HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Özkan, 5.yüz naklini anlattı

Doktor Ömer Özkan, Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzü ve çenesinin Recep Sert'e nakledilmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin beşinci yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, "Bu tür hastaların ameliyatında ameliyatları zevkli yapabiliyorsanız, 'zevkli oldu' diyebiliyorsanız hakikaten daha mutlu oluyorsunuz. Bu da güle oynaya çok güzel bir ameliyat oldu" dedi.

Özkan, Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzü ve çenesinin Recep Sert'e nakledilmesinin ardından Akdeniz Üniversitesi Senato Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Özkan, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık bir yıl önce benzer bir basın toplantısı düzenlediklerini hatırlatarak, kendilerine destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Ameliyatın zevkli geçtiğini ifade eden Özkan, "Bu tür hastaların ameliyatında ameliyatları zevkli yapabiliyorsanız, 'zevkli oldu' diyebiliyorsanız hakikaten daha mutlu oluyorsunuz. Bu da güle oynaya çok güzel bir ameliyat oldu. Tüm ekibimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de ilk, dünyanın sayılı çift çene nakliTürkiye'nin dördüncü yüz nakli yapılan Turan Çolak'ın ameliyatının komplike bir vaka olduğuna işaret eden Özkan, hastanın kulağını, saçlarının büyük kısmını, tüm yüzü içeren bir nakil yaptıklarını söyledi.

Bu hastada da farklı bir durumun söz konusu olduğunu dile getiren Özkan, şöyle konuştu:

"Hem üst çene hem alt çenenin beraber taşınması ve adapte edilmesi çok zordur. Bunun belli bir düzen içinde, canlı bir şekilde nakledilmesi çok daha önemli. Dünyada sayılıdır, bu ikinci ya da üçüncü vakadır. Hastanın hem görüntüsü hem de yemesi içmesi açısından önemli bir ameliyattı. Türkiye'de çift çene nakli ilk defa yapılıyor."

Bir gazetecinin, çeneyi ne zaman kullanabileceğini sorması üzerine Prof. Dr. Özkan, çenenin 6 hafta sonra kullanılabileceğini ancak onu hissetmesinin önemli olduğunu ifade ederek, hissetme hareketlerinin de en az 1 yılı bulacağını bildirdi.

- "Biz artık ustalaştık"

Nakil işlemlerinin dün saat 05.00'de başladığını ve 24 saat geçmeden tamamladıklarını anlatan Özkan, şöyle devam etti:

"Çok hızlı oldu, biz artık ustalaştık, çok daha rahat yapıyoruz. Her şey kağıt üzerinde yazıldığı gibi çok rahat bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ekip de artık çok kuvvetli, hiçbir zorluk olmadan rahat bir şekilde herşeyi planlayıp Muğla ilinden dokunun buraya getirilmesi, hastanın İzmir'den getirilmesi sağlandı.

" Organ vericinin yabancı uyruklu olmasının hatırlatılması üzerine Özkan, Gazi Üniversitesinde yapılan naklin de yabancı uyruklu bir kişiden gerçekleştirildiğini, dünyada bunun örnekleri olduğunu kaydetti. Türkiye'de 5 yüz naklinin yapıldığını, bunun 3'ünün Akdeniz Üniversitesinde gerçekleştirildiğini dile getiren Özkan, bu tür operasyonların örnek olması temennisinde bulundu.

Bu tür ameliyatların zor ameliyatlar olduğunu söyleyen Özkan, "Bu tür ameliyatlar hep stres altında yapılır, cerrahlar stres altında olur ve etrafa saldırır ama bizim ameliyatımız gayet zevkli geçti. Konuşa konuşa bir şeyleri paylaşıyoruz, hiç stres olmadan, fikir sorarak, bilgi alışverişi yaparak ameliyatı yaptık. Zevkli, güle oynaya bir ameliyattı" diye konuştu. Ameliyatın başarılı geçtiğini ancak 10 günlük sürenin çok önemli olduğunu vurgulayan Özkan, bir aylığın, bir yıllığın hasta için riskli olduğunu ifade etti. Şu an için bir tersliğin sözkonusu olmadığını belirten Özkan, "Allah korusun bir terslik olursa çok üzülürüz" dedi.

Yüz naklinde alıcı ile verici arasında 15 yaş farkı bulunduğunun hatırlatılması üzerine Özkan, yüzün çok kolay bulunan bir doku olmadığını, 20 yaşına kadar kullanma olasılığı olduğunu kaydetti. Yüzün çok yıpranmadığını, çok da yaşlı olmadığını anlatan Özkan, "Hastamızın profiline uyan bir yüzdü" diye konuştu. Hastanın göz kapakları hariç yüzünün tamamının alındığını belirten Özkan, ikinci ya da üçüncü gün uyandırmayı planladıklarını bildirdi. Özkan, dünyada yüz nakli operasyonunun 25 tane olduğunu kaydederek, Türkiye'de ise 5 operasyon yapıldığını, üniversite olarak bunların 3'ünü gerçekleştirdiklerine dikkati çekti. Özkan, yüz nakli sayısında Fransa'nın birinci, Türkiye'nin ise ikinci sırada yer alabileceğini dile getirdi.

- Akdeniz Üniversitesinin başarısı

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, üniversitede 2010 yılında ilk çift kol naklinin, 2011 yılında dünyada ilk rahim naklinin, 2012 yılında da Türkiye'nin ilk yüz ve dördüncü yüz nakli operasyonlarının gerçekleştiğini hatırlattı. Akdeniz Üniversitesinin kompozit doku naklinde bir çığır açtığını, önemli başarılara imza attığını vurgulayan Kurtcephe, "Türkiye'nin beşinci nakil operasyonunda ilk defa alt ve üst çene naklini gerçekleştirerek bir ilke imza atıldı" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler