilinen yasanın getirdiği hükümler nedeniyle üretimlerini durdurdukları ocaklardaki sessizlik sürüyor.

İşten çıkartılan işçilerin bir süre yaptığı eylemlere de ara verilen kentte, TBMM'de 1 Ekim'da yeni yasama yılının başlamasıyla maden işletmelerinin sıkıntılarını giderecek bir düzenleme yapılması ümit ediliyor.

Madenciler ise yeniden yerin altına inerek yeni yasanın kendilerine getirdiği avantajlar sayesinde daha güvenli ve fazla ücretle çalışmanın hayalini kuruyor.

Maden işletmecilerinden Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel sektör olarak işçi maaşlarının ve haklarının iyileştirilmesinde yana olduklarını ancak artan maliyetlerin yol açtığı sıkıntıların çözülmesini beklediklerini söyledi.

Türkiye Kömür İşletmeleri'nce Soma'da özel firmaların ürettiği kömürü satın alma uygulamasının benzerinin havzada hayata geçirilebileceğini savunan Demir, "Ürettiğimiz kömürü devletin satın alması ya da rödovansın kaldırılarak sigorta primi desteği gibi çözümler üretilebilir. Bunlar olursa özel kömür işletmeleri çalışmaya ve daha fazla istihdam sağlamaya devam edecektir. Bizim isteğimiz 'torba kanun'un artırdığı yüzde 50 maliyeti karşılayacak bir çözüm önerisidir" diye konuştu.

Demir, ilgili bakanların özel kömür işletmelerinin sorunlarının mecliste gündeme getirilmesine yönelik açıklamaları olduğunu vurgulayarak, "Şu ana kadar 2 bin 700 madencinin resmi olarak işten çıkışı verildi, umudumuz mecliste yeni yasama faaliyetlerinin başlamasıyla sıkıntımızı çözecek bir formülün hayata geçirilmesidir. Bekleyişimiz sürüyor. Kent için madencilik önemli bir istihdam kaynağı. Bunu devam ettirileceğine, maden işçisi ve işletmelerin lehine olan düzenlemelerin uygulamaya konulacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

"Torba kanun", "Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak", "Yer altı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek", "İşçilerin yer altındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek" ve "Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yer altı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek" gibi düzenlemeler içeriyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler