HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Özgecan Aslan davası 9 Eylül'e ertelendi

Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesiyle ilgili haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen tutuklu 3 sanığın yargılanmasına Tarsus Adliyesi Konferans Salonunda başlandı.

Tutuklu 3 zanlının hakim karşısına çıktığı duruşmada aileyi Özgecan'ın amcası Yaşasın Aslan temsil ederken, adliye bahçesi yüzlerce avukat ve bazı STK'ların temsilcileri ile doldu.

Türkiye Özgecan davasına kilitlendi TIKLAYIN

11 Şubat'ta ortadan kaybolduktan 2 gün sonra dere kenarında yakılmış cesedi bulunan Özgecan Aslan'ın katil zanlıları minibüs şoförü 26 yaşındaki Ahmet Suphi Altındöken, babası 50 yaşındaki Necmettin Altındöken ile arkadaşı 25 yaşındaki Fatih Gökçe sabaha karşı karanlıkta çok sıkı güvenlik önlemleri altında gizlice adliyeye getirildi.

Özgecan Aslan'ın öldürülmesiyle ilgili haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen tutuklu 3 sanığın yargılandığı dava 9 Eylül tarihine ertelendi.

DAVADA İĞRENÇ AYRINTILAR (18+)

Hiçbir avukatın savunmak istemediği ancak Mersin Barosu tarafından yasalar gereği Suphi Altındöken için atanan avukat Kamil Veliak, Necmettin Altındöken için atanan İbrahim Kaplan ile Fatih Gökçe'nin avukatı Nazmi Karataylı da duruşmada hazır bulundu.

İlk savunmayı Suphi Altındöken yaptı. Ağlayarak savunma yapan Altındöken, Özgecan'ı alışveriş merkezinin önünden aldığını daha sonra ileride başka yola saptığı sırada Özgecan'ın 'Neden başka yola sapıyorsun?' diyerek kendisine arkadan vurduğunu öne sürerek şunları söyledi:

"Minibüsü ıssız bir yere çektim. Arkaya geçip kendisine yumruk attım o da benim yüzümü tırmaladı. Daha sonra 12 yıllık arkadaşım Fatih Gökçe'yi arayarak 'Başım belada' dedim. Geldi, maktule bir baktı, sonra arkadaşı Osman'ı arayıp benzin istedi. Buluşmak üzere ayrıldık, ben eve gittim. Babamı aradım, benim eve geçtik, elimi yüzümü temizledim. Eşim yüzümü görünce ne olduğunu sordu ben de kavga ettiğimi söyledim."

MAHKEME BAŞKANI O HAREKETE KIZDI VE TEPKİ GÖSTERDİ

Suphi Altındöken'in savunma yaparken sık sık ağlamasına tepki gösteren Mahkeme Başkanı Ercan Kumhak, "Ağlamayı geçelim, devam edelim" dedi. Daha sonra Altındöken, savunmasına devam ederek şöyle konuştu:

ARKADAŞI FATİH'İ SUÇLADI

"İlk kez burada söylüyorum. Fatih arabadan inerken kemerini sıkıp fermuarını çekti. Fatih, 'Öldürmemiz lazım' dedi. Ben de bıçağı aldım boğazına sapladım. 'Hadi gidiyoruz' dedik, babam 'Nereye?' dedi. Fatih de 'Pikniğe gidiyoruz mangal yakarız' diye espri yaptı. Fatih soğukkanlıydı. O sırada Fatih yüzümün tırmalandığını görünce, 'Oğlum sen kimliğini parmaklarına bırakmışsın, suç delili tırnakları. Ellerini keselim sen orada büyük delil bıraktın' dedi. Bunun üzerine ellerini bilek hizasından bıçakla kestim. Ellerini alıp evin alt katındaki tuvaletin klozetine sakladım. Bana 'Kız güzelmiş' dedi, 'Sen bir şey mi yaptın?' dedim. 'Sus sesini çıkarma yoksa seni ihbar ederim' dedi. Daha sonra ayrı arabalarla yola çıktık. Fatih arayıp üniversitenin oraya çağırdı. Orada buluşup onun aracını takip ettim. Bir yerde durduk ve cesedi indirdim. Fatih bana 'Benzini getir' dedi, ben öyle bir niyetim olmadığı için benzin şişesini kasten düşürerek, 'Yakmayalım' dedim, o ısrar etti. Ertesi gün buluştuğumuzda Fatih, 'Bak, dün otobüste kıza öyle yaklaştığımı söylersen çoluğunu çocuğunu kaçırırım' dedi. Ben maktule cinsel saldırıda bulunmadım."

'NEDEN MAKTÜLÜ GENİTAL BÖLGESİNDEN BAŞLAYARAK YAKTINIZ'

Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde öğleden önce Suphi Altındöken'in ifadesi alındıktan sonra mahkeme heyeti ara verdi. Aranın ardından devam edilen duruşmada, Fatih Gökçe ve baba Necmettin Altındöken'in ifadesinin alınmasına başlandı.

Necmettin Altındöken savunmasına ağlayarak başladı. Cinayetin işlendiği gün otobüse bindiğini doğrulayan baba Altındöken'e mahkeme başkanı, "Araca bindiğinde araç kan gölüymüş kanı görmedin mi? Arkana hiç bakmadın mı kokuyu da mı hissetmedin?" diye sordu. Altındöken ise görmediğini hissetmediğini söyledi.

Fatih Gökçe ise olay günü Suphi'ye maktulü hastaneye götürelim dediğini belirterek, "Baba Necmettin Altındöken, Suphi'ye bıçağı verdi. Suphi maktulün ellerini kesti. Baba Altındöken de cesedi benim arabama koymak istedi ama ben izin vermedim" dedi.

Özgecan Aslan'ın avukatlarından Sevim Küçük de, Suphi Altındöken'e, 'Özgecan'ı kim yaktı?' diye sordu. Suphi Altındöken de, "Ben yakmadım, Fatih Gökçe yaktı" dedi.

Avukatın "Sence Suphi, Özgecan'a tecavüz etti mi?" diye sorması üzerine Fatih Gökçe, "Elbette, başka ne olabilir ki?"

Özgecan Aslan'ın avukatı, "Neden maktulü yüzünden başlayarak yakmadınız da genital bölgesinden başlayarak yaktınız?" diye sorunca Gökçe, "Ben yakmadım, yakma olayıyla ilgim yok" diye cevap verdi.

Zanlılardan Suphi Altındöken ve babasıyakma olayını Fatih Gökçe'nin gerçekleştirdiğini söyledi.

Savcı Özgecan'ın ellerini kestiğini söyleyen Suphi Altındöken'e "Neden ellerini kestin, madem yakacaktınız?" diye sordu, Altındöken ise yakma planları olmadığını söyledi.

Amca Yaşasın Aslan ise üzüntülerini dile getirerek "Bu olayın başından beri sürecin içinde olarak Özgecanlar adına, şahsım adına yüce mahkemenizden öyle bir karar istiyorum ki dünyaya ve ülkemize örnek olsun. Öyle bir karar istiyorum ki, böyle caniler bu karardan korksun. Öyle bir karar istiyorum ki, herkes mutluluk içerisinde yaşasın. Çok pişkin bir şekilde olayı anlatıyorlar. Ben bu canilerin daha önce faili meçhul cinayetler işlediğini düşünüyorum. Bu bölgede işlenen cinayetlerde bu canilerin parmağı olup olmadığının araştırılmasını istiyorum. Bu canilerin safsatalarına meydan vermeden en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyorum" dedi.

KADEM'E TEPKİ

Duruşma devam ederken, adliye bahçesinde Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile diğer kadın dernekleri arasında tartışma çıktı. KADEM'in açıklama yapmak istemesine, diğer kadın dernek ve platform üyeleri karşı çıktı. Kadın cinayetlerinin sorumlusunun Ak Parti hükümeti olduğunu ve KADEM'in de Ak Parti'ye yakın bir sivil toplum kuruluşu olduğunu öne süren kadınlar ile KADEM üyeleri arasında arbede yaşandı. Tarsus İlçe Emniyet Müdürü Salim Çakan, megafonla taraflara seslenerek sükunete davet ederken, tarafları araya giren çevik kuvvet polisi ayırdı.

Öte yandan MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Tarsus Belediye Başkanı MHP'li Şevket Can ile Birleşik Kamu- İş Sendikası Hasan Kütük de adliye bahçesine gelerek yaptıkları açıklamada Özgecan'ın öldürülmesi kınadıklarını söylediler.

'ÖNCE BOĞAZINI, SONRA ELLERİNİ KESTİM'

Duruşma devam ederken, avukatlardan Bülent Duman, içeride silahlı polislerin bulunmasının kanuna aykırı olduğunu belirtip bu konunun tutanağa geçirilmesini istedi. Ancak mahkeme başkanı salonda polis ve jandarmanın içeride güvenlik için silahla bulunabileceğini ve bunun da yasalarda mevcut olduğunu belirtip Duman'ın istemini reddetti.

Daha sonra Suphi Altındöken'in savcılıktaki ifadesi banttan okundu. Ardından savunmasına devam eden Altındöken, yine arkadaşı Fatih Gökçe'yi suçlayarak, "Fatih'in yönlendirmesiyle önce boğazını kestim, ardından da bileklerini kestim" dedi.

Sanığın, savunmasında Özgecan'ın kendisine Mersin'e götürmesi için 100 lira teklif ettiğini söylemesi üzerine Savcı Erol Kaplan, 'İnip taksiye de binebilirdi. Neden 100 lira vermeyi önerdi?' diye sordu. Sanık Altındöken, "Bilmiyorum. Ters yöne saptığımda önce tepki vermedi. Bayağı gidince tepki verdi" diye konuştu.

ÖZGECAN BİBER GAZI SIKMIŞ

Bacaklarında izler olduğunu ve bunun nedeninin sorulması üzerine Suphi Altındöken, izlerin Özgecan'ın kendisini tekmelemesinden kaynaklandığını söyledi. Bu sırada üye hakimlerden Nesibe Çınar, Özgecan'ın yüzüne biber gazı sıkıp sıkmadığını sordu. 'Biber gazını sıktı ama isabet etmedi' diyen Suphi Altındöken daha sonra mahkeme başkanı Ercan Kumhak'a dönüp "İyi dinleyin" dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı Kumhak, Altındöken'i saygılı olması için uyararak, bir hakimle bu şekilde konuşamayacağını söyledi.

"TECAVÜZ VE ÖLDÜRME NİYETİM YOKTU"

İfadesine eklemeler de yapan sanık Suphi Altındöken, Özgecan'ın kendisine mahkemede söyleyemediği sözler söylediğini öne sürdü. Hakimlerin ve avukatların bu sözleri açıklamasını istemesi üzerine Altındöken, "Bana şerefsiz ve köpek diye hakaret etti" dedi. Bu sözler, salonda uğultulara neden olurken, sanık Altındöken, "Benim kesinlikle tecavüz etme ve öldürme niyetim yoktu. Fatih'e 'Hastaneye götürelim' dedim" diye savunmasına devam etti.

BUNLARI YAPIP NASIL AĞLIYORSUN?

Müdahil avukatlardan biri Suphi Altındöken'e, "Fatih'in fermuarını çekip kemerini düzeltmesi ne anlama geliyor?' diye sordu. Altındöken, bu soruya, "Cinsel bir şey yaptı mı yapmadı mı bilmiyorum ama yeltendiğini biliyorum. Kendisine de sordum yapmadığını söyledi" diye yanıt verdi.

Daha sonra bir kadın avukat, "Senin çoluk çocuğun var mı? Boğazını kesip ellerini keserken neler hissettin? Bunları yapıp şimdi nasıl ağlıyorsun?" diye sorması üzerine ise Altındöken, "Allah kimseye o anı yaşatmasın. Panik halindeydim, ne yaptığımı bilmiyordum. Ben de çoluk çocuk sahibiyim" dedi.

Mahkeme heyeti daha sonra, duruşmaya 1.5 saat ara verirken, güvenlik güçlerine de bu sürede sanıkların ayrı yerlerde tutulması talimatını verdi.

1000 POLİS GÖREV YAPIYOR

Türkiye'de infial yaratan Özgecan cinayetiyle ilgili hukukçular ve sivil toplum örgütlerinin davayı yakından takip edeceklerini haftalar öncesinden açıklaması nedeniyle Tarsus'a Mersin'den takviye polis gönderildi. Yaklaşık 1000 polis, adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Önlemler çerçevesinde polis, Tarsus Adliyesi'nin dışında iki ayrı arama noktası oluşturarak adliyeye gelenler üst aramasından sonra bahçeye alındı. Alınan tedbirler kapsamında adliye çevresinde ambulans, itfaiye ve TOMA'lar hazır bekletildi. Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı'nın aldığı kararla da adliyede Özgecan Aslan dışında başka hiçbir davanın duruşması yapılmadığı için başka kişiler de binaya giremedi.

ZANLILAR ADLİYEDE

Sanıkların duruşma günü mahkemeye getirilmeden bulundukları cezaevlerine yapılacak SEGBİS bağlantısı ile ifadelerinin alınması planlanan ancak avukatların itirazı üzerine duruşma salonunda hazır bulundurulan Ahmet Suphi Altındöken, Necmittin Altındöken ile Fatih Gökçe de tutuklu oldukları Adana, Gaziantep ve Osmaniye'deki cezaevlerinden adliyeye getirildi. Zanlıların güvenlik gerekçesiyle saat 05.00 sıralarında cezaevi ring araçlarıyla adliyeye getirildikleri belirtildi.

TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN GELDİLER

Davaya müdahil olmak için Mersin Barosu'na başvuran yüzlerce avukat ile davayı takip etmek isteyen sivil toplum örgütleri de duruşma öncesinden adliyeye geldi. Türkiye'nin hemen hemen her ilinden gelen avukat ve vatandaşlar adliye bahçesinde yoğunluk oluştururken, Büyükşehir ile Tarsus Belediyesi de bahçede stant kurup çay ve simit ikramında bulundu. Ayrıca, insanların sıcaktan etkilenmemesi için bahçenin bazı noktalarına büyük şemsiyeler yerleştirdi.

İNDİRİM UYGULANMASIN

Adliye bahçesinde toplanan çeşitli sivil toplum örgütlerinden yaklaşık 1000 kişi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti. Örgütlerin temsilcileri burada yaptıkları açıklamada Özgecan'ın katil zanlılarına iyi hal indirimi yapılmaması ve en ağır şekilde cezalandırılmasını istediklerini belirtirken, kadın cinayetlerini kınadı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETTLERİ İSTENİYOR

Ahmet Suphi Altındöken'in 'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme, nitelikli cinsel saldırıya teşebbüs ve cinsel saikle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', Necmittin Altındöken ile Fatih Gökçe'nin ise 'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandıkları davanın ilk duruşması Başkanlığını Ercan Kumhak'ın yaptığı, Nesibe Çınar ve Fatma Serpil Aydın'ın hakim üye olduğu Tarsus 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 09.20'de başladı.

ARALARINA ASKER OTURDU

Mahkeme salonunun yetersiz olması nedeniyle duruşma Tarsus Adliyesi'nin 6'ıncı katındaki konferans salonunda yapıldı. Duruşma, 2 kamera tarafından kaydedilirken, çok sayıda polis ve avukat 108 kişilik salonu hınca hınç doldurdu. 13 jandarma salona ilk olarak sanıklardan Ahmet Suphi Altındöken'i getirdi. Ardından da Necmittin Altındöken ile Fatih Gökçe salona alındı. Daha sonra askerler sanıkların arasına oturdu.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, zanlılardan Suphi Altındöklen sabıkasının olmadığını ifade edeken, mahkemede çeşitli suçlardan sabıkası olduğu belirtildi. Ardından mahkeme tarafından daha önce hazırlanan olayın oluş şeklinin anlatıldığı bant kaydı dinletildi. Cumhuriyet Savcısı Erol Kaplan'ın mütalaasını okumasının ardından sanıkların savunmalarına geçildi.

FATİH GÖKÇE'NİN AVUKATINA TEPKİ

Sanıklardan Fatih Gökçe'nin avukatı Nazmi Karataylı'nın baro tarafından atanmayıp Gökçe'nin savunmasını kendi isteğiyle üstlendiği, Suphi Altındöken ile babası Necmittin'in avukatlarının ise Mersin Barosu tarafından yasa gereği atandığı belirlendi.

Duruşmaya ara verilmesi üzerine Tarsus Adliyesi'nin kafeteryasının balkonunda bahçedekileri izleyen sanık avukatı Nazmi Karataylı'yı gören Pir Sultan Abdal Derneği Tarsus Şube Başkanı Cuma Erçe, "Nazmi, defol oradan. Sabahtan beri oradan millete bakarak herkesi tahrik ediyorsun' diyerek tepki gösterdi. Bu tepki üzerine Mersin Barosu Tarsus Temsilcisi avukat Duran Çalışır, Nazmi Karataylı'yı kolundan çekerek içeri aldı.

Bu gelişmenin ardından adliyeden çıkıp bahçeye inen Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen ise, Erçe ve beraberindekilere açıklama yaparak, "Her suçlunun savunma hakkı vardır. İllaki bir avukat onu savunacak. O yüzden tepkinizi avukatlara değil katil zanlılarına göstermenizi rica ediyoruz. Lütfen sakin olun" diye konuştu.

'OLAYI, SOĞUKKANLILIKLA ANLATTI'

Alpay Antmen, daha sonra gazetecilere duruşmayı değerlendirdi. Antmen, şunları söyledi:

"Yaklaşık 700 civarında avukat Mersin Barosu'nun listesinde yetki belgesi için başvurdular. Bugün de salonda en az 150 avukat ayakta ve oturarak davayı takip ediyorlar. İlk anda kimlik tespitlerinden sonra sanık Suphi'nin sorgusu ve savunmaları yapıldı. Suphi olayı soğukkanlılıkla anlattı. Ağladı ama bunu biraz da iyi niyet indirimi için düşündüğü, kendince bir yol ve yöntem. Ama savunmalardaki verdiği detaylar bunun pek de işe yaramayacağını gösteriyor."

İleri aşamada dava ile ilgili önemli detayların ortaya çıkacağını kaydeden Antmen, "Sanık Fatih Gökçe'nin savunması alınırken daha da açıklığa kavuşacak her şey. Sanık Suphi Altındöken, Fatih'in kendisini suça yoğunluklu olarak azmettirdiğini, hatta belki de bir cinsel saldırıda bulunmuş olabileceğini ya da buna yeltendiğini söyleyecek ifadelerde de bulundu. Yani dava daha önemli bir boyut kazanacak" diye konuştu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler